• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

    Απίστευτο!!! Σερφάρισμα πίσω στον χρόνο

    Ο κόσμος του internet μπορεί να διαμορφώθηκε μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα έχει περάσει από πολύ μεγάλες αλλαγές. Ονόματα όπως Google, Wikipedia, Facebook, που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν καν. Και όπως όλες οι μεγάλες εταιρείες, κάποτε ξεκίνησαν από δοκιμαστικές, απλές σελίδες, για να φτάσουν σταδιακά στη σημερινή τους μορφή.
    Υπάρχει ένα πολύ ωραίο site που λέγεται Wayback Machine και μας επιτρέπει να πλοηγηθούμε πίσω στον χρόνο σε πολλά γνωστά και άγνωστα site. Πηγαίνοντας στο wayback.archive.org μπορείτε να βάλετε την διεύθυνση ενός site στο πεδίο αναζήτησης και να πατήσετε "Show All", και θα σας εμφανίσει όλες τις διαθέσιμες ημερομηνίες για τις οποίες υπάρχει αρχείο. Κάνοντας κλικ σε κάποια ημερομηνία, βλέπετε το site όπως ήταν εκείνη την ημέρα. Το αρχείο που υπάρχει αποθηκευμένο ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και φτάνει μέχρι σήμερα. Έχει πλάκα να σερφάρεις σε παλιές εκδόσεις από γνωστά site, πρώτον επειδή όπως τα πάντα τη δεκαετία του '90, έτσι και το internet είχε κιτς εμφάνιση. Επίσης έχει ενδιαφέρον να επισκεφθείς ειδησεογραφικά site για να δεις πρωτοσέλιδα (στο screenshot του CNN έπεσα στο σκάνδαλο Λεβίνσκι!), και εμπορικές σελίδες για να χαζέψεις προϊόντα που ήταν τότε στη μόδα ή στην αιχμή της τεχνολογίας. Μερικά site που έψαξα:

                

    Όσο κιτς και να ήταν όμως η εμφάνιση, το internet εκείνη την εποχή είχε και τα θετικά του, αφού ήταν πολύ πιο περιορισμένο και απλό. Με τον καιρό εξελίχθηκε σε ένα αχανές και πολύπλοκο δίκτυο, κάτι που προφανώς από μια άποψη είναι θετικό, αφού πλέον στο internet μπορείς να βρεις τα πάντα. Όμως που έλειψε και η μορφή της περασμένης δεκαετίας που τα πράγματα ήταν πιο απλά, και το internet δεν ήταν τόσο άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητά μας. Κλείνω με έναν ήχο που πέτυχα πρόσφατα και μου έφερε αναμνήσεις. Για τους νεότερους δεν σημαίνει τίποτα, αλλά για όσους πρόλαβαν τα 56άρια modem σημαίνει πολλά.


    http://www.syrtari.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ