• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

    Μυστικό αντιβακτηριακό όπλο από τα μάτια


    Μια πρωτεΐνη του ματιού μπορεί να «σκοτώσει» τα περισσότερα βακτήρια μέσα σε μερικά λεπτά
    Τα πεπτίδια της κυτταροκερατίνης 6Α, μιας πρωτεΐνης του ματιού, εξολοθρεύουν άμεσα τα περισσότερα βακτήρια
      
    Η φράση «σκοτώνω με τα μάτια» αποκτά άλλο νόημα μετά την ανακάλυψη αμερικανών ερευνητών ότι μια πρωτεΐνη του ματιού μας έχει ισχυρή μικροβιοκτόνο δράση. Οι επιστήμονες ευελπιστούν στην ανάπτυξη μιας νέας, «φιλικής» για τον οργανισμό γενιάς φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων, από τον απλό πονόλαιμο και τις γαστρεντερίτιδες ως τις σοβαρές πνευμονίες που προκαλούν θανάτους μέσα στα νοσοκομεία.
    Θαυματουργά πεπτίδια
    Η ομάδα των ερευνητών από το τμήμα Οπτομετρίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ ανακάλυψε ότι μικρά τμήματα (πεπτίδια) μιας πρωτεΐνης της κερατίνης – και συγκεκριμένα της κυτταροκερατίνης 6Α – διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ανοσολαγική άμυνα του ματιού εξολοθρεύοντας αποτελεσματικά τα περισσότερα βακτήρια.
    Εκτός του ότι εξέτασαν τη δράση των πεπτιδίων «φυσικής» κυτταροκερατίνης 6Α που εξήγαγαν από πειραματόζωα, οι επιστήμονες δοκίμασαν επίσης συνθετικές εκδοχές τους εναντίον διαφόρων μικροβίων. Και οι συνθετικές εκδοχές εμφανίστηκαν αποτελεσματικές καταπολεμώντας μεταξύ άλλων τον πυογενή στρεπτόκοκκο (λοιμώξεις του αναπνευστικού και του δέρματος), το Ecoli (γαστρεντερίτιδες), τον Staphylococcus aureus (ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις) και την Pseudomonas aeruginosa (πνευμονικές λοιμώξεις).
    Στη μελέτη τους, η οποία θα δημοσιευθεί στο τεύχος Οκτωβρίου της επιθεώρησης «Journal of Clinical Investigation», οι ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι η ανακάλυψή τους ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων αντιβακτηριακών φαρμάκων τα οποία δεν θα είναι τοξικά και θα παρασκευάζονται εύκολα και με μικρό κόστος. «Το συναρπαστικό είναι ότι η κερατίνη υπάρχει ήδη στον οργανισμό, επομένως γνωρίζουμε ότι η ουσία δεν είναι τοξική, ενώ επίσης είναι βιοσυμβατή» δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Σουζάν Φλάισιχ.
    Πρωτεΐνη-εξολοθρευτής
    Οι ερευνητές του Μπέρκλεϊ «έπεσαν» επάνω στην κυτταροκερατίνη 6Α όταν θέλησαν να διερευνήσουν τη «μυστηριώδη» ανθεκτικότητα των ματιών απέναντι στις λοιμώξεις. Παρατήρησαν ότι στους επιφανειακούς χιτώνες του ματιού – αντίθετα με τις άλλες εξωτερικές «επιφάνειες» του οργανισμού – δεν υπάρχουν βακτήρια ενώ ιστοί του κερατοειδούς εμφανίστηκαν να ανθίστανται σε ένα μπαράζ επιθέσεων με διάφορα παθογόνα σε καλλιέργειες στο εργαστήριο.
    Καλλιεργώντας επιθηλιακά κύτταρα του κερατοειδούς και διερευνώντας τη δράση των πεπτιδίων των πρωτεϊνών τους με τη μέθοδο της φασματογραφίας μάζας εντόπισαν την κυτταροκερατίνης 6Α. Στη συνέχεια επιβεβαίωσαν το εύρημά τους με πειράματα σε ζώα, αποσιωπώντας τα γονίδια που κωδικοποιούν για την παραγωγή της.  
    Οι δοκιμές στο εργαστήριο έδειξαν ότι τα πεπτίδια της κυτταροκερατίνης 6Α  μπορούν να σκοτώσουν γρήγορα βακτήρια τόσο στο νερό όσο και σε αλατούχο διάλυμα, κάτι το οποίο δείχνει ότι τα δάκρυα του ματιού δεν μειώνουν τη δράση τους. Επίσης άλλα πειράματα έδειξαν ότι τα πεπτίδια όχι μόνο εμποδίζουν τα βακτήρια να επιτεθούν στα επιθηλιακά κύτταρα αλλά επί πλέον διαρρηγνύουν τις μεμβράνες τους οδηγώντας τα στον θάνατο μέσα σε μερικά λεπτά.



    press-gr.blogspot.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ