• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

    «Κούρεψαν» και τις αποζημιώσεις των ορφανών της Helios

    Η εξαίρεση που ζήτησαν οι συγγενείς δεν εισακούστηκε από την τρόικα της Κύπρου

    Οι αποζημιώσεις των 19 ανήλικων ορφανών των οικογενειών της Helios δεν γλίτωσαν από το κούρεμα και τη δέσμευση καταθέσεων.


    Τα χρήματα που δόθηκαν στη μνήμη των γονιών τους, με όρο η εκταμίευσή τους να γίνει όταν ενηλικιωθούν ώστε να σπουδάσουν και να προχωρήσουν στη ζωή τους, εξανεμίστηκαν από την επιβαλλόμενη αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με το κυριακάτικο «Πρώτο Θέμα».

    Τα χρήματα των αποζημιώσεων ανέρχονταν σε εκατομμύρια ευρώ κατατέθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα και τη διαχείρισή τους είχαν αναλάβει οι κηδεμόνες τους, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν οι παππούδες των παιδιών. 

    Η στιγμή της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας βρήκε τα 15 από τα ορφανά να έχουν κλείσει τα 18 έτη και εκ του νόμου να έχουν δικαίωμα διακίνησης τραπεζικών λογαριασμών, ενώ τέσσερα δεν είχαν ενηλικιωθεί. Μπροστά στο ενδεχόμενο να κουρευτούν οι αποζημιώσεις η Επιτροπή Συγγενών Θυμάτων απευθύνθηκε στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατία, στο υπουργείο Οικονομικών και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητώντας την εξαίρεση αυτής της κατηγορίας για ανθρωπιστικούς λόγους. Το αίτημα δεν βρήκε ανταπόκριση, παρότι τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας. 

    Η υπόθεση των αποζημιώσεων υπήρξε βασικό επιχείρημα των πολιτών που προσέφυγαν ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου κατά της απόφασης του Eurogroup, με την οποία είδαν τις τραπεζικές καταθέσεις τους να εξανεμίζονται στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή. Δικηγόρος των προσφευγόντων, απευθυνόμενος στο δικαστήριο είπε: «Τα θα πω στα ορφανά της Helios που έχουν δεσμευμένα τα χρήματά τους στην τράπεζα κάτω από τον διαχειριστή; Τι θα τους πω; Ότι θα μείνουν νηστικά και αμόρφωτα και ότι δεν μπορούν να πάνε στο δικαστήριο;».

    newsbeast.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ