Το διαστημόπλοιο τη NASA Kepler ανακάλυψε ένα πλανήτη ο οποίος δεν μπορεί να παρατηρηθεί βάση των συμβατικών μεθόδων αλλά ανακαλύφθηκε από την επίδραση που έχει στην τροχιά ενός άλλου πλανήτη που παρακολουθούσε το Kepler εξαιτίας της βαρύτητάς του. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένας πλανήτης χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο.
«Ο αόρατος πλανήτης κάνει γνωστή την ύπαρξή του από την επίδραση που έχει η βαρύτητά του στον πλανήτη που μπορούμε να παρατηρήσουμε», δήλωσε ο η αστρονόμος Sarah Ballard του κέντρου αστροφυσικής Smithsonian του πανεπιστημίου Harvard.
Και οι δύο πλανήτες τόσο ο ένας που μπορεί να παρατηρηθεί όσο και ο άλλος που «προδίδει» την παρουσία του από την βαρυτική του επίδραση, περιφέρονται γύρω από το άστρο Kepler-19 το οποίο βρίσκεται 650 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον αστερισμό της Λύρας.
Το διαστημόπλοιο Kepler εντοπίζει τους πλανήτες «κοιτώντας» -με το φωτόμετρο που διαθέτει- προς τα άστρα την ώρα που αυτά παρουσιάζουν αυξομείωση στη φωτεινότητά τους γεγονός που σημαίνει πως κάποιος πλανήτης περνά από μπροστά τους. Η διάσχιση αυτή των πλανητών εμρπός από τα άστρα που παρατηρεί το Kepler δίνει σημαντικές πληροφορίες για τους πλανήτες και το μέγεθός τους.
Όσο μεγαλύτερη είναι η αυξομείωση στη φωτεινότητα του άστρου όπως αυτό παρατηρείται από το δορυφόρο. Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει τόσο το άστρο όσο και ο πλανήτης να είναι ευθυγραμμισμένοι σε σχέση με τη θέση του Kepler, έτσι ώστε να γίνει δυνατό να παρατηρηθεί το πέρασμα του πλανήτη εμπρός από το άστρο.
Ο πρώτος πλανήτης ο Kepler 19b πραγματοποιεί πέρασμα μπροστά από το άστρο κάθε 9 ημέρες και 7 ώρες και το ίχνος της τροχιάς του έχει απόσταση από το άστρο περί τα 15 εκατ. χλμ.-για σύγκριση η απόσταση της Γης από τον Ήλιο είναι 149 598 000 εκατ. χλμ. – κάτι ΄που σημαίνει πως λόγω της μικρής του απόστασης από το άστρο ο Kepler 19b «ψήνεται» στους 482 βαθμούς Κελσίου. Ο πλανήτης αυτός έχει διάμετρο 28.000 χλμ. περίπου –λίγο παραπάνω από το διπλάσιο της διαμέτρου της Γης- κάτι που τον κατατάσσει στο μέγεθος λίγο μικρότερο από τον πλανήτη Ουρανού του δικού μας ηλιακού συστήματος. Όσο για τον δεύτερο πλανήτη τον Kepler-19c αυτό δηλαδή που οι επιστήμονες διαπίστωσαν την ύπαρξή του, δεν ξέρουμε τίποτα άλλο εκτός από το ότι... υπάρχει.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του «κόσμου» του Kepler. Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ο Kepler 19c την ύπαρξη του οποίου διαπίστωσαν οι επιστήμονες της NASA και σαν μια μικρή τελεία στο φωτεινό δίσκο του άστρου Kepler διακρίνεται ο Kepler 19b.
defensenet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.