• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

    Πυρηνικός πόλεμος Γης-αστεροειδών

    Πώς μπορεί να προστατευτεί η Γη από επικίνδυνους αστεροειδείς; Το διεθνές εγχείρημα NEOShield της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε αυτό το ερώτημα σε Ρώσους ερευνητές, οι οποίοι απάντησαν πως, για μια πρώτη γραμμή άμυνας, πυρηνικές εκρηκτικές κεφαλές κινούμενες στο διάστημα θα ήταν… ό,τι πρέπει.


    Οι Ρώσοι επιστήμονες πιστεύουν πως σήμερα μια πυρηνική έκρηξη κοντά σε έναν επικίνδυνο αστεροειδή παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέσο για να αλλάξει την τροχιά του και να αποτρέψει τυχόν αρνητικές επιπτώσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    Παρότι οι ισχύουσες διεθνείς συνθήκες απαγορεύουν τα πυρηνικά όπλα στο διάστημα, αν ένας αστεροειδής συνιστούσε πραγματική απειλή για τη ζωή στον πλανήτη μας «τέτοιες απαγορεύσεις φυσικά θα αρθούν», όπως αναφέρει το ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο TsNIIMash στο ίδιο πρακτορείο.



    Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι ασφαλέστερο να επηρεάσει κανείς στο εξώτερο διάστημα την τροχιά ενός αστεροειδή, αρκετά πριν από την αναμενόμενη πρόσκρουσή του στη Γη. «Σε αυτή την περίπτωση μια πυρηνική έκρηξη διενεργείται κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο αστεροειδής να μη διαλυθεί σε μικρότερα κομμάτια» εξηγούν οι Ρώσοι ειδικοί. Η έκρηξη θα προκαλούσε την αναγκαστική αποβολή υλικού από την επιφάνεια του διαστημικού σώματος, δίνοντάς του έτσι επαρκή ώθηση για να μετακινηθεί σε ασφαλή τροχιά.

    Το NEOShield είναι ένα διεθνές κονσόρτιουμ που προσπαθεί να προστατέψει τη Γη από εξωτερικές απειλές, για να μην εξαφανιστεί ο πλανήτης μας σαν τους… δεινόσαυρους. Χρηματοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εγχείρημα έχει συγκεντρώσει στους κόλπους του ερευνητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.



    Κύριος σκοπός του, να διερευνήσει τις τρεις πλέον υποσχόμενες τεχνικές απομείωσης του κινδύνου από αστεροειδείς: την αλλαγή τροχιάς μέσω στοχευμένου χτυπήματος από διαστημικό σκάφος (kinetic impactor), την αλλαγή τροχιάς μέσω της επίδρασης ενός διαστημικού σκάφους στο βαρυτικό πεδίο του αστεροειδούς (gravity tractor) και τη μέθοδο εκτροπής μέσω έκρηξης (blast-deflection).

    Το ινστιτούτο TsNIIMash, που συμμετέχει στο NEOShield, ανήκει στη ρωσική υπηρεσία διαστήματος Roskosmos και ειδικεύεται στην ανάπτυξη διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας και προωθητικών μονάδων πυραύλων.

    Εξάλλου, το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας για την περίοδο 2016-2025 περιλαμβάνει την ίδρυση ειδικού εθνικού κέντρου με αντικείμενο τον εντοπισμό απειλών από αστεροειδείς και κομήτες. Το αντίστοιχο πρόγραμμα της NASA, το Νear Earth Objects (NEO), ξεκίνησε το 1998 και έκτοτε έχει αναγνωρίσει πάνω από 11.000 αντικείμενα με διάμετρο μεγαλύτερη από 140 μέτρα. Κι όμως, αυτός αριθμός αποτελεί μόνο το 10% του στόχου της NASA, που φιλοδοξεί να καταγράψει το 90% των αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στη Γη ως το 2020. 



    Τον περασμένο Δεκέμβριο το Υπουργείο Έκτακτων Αναγκών της Ρωσίας προανήγγειλε ότι μεγάλοι κι επικίνδυνοι αστεροειδείς θα φτάσουν 11 φορές σε απόσταση αναπνοής από τη Γη μέσα στην επόμενη 35ετία. Ο πρώτος αναμένεται στις 12 Οκτωβρίου του 2017, ονομάζεται 2012 TC4 και υπολογίζεται πως έχει 17 μέτρα διάμετρο. Θα βρεθεί μόλις 115.000 χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας – δηλαδή ούτε στο 1/3 της απόστασης που μας χωρίζει από τη Σελήνη…

    Με πληροφορίες από Russia Today


    zougla.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ