• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

    Την παραπομπή Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα αποφάσισε η Βουλή

    Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, δύο σε βαθμό κακουργήματος, της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος και ένα σε βαθμό πλημμελήματος, της νόθευσης εγγράφου αποφάσισε σε ψηφοφορία της η Ολομέλεια της Βουλής.



    Ψήφισαν 283 βουλευτές συνολικά με τα 269 ψηφοδέλτια να είναι έγκυρα, άκυρα να είναι 9 και λευκά 5 ψηφοδέλτια.

    Αναλυτικά οι ψήφοι ανά αδίκημα:

    Νόθευση εγγράφου: Υπέρ 166, κατά 34, παρών 67.

    Απιστία στην υπηρεσία: Υπέρ 206, κατά 42 παρών 18.

    Παράβαση καθήκοντος: Υπέρ 220, κατά 35, παρών 11.

    Κατόπιν αυτής της εξέλιξης το Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει πλέον για τη βασιμότητα των τριών κατηγοριών που του αποδίδονται και αφορούν την απιστία περί την υπηρεσία και νόθευση εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και την νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος.

    Εντός της εβδομάδας θα γίνει η κλήρωση από την Ολομέλεια της Βουλής, για τη σύνθεση του πενταμελούς Δικαστικού Συμβούλιο από τον κατάλογο που έχουν αποστείλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο 'Αρειος Πάγος.

    Ο πρώην υπουργός, κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του αποδίδονται και άφησε αιχμές κατά της Προανακριτικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για προειλημμένη απόφαση παραπομπής του.

    Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του διαδόχου του στο ΥΠΟΙΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση, ενώ ανέφερε ότι διώκεται όχι για την υπόθεση της λίστας, αλλά διότι ήταν ο υπουργός που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο.

    Σε έντονο κλίμα η συζήτηση

    «Εάν έπρεπε κανείς να βάλει έναν τίτλο στη διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας "Λαγκάρντ", αυτός θα ήταν το έπος της συγκάλυψης», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στη Βουλή. Η κ. Κωνσταντοπούλου στη διάρκεια της ομιλίας της, τόνισε ότι «το πόρισμα συντάχτηκε εν κρυπτώ και ψηφίστηκε μόνο από τους συντάκτες του θα ήταν η επιτομή της υπόθαλψης».

    Όπως επεσήμανε το «ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είναι συμμέτοχοι στο σκάνδαλο της λίστας "Λαγκάρντ"» ενώ υπογράμμισε ότι «επιθυμία σας και στόχος σας ήταν η συγκάλυψη».

    Η κα Κωνσταντοπούλου είπε ότι αναμένει στη Βουλή και τον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου για να τοποθετηθεί επί του θέματος.

    Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Ρήγας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Κανείς μας δεν αισθάνεται άνετα όταν αξιολογεί κρίνει και τελικά ζητά την άσκηση ποινικής διώξης σε βάρος πρώην συναδέλφου. Την ίδια δυσκολία είχα κι εγώ». Παράλληλα έκανε λόγο για εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ με παθολογικά χαρακτηριστικά και "αντιπασοκικό μένος που έρχεται από παλιά και κληροδοτείται".

    «Προσπαθήσατε το '89 να σύρετε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο με συκοφαντίες.Οι νέες γενιές έχουν πάλι στόχο να συκοφαντήσουν το ΠΑΣΟΚ.Έρχεστε με το ίδιο αντιπασοκικό μένος να καθυβρίσετε συνολικά το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και να καταστήστε ενόχους όσους ανήκουν στο χώρο και κυρίως την ηγεσία του», είπε ο κ. Ρήγας, προκαλώντας την αντίδραση του Παναγιώτη Κουρουμπλή. 

    Λαμβάνοντας τον λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη στο θέμα. «Με τη σημερινή παρουσίαση του θέματος νομίζω ότι διαψεύδονται οι προσδοκίες όλων αυτών που διατυμπάνιζαν σε διάφορους κύκλους ότι αυτή η Επιτροπή δεν θα βγάλει πόρισμα ή ότι θα τα κουκουλώσει», ανέφερε.

    «Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μιλά για συγκάλυψη», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «για αυτά τα αδικήματα που μας είχατε πει να ερευνήσουμε, για το συγκεκριμένο πρόσωπο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα τέλεσε και η υπόθεση πρέπει να προχωρήσει».

    Από την πλευρά του ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, ζήτησε να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τις ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συμμετείχε στην προανακριτική επιτροπή, είπε ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έβλαψε βεβαιωμένα το ελληνικό δημόσιο με το ποσό των 6 εκατ. Ευρώ.  «Να ασκηθεί δίωξη για τα αδικήματα νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή», τόνισε.

    Να μην συσταθεί ξανά προανακριτική Επιτροπή με μέλη της βουλευτές, αλλά να αποτελείται από φυσικούς δικαστές πρότεινε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και μέλος της επιτροπής για τη λίστα «Λαγκάρντ», Βασίλης Οικονόμου.

    Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «μετά από έξι μήνες εργασιών καταθέτω ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να το κάνουν αυτό» και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση που γινόταν στην Προανακριτική δεν είχε σχέση ούτε με δικονομία, ούτε με την αναζήτηση της αλήθειας».

    «Ειπώθηκαν πολλά, αποσιωπήθηκαν περισσότερα. Στόματα κλειστά, ψέματα περισσότερα. Και αυτό από υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

    «Από την αρχή της συγκρότησης επιδιώξαμε στο μέτρο των δυνάμεών μας να βγει κάτι ώστε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα διερεύνησης και απόδοσης των πολιτικών και ποινικών ευθυνών, όπου υπάρχουν. Αναδείξαμε παράλληλα ότι η εμπειρία από τη λειτουργία παρόμοιων επιτροπών έδειξε ότι οι επιτροπές αυτές λειτουργούν στην ουσία με στόχο την συγκάλυψη των προβλημάτων», τόνισε.  

    «Από το πόρισμα του ΣΔΟΕ προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι τρεις συγγενείς του Παπακωνσταντίνου συν η σύζυγος ενός εξ αυτών απέκρυψαν από την εφορία εισοδήματα που ξεπερνούν τα 6 εκ. ευρώ. Συνεπώς από τη μια αξιοποίηση της λίστας από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου προκύπτουν ενδείξεις ότι εν γνώσει προέκυψε ζημία εις βάρος του δημοσίου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαλβατζής, προσθέτοντας ότι υπάρχει και αλλοίωση της λίστας με σκοπό να προσπορίσει αθέμιτο όφελος στους συγγενείς του.

    «Το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής είναι πραγματικά ότι μπορούσε να απεικονίσει μια σοβαρή έρευνα, η οποία έγινε, και μια πολύ σοβαρή προσπάθεια», τόνισε ο πρόεδρος της προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης.  

    Μάλιστα ο ίδιος στράφηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες ότι οι βουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή και ειδικώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιδίδονταν σε «σόου» και ύβρεις προς το πρόσωπό του και εν τέλει επέλεξαν την μέθοδο της έκδοσης μιας έκθεσης θέσεων, καθώς και οι ίδιοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να θέσουν την υπογραφή τους σε ένα πόρισμα νομικά έωλο.

    Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου, που πήρε το λόγο εκ μέρους των ανεξάρτητων βουλευτών, σημειώνοντας ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ακόμα ότι δεν είναι σοβαρά τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται στο πόρισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν περιποιεί τιμή αυτό το κείμενο».

    «Αν τώρα οι αρμόδιοι που θα εκδικάσουν την υπόθεση δουν ότι υπάρχει απόσβεση δυνατότητας της Βουλής να ασκήσει τα καθήκοντα της όπως έγινε στην υπόθεση του Βατοπεδίου, δεν θέλω να είμαι και εγώ ένας από αυτούς που μπροστά στον ελληνικό λαό θα προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις τι έγινε στους 6 μήνες που η Επιτροπή διερευνούσε αυτή την υπόθεση», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

    «Μην ανοίγουμε ορέξεις και μην δημιουργούμε εντυπώσεις», ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα που συμμετείχε στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, στα όσα υποστήριξε ο κ Λοβέρδος.



    http://newpost.gr/post

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ