• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

    «Ξένοι» από την Ανταρκτική

    Η αρχαία λίμνη βρέθηκε σε περιοχή σεισμική ενεργότητας. Ένας σεισμός είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ρήγματος στον πυθμένα της λίμνης. Από τα έγκατα της Γης βγήκαν στην επιφάνεια άγνωστα μέχρι τώρα όντα.
    Αυτά μεγάλωσαν γρήγορα και μεταμορφώθηκαν σε τεράστια τέρατα. Πλέον η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Η σωτηρία από τους «ξένους» είναι επιτυχής για λίγους.
    Τυπική υπόθεση χολιγουντιανού μπλοκμπάστερ, ή τρομακτική πραγματικότητα; Επιστήμονες της Αγίας Πετρούπολης βρήκαν εξωγήινη ζωή. Γενετιστές από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής υποστηρίζουν, ότι οι μικροοργανισμοί της λίμνης Βοστόκ που βρίσκεται κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής δεν εμπίπτουν σε καμία γνωστή κατηγορία. Το DNA τους λιγότερο από 86% συμπίπτει με γνωστά είδη βακτηρίων. Όμως, αυτό σημαίνει ότι μπροστά μας έχουμε «ξένους». Δεδομένου ότι είναι αδύνατον να ταυτοποιηθεί το εύρημα, μπορούμε να μιλάμε όχι για την ανακάλυψη βακτηρίου, αλλά μόνο για την ανακάλυψη ενός αγνώστου DNA, εξηγεί στη «Φωνή της Ρωσίας» ο επικεφαλής της αποστολής στην Αρκτική και Ανταρκτική Βαλέρι Λουκίν:

    Προς το παρόν ανακαλύψαμε μόνο το DNA αυτού του βακτηρίου. Οι προκαταρκτική έρευνα δεν αποκάλυψε καμία πληροφορία για τη φυσιολογία αυτού του οργανισμού, για τις συνθήκες διαβίωσής του. Αυτά τα δεδομένα προς το παρόν δεν τα διαθέτουμε. Προσδιορίσαμε ότι κάποιο δείγμα απλά υπάρχει. Αυτό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του περιβάλλοντος. Αλλά για αυτόν τον οργανισμό προς το παρόν δε γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο.

    Για να λάβουν πιο ολοκληρωμένη πληροφορία, οι επιστήμονες πρέπει να συνεχίσουν τις έρευνες. Αλλά ήδη από τώρα μπορούν να υποστηρίξουν: δε μας απειλούν καθόλου αυτοί οι μικροοργανισμοί, σημειώνει ο ειδικός:

    Αυτός ο μικροοργανισμός ζει σε ένα μοναδικό περιβάλλον, το οποίο εκτός από τη λίμνη Βοστόκ δεν συναντάται πουθενά αλλού. Δεν υπάρχει στη Γη. Και όταν αυτός ο μικροοργανισμός ανέλθει στην επιφάνεια, απλά θα πεθάνει. Επειδή δεν είναι προσαρμοσμένος να ζει σε συνθήκες, όπως αυτές της επιφάνειας. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποτελεί καμία απειλή για την ανθρωπότητα.

    Προκύπτει ότι το σενάριο της ταινίας τρόμου στην πραγματική ζωή δεν απειλεί την ανθρωπότητα. Βέβαια, δεν αποκλείεται, ότι κάτω από το στρώμα πάγου χιλιομέτρων που καλύπτει τη λίμνη υπάρχουν και άλλα άγνωστα όντα. Η λίμνη Βοστόκ είναι ένα μοναδικό κλειστό οικοσύστημα, εντελώς απομονωμένο από την ατμόσφαιρα της Γης. Αποτελεί το μοναδικό ανάλογο ωκεανών κάτω από πάγο, που βρέθηκαν σε άλλους πλανήτες – τους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου. Η ανακάλυψη νέων ειδών βακτηρίων θα μας βοηθούσε να μάθουμε περισσότερα για τις μορφές ζωής στη Γη, για την εξέλιξη και την αλλαγή του κλίματος.




    http://greek.ruvr.ru

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ