• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

    Τα 33 μέτρα της σκληρής συμφωνίας…

    Ο κύβος ερρίφθη! Η νέα τριετής συμφωνία μνημόνιο Ελλάδας και δανειστών εμπεριέχει ποικιλία οικονομικών αποχρώσεων, όπως φόρους, αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στήριξη τραπεζών, περικοπές και δομικές αλλαγές στο Δημόσιο και αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ.
    Θα έχει δύο όψεις ως προς τη χρηματοδότηση, αλλά ενιαία μέτρα ψηφισμένα μια κι έξω… κατ’ απαίτηση της κας Μέρκελ.Μάλιστα, η καγκελάριος διεμήνυσε στην ελληνική πλευρά ότι «δεν θα γίνουν τα λάθη του παρελθόντος…Θέλουμε ψήφιση όλων των μέτρων τώρα, για να έχετε ελπίδες».
    Είναι μία σκληρή συμφωνία με σημαντικές επιβαρύνσεις στα μεσαία και υψηλά κλιμάκια εισοδήματος, με περικοπές ακόμη και σε χαμηλές συντάξεις, με αναδιάταξη του ΦΠΑ, με ισχυρή πίεση φόρων σε όλους»,είπε στο «Π» οικονομικός υπουργός.
    Μάλιστα, οικονομικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι «ο μέσος Έλληνας θα κληθεί να καταβάλει τουλάχιστον μία σύνταξη ή ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό, προκειμένου να καλυφθούν τα 12 δισ. των μέτρων».
    Η νέα συμφωνία προβλέπει παραμονή όλων των μνημονιακών φόρων, ενώ αυξάνονται 30%ο φόρος αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελείας.
    Ακόμη, έρχονται τρεις νέοι φόροι: ο φόρος ύπνου, 1-5 ευρώ, για διανυκτερεύσειςσε ξενοδοχεία, ο φόρος αγορών 6% καθ’ όλη την τουριστική περίοδο και ο φόρος 3% σε καφέ και εστιατόρια.«Ουσιαστικά», λένε οι λογιστές, «έχει κρυφές έκτακτες εισφορές με αύξηση προκαταβολής φόρου, αλλά και πολλές φορολογικές παγίδες».
    Στο Ασφαλιστικό, έρχονται μεγάλες ανατροπές με σύνταξη στα 67 έτη, ποινή 16%στις πρόωρες, περικοπές επιδομάτων και σειρά επιβαρύνσεων που μειώνουν τις συντάξεις, όπως η αύξηση του φόρου υπέρ υγείας σεκύριες συντάξεις και επικουρικές… Η συμφωνία-μνημόνιο φέρνει 33 μέτρα, ύψους πέραν των 12 δισ. ευρώ.Να σημειωθεί ότι το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε μέτρα 1,5 δισ., η πρόταση Γιούνκερ 8 δισ., ενώ οι τωρινές προτάσεις 12 με 14 δισ.!
    Στόχος του νέου προγράμματος-μνημονίου είναι να ενισχύσει την αποπληρωμή των χρεών της χώρας σταδιακά.Η νέα συμφωνία ζητάει ναείναι πλεονασματικός ο προϋπολογισμός τα επόμενα τρία έτη και να μη δημιουργεί ελλείμματα. Επίσης, δίνει 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και προβλέπει μεγάλες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.
    Τα 33 κύρια σημεία της νέας συμφωνίας είναι τα εξής:
    1. Πρωτογενές πλεόνασμα 1% για το 2015, στο2%το 2016και στο3% 2017.
    2. Αύξηση ΦΠΑστο 13% και στο 23% σε βασικά τρόφιμα για είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.
    3.Αύξηση φόρου από 26% στο 28% στις επιχειρήσεις.
    4. Τέλος η επιδότηση στο ντίζελ αγροτών.
    5.Μείωση κατά 50% στις δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης.
    6. Έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.
    7. Σύνταξη στα 67 ή στα 62 με 40έτη ασφάλισης.
    8. Επανεξέταση του ΕΚΑΣ –Θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.
    9. Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης 30%.
    10. Εισφορά υγείας 5% για κύριες-επικουρικές.
    11. Εισφορές τύπου ΙΚΑ σε όλα τα Ταμεία.
    12. Σύνδεση εισφορών – συντάξεων. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.Δηλαδή,τον Οκτώβριο θα έχουμε σίγουρα νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ανάλογα και με τα αποτελέσματα των μελετών ίσως να τεθεί ξανά σε ισχύ η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή μείωση συντάξεων.
    13. Συγχώνευση Ταμείων και ποινή για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις 16%.
    14. Τέλος οι φορολογικές ελαφρύνσεις αγροτών.
    15. Αύξηση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων.
    16. Εισφορά αλληλεγγύηςστον φόρο εισοδήματος.
    17. Φόρος αγροτών από το πρώτο ευρώ.
    18.Αύξηση φόρου πολυτελείας 30%.
    19.Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
    20.Αύξηση φόρου σε μεσαία εισοδήματα.
    21. Μείωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης
    22. Περικοπές αμυντικών δαπανών 200 εκατ. το 2015 και 400 εκατ.το 2016.
    23.Έλεγχος των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
    24.Εθελοντική δήλωση εισοδημάτων με κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.
    25. Έλεγχος ακινήτων εξωτερικού με αίτηση στις χώρες-μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία Ελλήνων και την προέλευσή της. Δημιουργίαπεριουσιολογίου.
    26. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
    27.Παραμένει το σημερινό καθεστώς για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ψωμί, γάλα και επτά Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα.
    28. Μείωση γραφειοκρατίας με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.
    29.Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.
    30.Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
    31.Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
    32.Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων.
    33.Μεταρρυθμίσεις για το «σπάσιμο» των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό
    εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
    Τα μέτρα ανά τομέα θα έχουν ως εξής:
    1. ΦΠΑ: Πάμε σε 23%στα συσκευασμένα τρόφιμα, εστίαση
    13%σεξενοδοχεία, ρεύμα και 13%σε νερό, αέριο και φρέσκα τρόφιμα.Κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά.
    2. Συντάξεις.Μπαίνει τέλος,πλέον, σεόλες τις πρόωρες,με αύξησηορίων ηλικίαςκαι ποινή 16%σε κάθε πρόωρη. Σύνταξη θα λαμβάνουν όλοιστα 67.Οδηγούμαστε σε ενοποίηση Ταμείωνκαι επανεξέταση επικουρικώνκαι κύριωνσυντάξεων, όπως καιτων επιδομάτων. Το ΕΚΑΣ σταδιακά θαενσωματωθείστην κύρια σύνταξη,ενώη νέα εισφορά για τα φάρμακα θα μειώσει τις συντάξεις.Η σύνδεση εισφορώνκαισυντάξεων, η μείωσητων επικουρικώνκαι τωνκύριων συντάξεων λόγωτηςεισφοράςυγείας θα επηρεάσει όλες τις συντάξεις, ενώο ΟΓΑγίνεται ΙΚΑ!
    3.ΕΝΦΙΑ:Παραμένει ως έχει έως τη λήξη της νέας συμφωνίας-μνημονίου, με στόχο κάθε έτος να αποδίδει 2,56 δισ. ευρώ.
    4.Φόροι: Εδώ οι αλλαγές είναι πολλές.Η εισφορά αλληλεγγύηςαυξάνεται30%-100%για εισοδήματαάνω των 30.000 ευρώ. Αύξηση φόρου σε μεσαία και μεγάλα εισοδήματα και αύξηση φόρου πολυτελείας30%. Φόρος αγροτών από τοπρώτο ευρώ. Φόρος επιχειρήσεων από 26% στο 28% και αύξηση προκαταβολής φόρουσε επιχειρήσεις.
    5.Επιδόματα: Έρχεταιτέλος στηνεπιδότηση πετρελαίου θέρμανσης μετά τηνκατάργηση της εξίσωσης του φόρου. Επανεξέταση του ΕΚΑΣ και πλαφόν εισοδήματος για χορήγηση επιδόματος.
    6. Μισθοί Δημοσίου: Έρχεται ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
    7. Νησιά: Καταργείταιέως το τέλος του 2016ο μειωμένος συντελεστήςΦΠΑ στα νησιά. Η αρχή θα γίνει από τα νησιά με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα (Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη) και θα εξαιρεθούν τα απομακρυσμένα νησιά. Έρχονται μέτρα στήριξης για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών με χαμηλό εισόδημα. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Όλο το πακέτο των νησιών θα επανεξεταστεί στο τέλος του 2016.
    8. Μέτρα εφεδρείας:Αν δενεπιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετα φορολογικά μέτρα, όπωςαύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων από το 11% στο 15% για το εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ. Ακόμη, προβλέπεταιη αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεωναπό το 28% στο 29%.
    ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΟΥΝ
    Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, οι φόροι που θα εισπραχθούν θα είναι ανά τομέα:
    – 4 δισ. φόρος εισοδήματος από Ιούλιο σε τρεις δόσεις
    – 3,2 δισ. από ΕΝΦΙΑ από Σεπτέμβριο
    – 1,1 δισ. από τέλη κυκλοφορίας τον Νοέμβριο
    – 700 εκατ. από ΦΠΑ
    – 220 εκατ. από κεφαλικό φόρο
    – 47 εκατ. από φόρο πολυτελείας
    – 2,7 δισ. από κέρδη επιχειρήσεων
    – 945 εκατ. έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων
    – 665 εκατ. από ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων
    ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ
    Η πρόταση των «θεσμών» είναι 12 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς θεσμούς,δηλαδή,EFSF και επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα συν 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Δηλαδή, σύνολο 15,5 δισ. ευρώ. Αναλυτικά:
    1. Θα αποδοθούν τα κέρδη της ΕΚΤ του 2014 από την αγοραπωλησία των ομολόγων,ποσού 1,8 δισ. ευρώ.
    2. Θα δοθούν 4 δισ. ευρώ συνολικά από τον EFSF. Το 1,8 δισ. ευρώθα έχει προέλευση την τελευταία δόση του δεύτερου δανείου του μνημονίου συν 2,2 δισ. ευρώ που θα έρθουν από τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, ποσό που ήταν για τις τράπεζες.
    3. Από τα 4 δισ. ευρώ, τα 3,5 δισ. ευρώ θα επιστραφούν στην ΕΚΤ για αποπληρωμή ενός ομολόγου και όσα απομένουν,δηλαδή 500 εκατ. ευρώ, θα δοθούν στο ΕΣΠΑ.
    4. Τον Αύγουστο θα δοθούν 4,7 δισ. ευρώ από τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για να αποπληρωθεί το άλλο ομόλογο που λήγει, της ΕΚΤ.
    5. Τον Οκτώβριο,ποσό 1,5 δισ. ευρώ, από τα κέρδη της ΕΚΤ του 2015,θα δοθεί στο ΔΝΤ.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας διατυπώνει προς τους δανειστές ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη-μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση δανείου αυτήν τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος».
    pinakas-1pinakas-2pinakas-3pinakas-4pinakas-5pinakas-6
    * Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 11 Ιουλίου.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ