"Θάρθη ξαφνικά. Να έχετε ένα σακούλι σιτάρι κρεμασμένο στη θύρα. Αυτό
θα σας εμποδίσει φεύγοντας. Μη το αφήσετε. Να το πάρετε μαζί σας, για
να φάνε τα παιδιά σας"
"Μια χούφτα μάλαμα μια χούφτα αλεύρι"
"Αν βρίσκουν στο δρόμο ασήμι, δεν θα σκύβουν να το πάρουν. Για ένα όμως αστάχυ θα σκοτώνονται ποίος να το πρωτοπάρει... "
"Λυπηρόν είναι να σας το ειπώ· σήμερον, αύριον καρτερούμεν δίψες, πείνες μεγάλες που να δίδωμεν χιλιάδες φλουριά και να μην ευρίσκωμεν ολίγον ψωμί"
"Ένα ψωμί θα χαθεί το μισό, και ένα ολόκληρο"
"Πολλοί θα χάνονται από την πείνα"
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
Ο Άγιος του Θεού πριν πολλά-πολλά χρόνια προφήτευσε την εποχή της μεγάλης πείνας και οι παραπάνω είναι κάποιες από τις ρήσεις του που σχετίζονται με την βασική αυτή τροφή , και όχι τυχαία , αφού έχουμε την δυνατότητα να την αποθηκεύσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να χάσουμε την θρεπτική της αξία
Το μαλακό λευκό σιτάρι έχει χαμηλότερη θρεπτική αξία (πρωτεΐνη) από ότι το σκληρό κόκκινο χειμωνιάτικο στάρι. Αν και τα δύο χαρακτηρίζονται ως σκληρά δημητριακά, οι ποικιλίες του σκληρού σιταριού αποθηκεύονται καλύτερα από εκείνες του μαλακού (τριάντα και πλέον χρόνια σε σχέση με τα δεκαπέντε ή είκοσι του μαλακού λευκού σιταριού). Και για τους δύο αυτούς λόγους, το σκληρό κόκκινο χειμωνιάτικο σιτάρι είναι καλύτερο για οικιακά προγράμματα αποθήκευσης τροφίμων.
Ενδεικτικά στον τάφο κάποιου Αιγύπτιου Φαραώ βρέθηκε σιτάρι. "Ένα μικρό ποσοστό των σπόρων του έβγαλαν φύτρα, ακόμα και μετά από 2.600 χρόνια
Τα σκληρά σιτάρια συνήθως περιέχουν μικρότερους πυρήνες που είναι σκληρότεροι από τους πυρήνες του μαλακού σταριού. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και γλουτένης, προορισμένων κυρίως για παρασκευή αλεύρων. Ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης, τα σκληρά σιτάρια μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικά επίπεδα πρωτεΐνης. Για την παρασκευή ψωμιού, το σιτάρι σας θα πρέπει να έχει ως ελάχιστο ποσοστό πρωτεΐνης το 12%. Οι ποικιλίες του σκληρού σταριού μπορεί να έχουν ποσοστό πρωτεΐνης μέχρι και 15 ή 16%. Σε γενικές γραμμές, για την παρασκευή ψωμιού, όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τόσο το καλύτερο.
Όταν αλεστούν, το σιτάρι, το καλαμπόκι, και τα άλλα δημητριακά αρχίζουν να χάνουν σχεδόν αμέσως την θρεπτική τους άξια, και ο χρόνος ζωής μειώνεται δραστικά. Μόλις ο φλοιός του σπόρου σπάσει, και το εσωτερικό φύτρο εκτεθεί στον αέρα, αρχίζει αμέσως η αναπόφευκτη αποσύνθεση.
Αν θέλετε να αποθηκεύσετε δημητριακά για περισσότερους από δεκαοκτώ μήνες τότε η μόνη εναλλακτική λύση είναι να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο και έναν μύλο για άλεσμα.
Κατάλληλα για αποθήκευση σιταριού και άλλων τροφών είναι τα πλαστικά δοχεία τροφίμων που τα βρίσκουμε παντού και σε διάφορες διαστάσεις . Επιλέγουμε αυτά που έχουν καπάκια με μεμβράνες που εμποδίζουν τον αέρα του περιβάλλοντος να αλλοιώσει το περιεχόμενο
Επιπρόσθετα καλό θα είναι να τοποθετήσετε πάνω-πάνω και μέσα σε τούλια «ζεόλιθο» που έχει την ιδιότητα να μαζεύει τη υγρασία του χώρου , τον οποίο κάθε τρεις με τέσσερις μήνες θα τον βγάζετε από τα δοχεία και θα τον αφήνετε στον ήλιο να στεγνώνει
Τα άλευρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο κατά την επεξεργασία τους από τις βιομηχανίες τροφίμων , χάνουν όλα τους τα θρεπτικά στοιχεία (όπως το γάλα πχ ) και σε κατάσταση επιβίωσης είναι άχρηστα . Επί πλέον το κιλό το αλεύρι στα σούπερ μάρκετ το βρίσκετε πάνω από 80 λεπτά του ευρώ , ενώ από τον παραγωγό το σιτάρι στο χωράφι το αγοράζετε 20 -30 λεπτά
Η διάρκεια του ψησίματος για την παραγωγή ψωμιού είναι μια ώρα στους 180 βαθμούς και για όσο θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στην κουζίνα σας τα πράγματα θα είναι εύκολα αλλιώς θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος ένας ξυλόφουρνος και ξύλα ή να αρχίσετε τις πατέντες με τα ηλιακά φουρνάκια
Αν τα γεγονότα «τρέξουν» κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον , είμαι σίγουρος ότι τα λαμόγια που ρυθμίζουν τις τύχες του πλανήτη θα θελήσουν να χαλάσουν το κλίμα και να καταστρέψουν τις σοδιές , οδηγώντας αφ ενός μεν τις τιμές στα ύψη , προωθώντας τα συνθετικά άλευρα αφ ετέρου .
'Ίσως η φετινή σοδειά δημητριακών να είναι και η τελευταία που θα έχουμε δυνατότητα να αποθηκεύσουμε σε αυτές τις τιμές και για όσο καιρό το νόμισμα συναλλαγής θα έχει την ίδια αγοραστική αξία
Ο Άγιος μας προειδοποίησε , ο καιρός σαν να έφτασε ....
G-EL
Toμέας ενημέρωσης prisonplanet.gr
"Μια χούφτα μάλαμα μια χούφτα αλεύρι"
"Αν βρίσκουν στο δρόμο ασήμι, δεν θα σκύβουν να το πάρουν. Για ένα όμως αστάχυ θα σκοτώνονται ποίος να το πρωτοπάρει... "
"Λυπηρόν είναι να σας το ειπώ· σήμερον, αύριον καρτερούμεν δίψες, πείνες μεγάλες που να δίδωμεν χιλιάδες φλουριά και να μην ευρίσκωμεν ολίγον ψωμί"
"Ένα ψωμί θα χαθεί το μισό, και ένα ολόκληρο"
"Πολλοί θα χάνονται από την πείνα"
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
Ο Άγιος του Θεού πριν πολλά-πολλά χρόνια προφήτευσε την εποχή της μεγάλης πείνας και οι παραπάνω είναι κάποιες από τις ρήσεις του που σχετίζονται με την βασική αυτή τροφή , και όχι τυχαία , αφού έχουμε την δυνατότητα να την αποθηκεύσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να χάσουμε την θρεπτική της αξία
Το μαλακό λευκό σιτάρι έχει χαμηλότερη θρεπτική αξία (πρωτεΐνη) από ότι το σκληρό κόκκινο χειμωνιάτικο στάρι. Αν και τα δύο χαρακτηρίζονται ως σκληρά δημητριακά, οι ποικιλίες του σκληρού σιταριού αποθηκεύονται καλύτερα από εκείνες του μαλακού (τριάντα και πλέον χρόνια σε σχέση με τα δεκαπέντε ή είκοσι του μαλακού λευκού σιταριού). Και για τους δύο αυτούς λόγους, το σκληρό κόκκινο χειμωνιάτικο σιτάρι είναι καλύτερο για οικιακά προγράμματα αποθήκευσης τροφίμων.
Ενδεικτικά στον τάφο κάποιου Αιγύπτιου Φαραώ βρέθηκε σιτάρι. "Ένα μικρό ποσοστό των σπόρων του έβγαλαν φύτρα, ακόμα και μετά από 2.600 χρόνια
Τα σκληρά σιτάρια συνήθως περιέχουν μικρότερους πυρήνες που είναι σκληρότεροι από τους πυρήνες του μαλακού σταριού. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και γλουτένης, προορισμένων κυρίως για παρασκευή αλεύρων. Ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης, τα σκληρά σιτάρια μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικά επίπεδα πρωτεΐνης. Για την παρασκευή ψωμιού, το σιτάρι σας θα πρέπει να έχει ως ελάχιστο ποσοστό πρωτεΐνης το 12%. Οι ποικιλίες του σκληρού σταριού μπορεί να έχουν ποσοστό πρωτεΐνης μέχρι και 15 ή 16%. Σε γενικές γραμμές, για την παρασκευή ψωμιού, όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τόσο το καλύτερο.
Όταν αλεστούν, το σιτάρι, το καλαμπόκι, και τα άλλα δημητριακά αρχίζουν να χάνουν σχεδόν αμέσως την θρεπτική τους άξια, και ο χρόνος ζωής μειώνεται δραστικά. Μόλις ο φλοιός του σπόρου σπάσει, και το εσωτερικό φύτρο εκτεθεί στον αέρα, αρχίζει αμέσως η αναπόφευκτη αποσύνθεση.
Αν θέλετε να αποθηκεύσετε δημητριακά για περισσότερους από δεκαοκτώ μήνες τότε η μόνη εναλλακτική λύση είναι να αγοράσετε ολόκληρο σπόρο και έναν μύλο για άλεσμα.
Κατάλληλα για αποθήκευση σιταριού και άλλων τροφών είναι τα πλαστικά δοχεία τροφίμων που τα βρίσκουμε παντού και σε διάφορες διαστάσεις . Επιλέγουμε αυτά που έχουν καπάκια με μεμβράνες που εμποδίζουν τον αέρα του περιβάλλοντος να αλλοιώσει το περιεχόμενο
Επιπρόσθετα καλό θα είναι να τοποθετήσετε πάνω-πάνω και μέσα σε τούλια «ζεόλιθο» που έχει την ιδιότητα να μαζεύει τη υγρασία του χώρου , τον οποίο κάθε τρεις με τέσσερις μήνες θα τον βγάζετε από τα δοχεία και θα τον αφήνετε στον ήλιο να στεγνώνει
Τα άλευρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο κατά την επεξεργασία τους από τις βιομηχανίες τροφίμων , χάνουν όλα τους τα θρεπτικά στοιχεία (όπως το γάλα πχ ) και σε κατάσταση επιβίωσης είναι άχρηστα . Επί πλέον το κιλό το αλεύρι στα σούπερ μάρκετ το βρίσκετε πάνω από 80 λεπτά του ευρώ , ενώ από τον παραγωγό το σιτάρι στο χωράφι το αγοράζετε 20 -30 λεπτά
Η διάρκεια του ψησίματος για την παραγωγή ψωμιού είναι μια ώρα στους 180 βαθμούς και για όσο θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στην κουζίνα σας τα πράγματα θα είναι εύκολα αλλιώς θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος ένας ξυλόφουρνος και ξύλα ή να αρχίσετε τις πατέντες με τα ηλιακά φουρνάκια
Αν τα γεγονότα «τρέξουν» κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον , είμαι σίγουρος ότι τα λαμόγια που ρυθμίζουν τις τύχες του πλανήτη θα θελήσουν να χαλάσουν το κλίμα και να καταστρέψουν τις σοδιές , οδηγώντας αφ ενός μεν τις τιμές στα ύψη , προωθώντας τα συνθετικά άλευρα αφ ετέρου .
'Ίσως η φετινή σοδειά δημητριακών να είναι και η τελευταία που θα έχουμε δυνατότητα να αποθηκεύσουμε σε αυτές τις τιμές και για όσο καιρό το νόμισμα συναλλαγής θα έχει την ίδια αγοραστική αξία
Ο Άγιος μας προειδοποίησε , ο καιρός σαν να έφτασε ....
G-EL
Toμέας ενημέρωσης prisonplanet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.