• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 12 Μαΐου 2015

    Η βιομηχανική «έρημος» της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

    Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
    Φωτορεπορτάζ Σοφία Δρακοπούλου
    Δρόμοι που θυμίζουν κακοσυντηρημένο επαρχιακό δίκτυο, συμμορίες που λυμαίνονται το χαλκό από επιχειρήσεις που λειτουργούν ή δεν λειτουργούν, απαξίωση και σε πολλές περιπτώσεις ερημιά. Αυτή την εικόνα παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό πλάνο των αρχών της δεκαετίας του ’80 που θεωρούνταν ότι θα εκτόξευε τη βιομηχανική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων «κόλλησε» στην οικονομική κρίση, την απώλεια ρευστότητας, την αδυναμία επιβίωσης επιχειρήσεων, αλλά και την αποστασιοποίηση των δήμων, παρόλο που οι επιχειρηματίες καταβάλουν υψηλά δημοτικά τέλη λόγω της εγκατάστασης τους στην περιοχή.
    BIPE2
    Παράλληλα, τα εργοστασιακά… «νεκροταφεία», κουφάρια επιχειρήσεων που είτε έκλεισαν λόγω κρίσης, είτε δεν πρόλαβαν να ανοίξουν και έμειναν ημιτελή, αποτελούν παράδεισο για τις σπείρες του χαλκού, που βρίσκουν αυτό που ζητούν στη ΒΙ. ΠΕ σε αφθονία, αφού ο χαλκός, που στη συνέχεια μεταπωλούν χωρίς παραστατικά, υπάρχει σε καλώδια και μηχανήματα εντός των εργοστασίων. Την ίδια ώρα, η φύλαξη των περιοχών αυτών είναι υποτυπώδης, τόσο από πλευράς της διαχειρίστριας ΕΤΒΑ, όσο και από πλευράς αστυνομίας, που δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για να φυλάξει επαρκώς τα εργοστάσια.
    Κραυγή αγωνίας σε δημάρχους 
    BIPE6
    Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με επιστολή τους προς τους δημάρχους Δέλτα και Ωραιοκάστρου, στα όρια των οποίων βρίσκεται η ΒΙ.ΠΕ., ζητά την ανταπόκριση τους σε ζητήματα που κυριολεκτικά καίνε. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «παρ’ ότι οι επιχειρήσεις που έχουν απομείνει στη ΒΙΠΕΘ συνεισφέρουν αγόγγυστα, καταβάλλοντας ανελλιπώς δημοτικά τέλη, τα οποία είναι ανταποδοτικά, δεν απολαμβάνουν σχεδόν ουδεμία υπηρεσία από τους δήμους σας». Όπως επισημαίνεται μάλιστα, ο δημοτικός φωτισμός στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους είναι σχεδόν ανύπαρκτος και η αποκομιδή των απορριμμάτων προβληματική».  Μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η ύπαρξη μεγάλων προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, με τα τροχαία δυστυχήματα να παραμονεύουν, με τους επιχειρηματίες μέσω της επιστολής του ΒΕΘ να ζητούν από τη δημοτική αρχή να παρέμβει με την επισκευή του οδικού δικτύου.
    Έρμαια του χαλκού και της κρίσης
    BIPE3
    Λίγο καιρό μετά την επιστολή προς τους δημάρχους Δέλτα και Ωραιοκάστρου, ο πρόεδρος του ΒΕΘ και εγκατεστημένος στην ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος έλαβε υποσχέσεις, αλλά αυτό που μένει είναι σίγουρα να πραγματοποιηθούν. «Οι λακούβες στο οδικό δίκτυο είναι τεράστιες. Ο δήμαρχος Δέλτα μου είπε προσωπικά ότι θα προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης με εταιρεία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στο οδικό δίκτυο, αλλά μένει να του δούμε», επισημαίνει στην Karfitsa ο κ. Παπαδόπουλος. Όσον αφορά την είσοδο της ΒΙ.ΠΕ., από την εθνική οδό, ο πρόεδρος του ΒΕΘ εξηγεί πως πρόκειται για σημείο που υποπίπτει στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από όπου έλαβε τη δέσμευση ότι θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης με ένταξη στο ΕΣΠΑ.
    BIPE4
    «Οι υποδομές είναι ανύπαρκτες και η απαξίωση εμφανής», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, που έχει υπάρξει και ο ίδιος θύμα της έλλειψης φύλαξης όταν σπείρα κακοποιών εισέβαλε στο εργοστάσιο του και αφαίρεσε το μεγαλύτερο όγκο των καλωδίων για να επωφεληθεί τον χαλκό. «Η φύλαξη είναι υποτυπώδης, αν και οι εγκατεστημένοι πληρώνουν μερίδιο στην ΕΤΒΑ», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.   Όπως λέει ο ίδιος, για να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από τη μάστιγα των συμμοριών του χαλκού, πρέπει να δράσουν οι αρχές.
    Από το 1965
    BIPE7
    Από το 1965 λειτουργεί έξω από τη Σίνδο η Βιομηχανική Περιοχή, δίνοντάς της τον τίτλο της μεγαλύτερης αλλά και αρχαιότερης στην Ελλάδα. Διαχειρίστρια εταιρεία είναι η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, συμφερόντων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία μάλιστα είχε πραγματοποιήσει επέκταση της ζώνης την περίοδο 1980-82 γιγαντώνοντας την και δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ΒΙ.ΠΕ. στη χώρα, έκτασης 10.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν αυτή τη στιγμή είναι 670, ενώ υπάρχουν άλλες 64 που είναι ανενεργές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εκτάσεις εκμετάλλευσης είναι περιορισμένες, αφού είναι καλυμμένο το 95% των οικοπέδων, μια εικόνα βέβαια που είναι πλασματική, αφού η λειτουργία πολλών επιχειρήσεων είναι περιορισμένη…
    BIPE8
    karfitsa.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ