• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

    Ξανά στο τραπέζι το «κούρεμα»


    Από το «όχι» έφτασαν στο... μη χείρον βέλτιστον

    Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης τα οποία δείχνουν επιστροφή της κυπριακής κυβέρνησης στο σχέδιο που αποφάσισε το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας και αφορά σε «κούρεμα» καταθέσεων.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός ΡΙΚ σε ρεπορτάζ του ανέφερε νωρίς το μεσημέρι πως οι πρώτες φωνές από πλευράς ΔΗΣΥ για επιστροφή στο αρχικό σχέδιο που πρότεινε το Eurogroup, ακούστηκαν σήμερα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τέθηκε και το θέμα επιστροφής στο σενάριο του «κουρέματος».


    Η Καθημερινή Κύπρου εκτιμά πως «οποιαδήποτε λύση πρέπει και θα συνοδεύεται με "κούρεμα"» και, επικαλούμενη δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στο ΚΥΠΕ, αναφέρει ότι αυτή είναι η αξίωση της τρόικας για να παράσχει δάνειο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ωστόσο, αντιδρούν σε μια τέτοια λύση και η Κυβέρνηση τους καλεί να βάλουν νερό στο κρασί τους για το καλό, όπως αναφέρεται, του τόπου. 

    Παράλληλα, σημειώνεται πως Κυβερνητική πηγή στο Προεδρικό Μέγαρο δήλωνε ότι ο χρόνος έχει εξαντληθεί και τυχόν παράταση του οδηγεί πλέον στην ολοσχερή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. 

    Η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα κόμματα θα αρθούν το απόγευμα στην Βουλή, στο ύψος των περιστάσεων και θα δώσουν διέξοδο στο πρόβλημα. 

    Αυτό που πρέπει να προβληματίσει, έλεγε κυβερνητική πηγή στο Προεδρικό, είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον ελπίδες από την Μόσχα και το μόνο που μας απομένει είναι το Γιούρογκρουπ. 

    Η πολιτεία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οφείλει πρώτα να σώσει τους πολίτες της, ενώ οι ξένοι καταθέτες θα έρθουν ξανά πίσω στην Κύπρο με τον ζήλο και την εργατικότητα που χαρακτηρίζει τους Κύπριους.

    Το «κούρεμα» επανέρχεται στο τραπέζι και σύμφωνα με το sigmalive, ενώ δημοσίευμα του Φιλελεύθερου αναφέρει πως η πρόταση της Λευκωσίας περιλαμβάνει «κούρεμα και εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας». 

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η Λευκωσία με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιόν της αυτή τη στιγμή προσανατολίζεται σε μία συνδυασμένη λύση για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας (resolution) με δημιουργία «καλής» και «κακής» τράπεζας και «κουρέματος».

    Το stockwatch κάνει λόγο για «ένα συνδυασμό fund και κουρέματος». Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να έχει συμφωνήσει με το κλιμάκιο της τρόικας σε μια φόρμουλα που θα συνδυάζει τη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης με κούρεμα των καταθέσεων πάνω από €100 χιλ. με ποσοστό περίπου από 7% έως 8%.




    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ