• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

    Προ των πυλών η... αμερικανική βοήθεια! (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ)


    Εναλλακτικές πηγές ενέργειας, παραλιακή ζώνη, τουρισμός, ακόμα και στρατηγικές επενδύσεις σε υπό αποκρατικοποίηση οργανισμούς βρίσκονται στην ατζέντα του Μπιλ Κλίντον και των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών που συμμετέχουν στην οργάνωση «Ελληνική Πρωτοβουλία» (Hellenic Initiative) και έχουν ως πρωταρχικό στόχο να ρίξουν 100 εκατ. δολάρια στην αγορά της χώρας μας και να προσελκύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «W», μέσα στις επόμενες 15 ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης, και συγκεκριμένα ο υφυπουργός, Νότης Μηταράκης, που ορίστηκε ως «σύνδεσμος» της κυβέρνησης με τη «Hellenic Initiative», θα έχει νέα επαφή μαζί τους, προκειμένου να ξεκινήσει η σταδιακή εξειδίκευση του επενδυτικού τους ενδιαφέροντος. Εξάλλου, βάσει κυβερνητικών πηγών, η Αθήνα θα έχει ανοιχτή γραμμή με τη «Hellenic Initiative», ενώ στόχος είναι η καθιέρωση συχνών συναντήσεων με το γκρουπ των ομογενών επιχειρηματιών. Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση θα εξακολουθήσει να παίζει ο Μπιλ Κλίντον (το πλάνο στηρίζεται από το ίδρυμά του, «Clinton Global Initiative»), ο οποίος προανήγγειλε πως σε λίγους μήνες θα επισκεφθεί εκ νέου τη χώρα μας.

    Το project
    Εκτός από το φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών και της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας, στα μέλη της «Πρωτοβουλίας» θα παρουσιαστεί το άκρως ελκυστικό -όπως υπογραμμίζουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης- project για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, το οποίο θα προωθηθεί ως «πακέτο» με τις ενέργειες για την ενίσχυση της κρουαζιέρας. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους, αφού, όπως σημειώνουν, θα πρέπει πρώτιστα να πάρει συγκεκριμένη μορφή το όλο εγχείρημα (να υπάρξουν, δηλαδή, ολοκληρωμένες προτάσεις από την πλευρά των επιχειρηματιών) και αφετέρου να ξεκινήσει η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

    Οι «εγκέφαλοι»
    Τα ιδρυτικά μέλη της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» είναι οι:
    -Α. Λιβέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical Company,
    - Μουχτάρ Κεντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της The Coca-Cola Company,
    -Γ. Δαυίδ, πρόεδρος του Δ.Σ. της Coca-Cola Ελληνικής Εταιρείας Εμφιαλώσεως Α.Ε.,
    - Γ. Στάμας, εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Kirkland and Ellis LLP.

    Επιπλέον, πρόσωπα-κλειδιά είναι ο Ντ. Μητρόπουλος (στην 368η θέση με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Forbes», που ασχολείται με τον τομέα των τροφίμων, ενώ είναι ιδιοκτήτης ενός εκ των πλέον πολυτελών ξενοδοχείων της Νέας Υόρκης), ο βραβευμένος επιχειρηματίας και βετεράνος του Βιετνάμ Τζ. Κάλαμος και ο Τζ. Σακελλάρης, ο οποίος δραστηριοποιείται στη βιομηχανία της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Η εν λόγω ομάδα διατηρεί ήδη ισχυρούς δεσμούς τόσο με το Ίδρυμα Λεβέντη στην Ελλάδα όσο και με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις ΗΠΑ, ενώ στόχος είναι να συνεργαστεί με εταίρους σε Αγγλία και Αυστραλία, καθώς και με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

     εφημερίδα weekend

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ