• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

    Δανία: Εστιατόριο σερβίρει πιάτα από... σκουπίδια

    Σε μια προσπάθεια να περάσει το δικό του οικολογικό και φιλανθρωπικό μήνυμα, ένα εστιατόριο της Δανίας παρασκευάζει τα πιάτα που σερβίρει από... σκουπίδια. Το Rub og Stub στη Κοπεγχάγη χρησιμοποιεί τρόφιμα για τα
    πιάτα που σερβίρει στους πελάτες του από προϊόντα που συλλέγονται καθημερινά από τους κάδους απορριμμάτων των σούπερ μάρκετ της χώρας και που πετιούνται επειδή δεν είναι ωραία εμφανισιακά -κι όχι επειδή δεν είναι φρέσκα, αλλοιωμένα ή ληγμένα. Φυσικά, αν βρεθούν τέτοια, ασφαλώς δεν χρησιμοποιούνται στα διάφορα πιάτα του μενού.
    «Στη Δανία, όπως και σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο, ο κόσμος πετάει πολλά τρόφιμα στα σκουπίδια ενώ στις χώρες του Τρίτου Κόσμου τα παιδιά πεθαίνουν από ασιτία. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο και βρήκαμε αυτό τον τρόπο για να περάσουμε τα μηνύματά μας», λέει χαρακτηριστικά η Σοφί Σάλες, μια από τους ιδιοκτήτες του εστιατορίου, το οποίο απασχολεί μόλις δυο εργαζομένους στο μισθολόγιο του, τη σεφ Ντίτε Γένσεν και τον μάνατζερ. Όλοι οι σερβιτόροι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι εθελοντές. Το εστιατόριο επιχορηγείται από την δανέζικη φιλανθρωπική οργάνωση Retro και ένα μέρος των εσόδων του πηγαίνουν σε σχέδια ανάπτυξης κι επισιτισμού στο φτωχό αφρικάνικο κράτος της Σιέρα Λεόνε.
    Η Κοπεγχάγη έχει παράδοση στις γαστρονομικές πρωτιές. Για τρία χρονιά στη σειρά (2010-'11-'12) το εστιατόριο Noma στη δανέζικη πρωτεύουσα ειχε αναδειχθεί το κορυφαίο διεθνώς, στον κατάλογο με τα 50 καλύτερα ρεστοράν στον κόσμο του έγκυρου βρετανικού περιοδικού «Restaurant Μagazine». Ο σεφ του Noma, ο αλβανικής καταγωγής Δανός Ρενέ Ρετζέπι, είναι ο άνθρωπος που έστρεψε την διεθνή προσοχή στη σκανδιναβική κουζίνα. Το όνομα του εστιατορίου του προέρχεται από τις λέξεις «Nordisk» και «mad» που θα πει «σκανδιναβικό φαγητό». Ο Ρετζέπι εκθρόνισε το 2010 το El Bulli του διάσημου Ισπανού Φεράν Αντριά από την πρώτη θέση του καταλόγου. Για το 2012, στην αντίστοιχη λίστα πρώτο αναδείχθηκε το εστιατόριο El Celler De Can Roca στη Χιρόνα της Ισπανίας, με το Νoma να πέφτει, μετα από τρία συναπτά έτη, στη δεύτερη θέση. (tovima)

    prisonplanet.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ