• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

    Έτσι αποχαυνώνουν τους νέους: Στοιχηματισμός, ιντερνέτ και video games - Έρευνα ΣΟΚ!

    Το σύστημα θέλει να κρατά τους νέους αποχαυνωμένους και πλήρως ελεγχόμενους. Ελέγχοντας το παρόν θα ελέγξει άλλωστε το μέλλον.
    Έτσι πλασάρει πολλών τύπων εξαρτήσεις, οι οποίες έχουν κατακλύσει και τους Έλληνες μαθητές.
    Εκτός από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου εκδηλώνουν, κατά τους ειδικούς, νέες συμπεριφορές εξάρτησης και εθισμού όπως η υπερβολική προσκόλληση στο διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ο στοιχηματισμός.
    Σύμφωνα με τα ευρήματα της πιο πρόσφατης επιστημονικής έρευνας του ΕΠΙΨΥ με τίτλο «Πανελλήνια έρευνα στο μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές», ενθαρρυντικό είναι αρχικά ότι υπάρχει μείωση στα ποσοστά μαθητών που καπνίζουν και πίνουν αλκοόλ.
    Η κάνναβη παραμένει το 2015 η δημοφιλέστερη «παράνομη» ουσία, την οποία νομιμοποιεί η Ελλάδα.
    Σημειώνεται πως στην έρευνα του 2015 συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά ερωτήσεις σχετικά με άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές όπως την προσκόλληση στο διαδίκτυο και τον στοιχηματισμό. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους οι 16χρονοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση (68,7%). Το 23,9% αναφέρουν χρήση του διαδικτύου για τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινά από Δευτέρα έως Πέμπτη και 17,6% για τουλάχιστον 6 ώρες καθημερινά από Παρασκευή έως Κυριακή. Σημαντικά υψηλότερο ποσοστό κοριτσιών και μαθητών από σχολεία των Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης είναι καθημερινά στο διαδίκτυο, συγκριτικά με τα αγόρια και τους 16χρονους των Λοιπών περιοχών.
    Σημαντική μερίδα 16χρονων, κυρίως αγοριών, ασχολούνται συστηματικά με το στοιχηματισμό, με ένα στα 8 αγόρια (13,1%) να βρίσκεται –βάσει ειδικής κλίμακας– σε κίνδυνο για παθολογική ενασχόληση με το στοιχηματισμό, ενώ ένα χαμηλότερο, αλλά άξιο προσοχής, ποσοστό αγοριών (5,8%) να παρουσιάζουν ήδη προβληματική ενασχόληση.
    Λυπηρά μαντάτα! Αναρωτιόμαστε γιατί καταφεύγουν εκεί οι νέοι άνθρωποι! Μήπως για δεν παίρνουν την προσοχή που ζητούν;
    Προσοχή και δυνατότητα δημιουργίας. Φανταστείτε ένα πατέρα που θέλει να καρφώσει ένα καρφί στον τοίχο. Θα φωνάξει το παιδί του να τον «βοηθήσει». Όχι γιατί δεν μπορεί να το καρφώσει ο ίδιος, αλλά για να δώσει στο μικρό παιδί την χαρά της δημιουργίας.
    Αυτή θα έπρεπε να είναι, σήμερα, η συμπεριφορά απέναντι στους νέους. Να τους κεντρίσουν, δηλαδή, το ενδιαφέρον, ώστε ν’ αποκτήσουν παιδεία και έφεση στην δημιουργία. Ειδάλλως καλλιεργείται έφεση προς την απραξία, στην στείρα αντίδραση και στην ισοπέδωση. Τα παιδιά κάνουν θόρυβο, όταν κανείς δεν τα προσέχει. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να ενισχύσει την όποια προσπάθεια τους. Να τους πει ένα μπράβο, να τα συμβουλεύσει.
    Αυτό προσπαθούσε να φέρει σε πέρας ο Σωκράτης, τον οποίο καταδίκασαν σε θάνατο οι μεγάλοι «δημοκράτες» των Αθηνών. Συνομιλούσε με τους νέους. Δεν το έπαιζε «μεγάλο-καθηγητής». Με την βοήθεια του διαλόγου έβαζε τους νέους σε σκέψεις. Ο προβληματισμός, τους βοηθούσε στο να καταλήξουν μόνοι τους στην απάντηση του κάθε προβλήματος. Τους έκανε δημιουργικούς. Η μέθοδος ονομάστηκε μαιευτική, διότι όπως η μαία φέρνει στον κόσμο το βρέφος, έτσι και ο δάσκαλος, μέσω ερωταποκρίσεων, εξάγει από τον μαθητή του την αλήθεια.
    Σήμερα τι γίνεται; Γεμίζουν τα παιδιά με δώρα, χαρτζιλίκια, λυσάρια φροντιστηρίων και στο τέλος; Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να τους μεταδώσει παιδεία. Είτε θα τους βάλουν όρια, μέσα στο οποία θα κινούνται και θα παπαγαλίζουν, είτε θα τ” αφήσουν εντελώς στην μοίρα τους.
    Έτσι οδηγούνται στα νύχια της διαπλοκής και στις εξαρτήσεις...

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ