• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

    Υπήρξε όντως ο βασιλιάς Αρθούρος; Ναι λέει ένας βρετανός καθηγητής



    Τελικά ο βασιλιάς Αρθούρος ήταν υπαρκτό πρόσωπο ή όχι; Η Γκουίνεβιρ ήταν όντως η γυναίκα του και κράδαινε τον «Εξκάλιμπερ» όπως έχουμε δει στην ομώνυμη ταινία του 1981;
    Μάλλον ναι υποστηρίζει ένας βρετανός ακαδημαϊκός. Όπως μεταδίδει η Independent, επικαλούμενη τα όσα λέει ο Άντριου Μπριζ, ένας καθηγητής φιλολογίας πανεπιστημίου της Ισπανίας, ο βασιλιάς Αρθούρος υπήρξε. Δεν ήταν όμως βασιλιάς αλλά στρατηγός και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Strathclyde, ενώ τις περισσότερες μάχες τις έδωσε στην βόρεια Σκωτία, όπως υποστηρίζει.
    Ο καθηγητής βασίστηκε σε ένα λατινικό χρονικό, γραμμένο τον 9ο αιώνα από έναν Ουαλό μοναχό τον Νένιους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό περιέχει εννιά μέρη όπου ο Αρθούρος πολέμησε τους εχθρούς του, τα οποία μέχρι τώρα κανείς δεν μπορούσε να πει με ακρίβεια το που βρισκόταν.
    Ο Δρ Μπρηζ μάλιστα πιστεύει ότι αν και οι περιοχές αυτές έχουν συζητηθεί διεξοδικά, εντούτοις πιστεύει ότι έχει εντοπίσει κάθε μία από αυτές, αποδεικνύοντας έτσι το υπόβαθρό του.
    «Θα μπορούσε να ήταν ένας βρετανός της νότιας Σκωτίας, που έδωσε όλες τις μάχες του εκεί. Οι εχθροί του ήταν άλλοι λαοί της Βρετανίας γύρω από το Εδιμβούργο και το Καρλάιλ. Δεν ήταν βασιλιάς, αλλά ένας γενναίος στρατηγός που σύντομα έγινε μύθος», ανέφερε ο Δρ Μπρηζ.
    Η έρευνά του φέρει τίτλο «Ο ιστορικός Αρθούρος και η Σκωτία τον 6ο αιώνα» και θα δημοσιευτεί την επιθεώρηση που πανεπιστημίου του Λιντς, «Βόρεια Ιστορία».
    «Δεν ήταν ρωμαίος ηγέτης»
    Υπάρχει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ο Αρθούρος ήταν απόγονος των Ρωμαίων και πέθανε πολεμώντας τους Σάξωνες εισβολείς. Ωστόσο ο Δρ Μπρηζ υποστηρίζει ότι ο χάρτης των μαχών που έδωσε ο ο Αρθούρος δείχνουν ότι ήταν βορειοβρετανός του 6ου αιώνα που ήταν στρατηγός ή οπλαρχηγός.
    Όπως δήλωσε ο Δρ Μπρηζ, «τα στοιχεία δείχνουν ότι όλα τα σχολικά βιβλία θα πρέπει να αλλάξουν. Μπορούμε να ξεχάσουμε τον Αρθούρο να πολεμά τους Αγγλοσάξωνες εισβολείς στο Μπέιντον το έτος 500», ανέφερε.
    «Μπορούμε επίσης να τον ξεχάσουμε ως έναν ρωμαίο ηγέτη», τόνισε επίσης.
    Ωστόσο δεν λείπουν και οι διαφωνίες ακαδημαϊκών απέναντι στον μύθο του Αρθούρου. Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Τόμας Όουεν Κλάνσυ, ανέφερε χαρακτηριστικά:
    «Η αναζήτηση για τον Αρθούρο στα βόρεια είναι καταδικασμένη από τις πηγές». Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι η έρευνα του Δρ Μπρηζ είναι μια εικόνα μύθου και λογοτεχνίας παρά ιστορίας, καθώς ο κατάλογος των μαχών φαίνεται να έχει προέλθει από ένα μεταγενέστερο ποίημα και δεν είναι καν χρονικό. 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ