• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

    24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα στην ΑΤΕ – Τι λέει η Πειραιώς

    Κινητοποιήσεις αρχίζουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα. Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας λέει η Πειραιώς

    Τη διαβεβαίωση ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην ΑΤΕ έδωσε σε ανακοίνωση η τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, οι οποίοι θα επιδιώξουν παράλληλα, συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας, Γ. Βρούτση και Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. «Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα περί χαριστικής μεταβίβασης.
     
    Συγκεκριμένα, «βασική παράμετρο του εγχειρήματος της μεταβίβασης από τον ειδικό εκκαθαριστή στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας ΑΕ, έναντι τιμήματος 95 εκατ. ευρώ, στην Τράπεζα Πειραιώς, αποτέλεσε η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας στην Ελλάδα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σημερινή ανακοίνωση η Τράπεζα Πειραιώς.
     
    Ωστόσο, από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιδιώξουν, τις επόμενες μέρες, συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας, Γ. Βρούτση και Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, για να διευκρινιστεί τι θα γίνει με το Ταμείο Υγείας Προσωπικού της ΑΤΕ, αλλά κυρίως με τα εφάπαξ των υπαλλήλων της τράπεζας.
     
    «Aπαράδεκτες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις για την ΑΤΕ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Ο κ. Κεδίκογλου αναφερόταν στα «περί χαριστικής μεταβίβασης» και τους άλλους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
     
    Η υπόθεση της ΑΤΕ είναι αποτέλεσμα της έλλειψης βιωσιμότητάς της, ενώ με τη ρύθμιση διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στην τράπεζα, οι αγροτικές γαίες δεν κινδυνεύουν και το σχετικό θέμα θα ρυθμισθεί νομοθετικά, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ τώρα, με την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου όλες οι τράπεζες θα συμμετέχουν ενεργά στην αγροτική ανάπτυξη. Ο Σ. Κεδίκογλου υποσχέθηκε ακόμη ότι θα παραδοθούν στον κ. Τσίπρα όλα τα έγγραφα που ζήτησε.
     
    Χθες το πρωί μέλη του ΔΣ των εργαζομένων της ΑΤΕ είχαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, αμέσως μετά, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την απόφαση για την μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αγωνιστεί για να αντιστρέψει αυτή την εξέλιξη.
     
    Εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση κατά του διοικητή τής Τράπεζας της Ελλάδας και των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Γ. Προβόπουλος, ο Α. Σαμαράς, ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης είναι για το βραβείο Γκίνες, γιατί κατάφεραν και εκποίησαν μια κερδοφόρο τράπεζα και την έδωσαν δώρο σε μία ιδιωτική τράπεζα, που έχει παθητικό και είναι μη βιώσιμη. Αντί η ΑΤΕ να απορροφήσει την Πειραιώς, έχουμε το ανάποδο, είπε ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία.
     
    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Α. Σαμαρά, ο οποίος τάσσονταν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης της ΑΤΕ και αφού διερωτήθηκε πού πήγαν όλες αυτές οι δεσμεύσεις, διερωτήθηκε αν η απόφαση για την Αγροτική Τράπεζα είναι μια πολιτική απάντηση ή πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων, τονίζοντας ότι αναμένει απαντήσεις από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνολικά.
     
    Εκποιούν δημόσιο πλούτο, αλλά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει αυτή την ενέργεια και δεσμεύθηκε ότι θα αγωνιστεί για να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση, που, όπως είπε, σήμερα η ΑΤΕ θυσιάζεται για να διασωθεί ένα χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα και πρόσθεσε ότι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή θα κληθούν σύντομα να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο.
     
    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η ευθύνη των συμμετεχόντων κομμάτων στην κυβέρνηση είναι αδιαίρετη και προσωπική για τον καθένα από τους πολιτικούς αρχηγούς, επαναλαμβάνοντας την αναντιστοιχία μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών αποφάσεων. Είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, μια ληστεία τραπέζης, είπε ο κ. Τσίπρας ,τονίζοντας στη συνέχεια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να σπάσει το πέπλο σιωπής και συγκάλυψης σχετικά με «αποφάσεις που δεν λαμβάνονται στη Βουλή, που λαμβάνονται στη σκιά».
     
    Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά «να μην κρύβεται» και τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να δώσουν εξηγήσεις στον λαό και τους καταθέτες, γιατί δεν μπορούν άλλα να λένε πριν από τις εκλογές και άλλα να υλοποιούν μετά τις εκλογές, όπως είπε.
     
    Στο μεταξύ, ήδη από χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ» (ΑΤΕ), κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Τραπέζης της Ελλάδος να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της ΑΤΕ, να τη θέσει σε ειδική εκκαθάριση και να διορίσει ειδικό εκκαθαριστή. Παράλληλα, αναστέλλεται ακόμη και η διαπραγμάτευση όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο της ΑΤΕ.
     
    Αναλυτικά, η ανακοίνωση της τράπεζας Πειραιώς είναι η εξής:
     
    Βασική παράμετρος του εγχειρήματος της μεταβίβασης από τον ειδικό εκκαθαριστή στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας ΑΕ, έναντι τιμήματος 95 εκατ. Ευρώ, στην Τράπεζα Πειραιώς, αποτέλεσε η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας στην Ελλάδα.
     
    Τα στοιχεία που αποκτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνουν: 21,4 δισ. ευρώ στοιχεία παθητικού, εκ των οποίων 14,3 δισ. ευρώ καταθέσεις, 6,7 δισ. ευρώ διατραπεζικές υποχρεώσεις και 0,4 δις. ευρώ λοιπές υποχρεώσεις.
     
    Επίσης, 14,7 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού, εκ των οποίων 10,6 δις. ευρώ χορηγήσεις μετά από προβλέψεις και 4,2 δις. ευρώ λοιπά στοιχεία ενεργητικού. Η διαφορά των 6,7 δισ. ευρώ μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού θα καλυφθεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)»υνεχίζει η ανακοίνωση.
    «Επιπλέον, για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από τα μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού, το ΕΤΧΣ θα εισφέρει ως κεφάλαιο 0,5 δισ. ευρώ στην αποκτώσα Τράπεζα Πειραιώς, ώστε ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro-forma, Μαρτίου 2012) να διατηρηθεί άνω του ελάχιστου επιτρεπτού ορίου (8%).
     
    Με την απόκτηση των παραπάνω στοιχείων ενεργητικού και παθητικού αναβαθμίζεται σημαντικά η θέση και παρουσία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 19% στις καταθέσεις και 16% στις χορηγήσεις (στοιχεία Μαρτίου 2012) και δημιουργούνται συνέργειες που εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 155 εκατ. ευρώ στο τέλος της πρώτης τριετίας και στη συνέχεια σε 155 εκατ. ευρώ ετησίως, μετά από φόρους. Επίσης βελτιώνεται ο δείκτης «χορηγήσεις προς καταθέσεις» στο 124%, βελτιώνεται η διάρθρωση τόσο των χορηγήσεων (26% στεγαστικά δάνεια) όσο και των καταθέσεων (28% καταθέσεις ταμιευτηρίου).
     
    Το σύνολο του ενεργητικού pro-forma (Μάρτιος 2012) ανέρχεται σε 74 δισ. ευρώ, των καταθέσεων σε 35 δισ. ευρώ και των χορηγήσεων μετά τις προβλέψεις σε 44 δισ. ευρώ. Το προσωπικό του Ομίλου θα ανέλθει σε 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας.


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ