• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

    Τρία σενάρια για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


    Οι εξελίξεις θα συνδεθούν τόσο με την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, όσο και με το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ολα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος
    Το ποια από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες θα αγοράσει την Εμπορική, θα κρίνει και την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε περίπτωση που επιλεγεί η μεταβίβασή του σε άλλη τράπεζα
    Για το τέλος Οκτωβρίου φαίνεται ότι μετατίθενται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς θα συνδεθούν τόσο με την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, όσο και με το γενικότερο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία θα διατεθούν τα περίπου 24 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη δόση.
    Την εξέλιξη αυτή, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε έπειτα από παρέμβαση της τρόικας, μετέφερε στους εκπροσώπους του συλλόγου των εργαζομένων στο ΤΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Μέργος, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα στο υπουργείο.
    Εξάλλου, για την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, όλα τα «σενάρια» για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΤΤ είναι «ανοικτά».
    Πιθανότερες, πάντως, λύσεις θεωρούνται η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, η πώλησή της ή η επιλογή που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, δηλαδή ο διαχωρισμός του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή τράπεζα», με τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματος.
    Συνάντηση
    Αυτό, άλλωστε, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του προεδρείου του συλλόγου των εργαζομένων με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Παπαδάκη.
    Οι εργαζόμενοι στο ΤΤ, που έχουν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις αντιτιθέμενοι σε αυτά τα σενάρια επιμένουν από την πλευρά τους στη βιωσιμότητα της τράπεζας και ζητούν την ανακεφαλαιοποίησή της για τις ζημίες που έχει προκαλέσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ.
    Βέβαιο θεωρείται, επίσης, ότι τις εξελίξεις περί του ΤΤ, θα καθορίσουν και οι αποφάσεις της Credit Agricole για την Εμπορική Τράπεζα, οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
    Η διαπραγμάτευση του γαλλικού ομίλου επικεντρώνεται στη χαλάρωση των όρων της κεφαλαιοποίησης της Εμπορικής, δηλαδή του ποσού που θα απαιτηθεί σε κεφάλαια, σε συνδυασμό με αυτά που θα χρειαστεί να διοχετεύσει η Credit Agricole για την κάλυψη της ρευστότητας της Εμπορικής τα επόμενα χρόνια. Ενώ, κρίσιμο είναι και το
    θέμα των συνεργειών που θα αναπτυχθούν με τις άλλες τράπεζες. Το ποια από τις τρεις τράπεζες, Alpha, Εθνική ή Eurobank, θα πάρει την Εμπορική, θα κρίνει και την τύχη του ΤΤ, σε περίπτωση που επιλεγεί η μεταβίβασή του σε άλλη τράπεζα.
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
    Πηγή: ΕΘΝΟΣ




    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ