• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

  Καμμένος: "Είμαστε δεσμευμένοι να κρατήσουμε εδώ τους μετανάστες"

  Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος ενημέρωσε σχετικά με το μεταναστευτικό και το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στα Ελληνικά θαλάσσια σύνορα.
  Σχετικά είπε" ότι σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου στις 03:00, είχαμε την τελική απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κατ' εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας, σε περιοχές
  που έχει υποδείξει η Ελλάδα και βεβαίως μετά από συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για τους Πρόσφυγες, όπου έχουμε τις ροές μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια. Οι περιοχές αυτές εκτείνονται με βάση τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο, στην περιοχή του Αγαθονησίου - Φαρμακονησίου, στην Κω, στο Καστελόριζο."
  Σχετικά με το θέμα των hotspots και των relocation centers δήλωσε "ότι τα τέσσερα από τα πέντε hotspots είναι απολύτως έτοιμα και λειτουργούν στο 100%. Το πέμπτο hotspot είναι της Κω, όπου η εργασία από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει ολοκληρωθεί και το μόνο που απομένει αυτή τη στιγμή είναι ο εργολάβος να κάνει τις τελικές συνδέσεις ρεύματος και νερού."
  "Σήμερα, η ροή των μεταναστών έχει περιοριστεί στους 1290, δηλαδή δεν έχουμε μεγάλη είσοδο μεταναστών. Αυτό το οποίο ουσιαστικά υφίσταται είναι η ύπαρξη εντός της επικράτειας περίπου 20.000 μεταναστών. Επειδή βλέπω πολλά ρεπορτάζ που δημιουργούν έναν πανικό, θέλω να θυμίσω ότι το 2011 είχαμε 280.000 μετανάστες και πρόσφυγες, σήμερα έχουμε 20.000. Για αυτούς τους 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες, όπως έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα διαμορφώσουμε συνθήκες αξιοπρεπούς παραμονής και φιλοξενίας, σε νέους χώρους που έχουμε βρει κοντά στα σύνορα."
  Διευκρίνησε ότι "η απόφαση του ΝΑΤΟ αναφέρει κατά γράμμα στα αγγλικά «any person», δηλαδή συμπεριλαμβάνει και πρόσφυγες και μετανάστες. Όποιο άτομο διασώζεται, είτε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, είτε πριν ξεκινήσει από την Τουρκία - από τα παράλια της Μικράς Ασίας - είτε οπουδήποτε αλλού και έρχεται από την Τουρκία, επιστρέφει στην Τουρκία. Εδώ, βέβαια, θα πω ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής της συνθήκης της Γενεύης, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα της μη αποπομπής μέρους των προσφύγων για ευνόητους λόγους."
  "Μετά από τη χθεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, θα δημιουργήσουμε camp 20.000 θέσεων στη Βόρεια Ελλάδα, κοντά στην Ειδομένη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών (SIC) και προσφύγων, που έχει δημιουργηθεί μετά από την αυθαίρετη απόφαση έξι αστυνομικών διευθυντών της Ευρώπης να αναιρέσουν την απόφαση των αρχηγών κρατών και να κλείσουν τα σύνορα."
  "Στα δύο relocation centers, στα Διαβατά και στο Σχιστό, έχουμε περίπου 120% επί των δυνατοτήτων μας. Είναι πάρα πολύ μεγάλη η ροή προσφύγων και μάλιστα αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία αναλαμβάνει τον καθαρισμό, προκειμένου να δοθούν και κάποια κονδύλια για να υπάρξει και προς την τοπική αυτοδιοίκηση μια ελάφρυνση του κόστους για να ξεκινήσει το θέμα του καθαρισμού."
  Σε ερώτηση σχετικά με το Καστελόριζο, αν είναι σοβαρό το θέμα και πόσο είναι το πρόβλημα και πως θα το αντιμετωπίσουμε εάν είναι τόσο σοβαρό όσο λέγεται, απάντησε:
  "Οι «τεράστιες πιέσεις» που δεχόμαστε στο Καστελόριζο είναι σήμερα 30 πρόσφυγες ή μετανάστες οι οποίοι πέρασαν. Οι μεγάλες ροές που δεχόμαστε στο σύνολο των τελευταίων 15 μηνών είναι πριν από τέσσερις μέρες όπου σε μια μόνο μέρα πήγαν 300 και την προηγούμενη άλλοι 300 μετανάστες και πρόσφυγες.
  Αυτό έγινε διότι ουσιαστικά οι δουλέμποροι από το βόρειο μέρος του Αιγαίου κατάλαβαν ότι κάτι έχει αλλάξει - και θα σας θυμίσω ότι την πρώτη μέρα άφιξης του ΝΑΤΟ ήταν μηδενικές οι ροές - και προώθησαν προς τα νότια κάποιους μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν ήταν όμως τεράστιες οι ροές, δηλαδή στο νησί - επειδή γράφτηκαν διάφορα - μόνο για τρεις ώρες συνυπήρχαν 600 μετανάστες και πρόσφυγες.
  Το πλοίο το οποίο έχει αναλάβει τη συγκοινωνία με το Καστελόριζο έκανε μάλιστα την εξής κίνηση, πήγε στο Καστελόριζο, παρέλαβε τους 300 που ήδη είχαν περάσει την καταγραφή, γύρισε στην Ρόδο τους αποβίβασε και ξαναπήγε την άλλη μέρα στο Καστελόριζο και πήρε τους υπόλοιπους 300.
  Θέλω να πω, δηλαδή, ότι για εμάς το Καστελόριζο είναι σημείο που υπάρχει μια ροή, δεν είναι τεράστια η ροή. Μην κάνουμε και δυσφήμιση στο Καστελόριζο, αρκετά αυτοδυσφημίζονται στην Κω κάποιοι ακραίοι και κάνουν κακό στα νησιά μας.
  Το Καστελόριζο έχει κανονικές ροές, αντιμετωπίζονται άμεσα, ήδη οι 30 που πήγαν σήμερα, κατεγράφησαν και έχουμε στείλει καράβι για να φύγουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργούμε μια τέτοια εικόνα".
  Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

  Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  Από το Blogger.

  ΣΕΝΑΡΙΑ