• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

    Ο περίπατος στη φύση είναι το καλύτερο αντίδοτο στο στρες

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι μια βόλτα στη φύση είναι αρκετή για να τονωθούμε και να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ενέργεια, ακόμη κι αν περνάμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο στη ζωή μας.

    Το πράσινο τοπίο και ο καθαρός αέρας έχουν ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση για την ψυχική υγεία όσων πασχίζουν να αντιμετωπίσουν το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, ένα δύσκολο χωρισμό ή μια ξαφνική απόλυση.
    Δεν παρατηρείται όμως η ίδια ευεργετική επίδραση από έναν περίπατο μέσα στην πολύβουη πόλη.
    Σύμφωνα με την καθηγήτρια Σάρα Γουάρμπερ από το Πανεπιστήμιο, «το περπάτημα είναι μια οικονομική, ασφαλής και απλή μορφή άσκησης». Η ερευνήτρια τονίζει πως τα οφέλη του είναι αδιαμφισβήτητα, όμως μέχρι τώρα δεν είχε πραγματοποιηθεί κάποια εκτενής μελέτη που να επιβεβαιώνει επιστημονικά την ευεργετική του επίδραση στην ψυχική υγεία και την ευεξία του ατόμου.

    Η αντιμετώπιση του στρες με τον τρόπο αυτό μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλλει στην πρόληψη ή την αποτελεσματικότερη διαχείριση σοβαρότερων ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
    Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ψυχική υγεία 1.991 ατόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Walking for Health, το οποίο πραγματοποιείται στην Αγγλία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει οργανωμένους 40λεπτους περιπάτους σε ομάδες και προσελκύει ετησίως περισσότερα από 70.000 άτομα.
    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν προσφάτως αντιμετωπίσει ένα στρεσογόνο συμβάν –όπως μια σοβαρή ασθένεια, το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, ένα διαζύγιο ή μια απόλυση– ήταν και αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από τους περιπάτους στη φύση.


    briefingnews.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ