• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

    Η Ουγγαρία «διώχνει» το ΔΝΤ!

    «Σας ευχαριστούμε, αλλά φύγετε». Κάπως έτσι είναι το  μήνυμα του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας Γκιόργκι Μάτολτσι προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού το καλεί να κλείσει την αντιπροσωπεία του στην Βουδαπέστη.



    Σε μια επιστολή του προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο αμφιλεγόμενος πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν ευχαριστεί το Ταμείο για την βοήθεια που παρέσχε στην Ουγγαρία όταν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης.

    Συνολικά, η Ουγγαρία είχε λάβει ένα δάνειο ύψους 20 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Ο Μάτολτσι εξήγησε ότι η Ουγγαρία θα εξοφλήσει τις τελευταίες δόσεις του δανείου της στο ΔΝΤ (περίπου 2,2 δισ. ευρώ) πριν από το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, αν και η προθεσμία γι' αυτό λήγει την 31η Μαρτίου 2014.

    «Στις αρχές του 2013 το ΔΝΤ ολοκλήρωσε την διαδικασία ελέγχου που σχετίζεται με το δάνειο» το οποίο είχε παραχωρήσει στην Ουγγαρία, κι επομένως «κατά συνέπεια, δεν είναι πλέον απαραίτητο το ΔΝΤ να διατηρεί γραφείο που να το αντιπροσωπεύει στην Βουδαπέστη», έγραψε ο Μάτολτσι.

    Ο ουγγρικός ενημερωτικός ιστότοπος Portfolio συσχετίζει την δημοσιοποίηση του περιεχομένου αυτής της επιστολής και την προεξόφληση του δανείου με τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2014. Σύμφωνα με τον ιστότοπο αυτό, η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει να προβάλει την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησία της Ουγγαρίας έναντι του Ταμείου, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

    Κατά την διάρκεια της θητείας του ο Ορμπάν έχει επικρίνει επανειλημμένα το ΔΝΤ, ιδίως για τον τρόπο με τον οποία χειρίστηκε την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, κι ενέκρινε μια επιθετική προεκλογική διαφημιστική εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο που κατηγορεί τον διεθνή χρηματοοικονομικό οργανισμό ότι "παίρνει τα χρήματα των συνταξιούχων και τα δίνει στις τράπεζες".

    Η κυβέρνηση Ορμπάν είχε ζητήσει να της διατεθεί μια νέα γραμμή πιστώσεων ύψους 15 δισεκ. ευρώ, αίτημα όμως που δεν ικανοποιήθηκε.



    http://newpost.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ