• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

    Στίβεν Χόκινγκ: Ο παράδεισος και η μετά θάνατον ζωή είναι παραμύθια για μικρά παιδιά

    Η πεποίθηση, ότι ο παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή, είναι ένα «παραμύθι» για τα άτομα που φοβούνται τον θάνατο, λέει ο Stephen Hawking.
    Σε μια συνέντευξη που τονίζει τη σθεναρή απόρριψη των θρησκευτικών ανέσεων, ο πιο διακεκριμένος επιστήμονας της Βρετανίας και του Πλανήτη δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα ​​από τη στιγμή που ο εγκέφαλος τρεμοπαίζει για τον τελικό χρόνο της ζωής.


    Ο Hawking, που είχε διαγνωστεί με νόσο των κινητικών νευρώνων στην ηλικία των 21 ετών, μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με το θάνατο, την ανθρώπινη ύπαρξη και τον σκοπό της, σε αποκλειστική συνέντευξη με την εφημερίδα Guardian.

    Η ανίατη ασθένεια αναμενόταν να σκοτώσει τον Hawking μέσα σε λίγα χρόνια καθώς τα συμπτώματά της μεγάλωναν, μια κατάσταση που μετέτρεψε το νεαρό επιστήμονα σε Βάγκνερ, αλλά τελικά τον οδήγησε στο να απολαμβάνει περισσότερο τη ζωή του, όπως είπε, παρά να περιμένει τη δαμόκλειο σπάθη.

    «Έχω ζήσει με την προοπτική ενός πρόωρου θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι το θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά που θέλω να κάνω πρώτα», είπε.

    «Θεωρώ τον εγκέφαλο έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν τα όργανα του αποτύχουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για χαλασμένους υπολογιστές. Είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι», πρόσθεσε.

    Τα τελευταία σχόλια του Hawking υπερβαίνουν εκείνα που έγραψε το 2010 στο βιβλίο του, The Grand Design -Το Μεγάλο Σχέδιο, με το οποίο ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ένα Δημιουργό να εξηγηθεί η ύπαρξη του σύμπαντος. Το βιβλίο προκάλεσε σπασμωδικές αντιδράσεις από ορισμένους θρησκευτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλή ραβίνου, του Λόρδου Sacks,, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Hawking για «στοιχειώδη πλάνη» της λογικής.

    Ο 69χρονος φυσικός αρρώστησε μετά από μια περιοδεία διαλέξεων στις ΗΠΑ το 2009 και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Addenbrookes με ένα επεισόδιο που προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες για την υγεία του. Έχει επιστρέψει από τότε στην υπηρεσία του Cambridge ως διευθυντής έρευνας.

    Οι παρατηρήσεις του 69χρονου φυσικού, χάραξαν μια έντονη γραμμή μεταξύ της χρήσης του Θεού ως μεταφορά και την πίστη σε έναν παντογνώστη δημιουργό του οποίου τα χέρια καθοδηγούν τη λειτουργία του σύμπαντος.

    Στο βιβλίο του, Το Χρονικό του Χρόνου, που αποτέλεσε Best Seller το 1988, ο Hawking βασίστηκε στην αγαπημένη συσκευή του Αϊνστάιν, όταν περιέγραψε τι θα σήμαινε για τους επιστήμονες να αναπτύξουν μια «θεωρία των πάντων» - ένα σύνολο εξισώσεων που περιγράφουν κάθε σωματίδιο και δύναμη σε ολόκληρο το σύμπαν. "Θα ήταν ο απόλυτος θρίαμβος της ανθρώπινης λογικής - και τότε θα πρέπει να γνωρίσουμε το μυαλό του Θεού", έγραψε.

    Το βιβλίο πούλησε 9.000.000 αντίτυπα και προώθησε τον φυσικό στιγμιαία σε σταρ. Η φήμη του, τον οδήγησε σε ρόλους ως guest star στο The Simpsons, το Star Trek: The Next Generation και το Red Dwarf. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του στη φυσική είναι η θεωρία που περιγράφει πώς οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία.

    Στη συνέντευξη, ο Hawking απέρριψε την ιδέα της ζωής πέρα ​​από το θάνατο και τόνισε την ανάγκη να εκπληρώσουμε τις δυνατότητές μας στη Γη, κάνοντας καλή χρήση της ζωής μας. Ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να ζούμε, είπε, απλώς: "Θα πρέπει να επιδιώξουμε τη μέγιστη αξία της δράσης μας".

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, έγραψε για την ομορφιά της επιστήμης, όπως η εξαίσια διπλή έλικα του DNA στη βιολογία ή οι θεμελιώδεις εξισώσεις της φυσικής.

    Ο Hawking απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από την Guardian και έναν αναγνώστη, πριν από μια διάλεξη κατά τη συνεδρίαση του Google Zeitgeist στο Λονδίνο, στην οποία θα απευθύνει την ερώτηση:«Γιατί είμαστε εδώ;»

    Στην ομιλία, υποστήριξε ότι μικροσκοπικές κβαντικές διακυμάνσεις στο πολύ πρώιμο σύμπαν έγιναν οι σπόροι από τους οποίους αναδύθηκαν οι γαλαξίες, τα αστέρια, και τελικά η ανθρώπινη ζωή. «Η επιστήμη προβλέπει ότι πολλά διαφορετικά είδη συμπάντων δημιουργήθηκαν αυθόρμητα από το τίποτα. Είναι θέμα τύχης το που βρισκόμαστε», είπε.

    Ο Hawking προτείνει ότι με τις σύγχρονες διαστημικές πράξεις, όπως η αποστολή Planck του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, μπορεί να γίνει δυνατό να εντοπιστούν τα αρχαία δακτυλικά αποτυπώματα στο φως που έχει απομείνει από τις πρώτες στιγμές του σύμπαντος και να εργαστούν στο πώς δική μας θέση στο χώρο προέκυψε.

    Η ομιλία του εστιάζει στην θεωρία Μ, ένα ευρύ μαθηματικό πλαίσιο που καλύπτει τη θεωρία των χορδών, η οποία θεωρείται από πολλούς φυσικούς ως η καλύτερη ελπίδα ακόμα για την ανάπτυξη μιας θεωρίας των πάντων.

    Η θεωρία Μ απαιτεί ένα σύμπαν με 11 διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας διάσταση του χρόνου και τις τρεις γνωστές χωρικές διαστάσεις. Οι υπόλοιπες είναι κουλουριασμένες και πάρα πολύ μικρές για να τις δούμε.

    Αποδείξεις για την υποστήριξη της θεωρίας Μ μπορεί επίσης να προέρχονται από το Large Hadron Collider (LHC) στο CERN, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο φυσικής σωματιδίων κοντά στη Γενεύη.

    Μια δυνατότητα που προβλέπεται από τη θεωρία Μ είναι η υπερσυμμετρία, μια ιδέα που λέει ότι τα θεμελιώδη σωματίδια έχουν βαριά - και ως τώρα άγνωστα - δίδυμα, με περίεργα ονόματα όπως selectrons και squarks.

    Η επιβεβαίωση της υπερσυμμετρίας θα ήταν μια τονωτική ένεση για την θεωρία Μ και θα βοηθήσει τους φυσικούς να εξηγήσουν πώς κάθε δύναμη που δρα στο σύμπαν γεννήθηκε από μια υπερ-δύναμη στην αυγή του χρόνου.

    Μια άλλη πιθανή ανακάλυψη στον Cern, το άπιαστο μποζόνιο Higgs, το οποίο πιστεύεται ότι δίνει μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια, ενδέχεται να είναι λιγότερο ευπρόσδεκτο από τον Hawking, ο οποίος έχει στοιχηματίσει μακροχρόνια ότι η πολυπόθητη οικονομική οντότητα δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί στο εργαστήριο.

    Ο Hawking μίλησε μαζί με άλλους ομιλητές στην εκδήλωση του Λονδίνου, συμπεριλαμβανομένου του George Osborne, και του νομπελίστα οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς.

    Επιστήμη, η αλήθεια και η ομορφιά: οι απαντήσεις του Hawking

    Ποια είναι η αξία της γνώσης του "Γιατί είμαστε εδώ;"

    Το σύμπαν διέπεται από την επιστήμη. Αλλά η επιστήμη μας λέει ότι δεν μπορούμε να λύσουμε τις εξισώσεις, απευθείας στο αφηρημένο. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την αποτελεσματική θεωρία της δαρβινικής φυσικής επιλογής αυτών των κοινωνιών που είναι πιθανότερο να επιβιώσουν. Τους αναθέτουμε υψηλότερη τιμή.

    Έχετε πει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να επικαλούμαστε τον Θεό για να ανάψει το φυτίλι. Είναι η ύπαρξή μας, όλα αφημένα στην τύχη;

    Η επιστήμη προβλέπει ότι πολλά διαφορετικά είδη σύμπαντος δημιουργούνται αυθόρμητα από το τίποτα. Είναι θέμα τύχης το που είμαστε.

    Έτσι λοιπόν, είμαστε εδώ. Τι πρέπει να κάνουμε;

    Θα πρέπει να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη αξία της δράσης μας.

    Είχατε ένα σοβαρό κίνδυνο για την υγεία σας και νοσηλευτήκατε στο νοσοκομείο το 2009. Αν μη τι άλλο, φοβάστε το θάνατο;

    Έχω ζήσει με την προοπτική ενός πρόωρου θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι το θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά που θέλω να κάνω πρώτα. Θεωρώ τον εγκέφαλο έναν υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν τα στοιχεία του αποτύχουν. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για χαλασμένους υπολογιστές, είναι ένα παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι.

    Ποια είναι τα πράγματα που μπορείτε να βρείτε ως ομορφότερα στην επιστήμη;

    Η επιστήμη είναι όμορφη όταν κάνει απλές εξηγήσεις των φαινομένων ή των συνδέσεων μεταξύ των διαφόρων παρατηρήσεων. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη διπλή έλικα στη βιολογία, καθώς και τις θεμελιώδεις εξισώσεις της φυσικής.

    Αόρατα Γεγονότα από τον guardian
    Μετάφραση-Σύνταξη Μαρία Γεωργακοπούλου για τα Αόρατα Γεγονότα

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ