Πριν μερικά χρόνια ο Νεοκλής Σαρρής είχε περιγράψει το κράτος μας ως Οθωμανικό. Το Οθωμανικό Κράτος είχε περιορισμένους σκοπούς, την συλλογή των φόρων και την συντήρηση του στρατού και της κρατικής μηχανής με τους κάθε λογής παρατρεχάμενους του Σουλτάνου. Αυτό που δεν ήταν το Οθωμανικό Κράτος είναι ένα κράτος δικαίου με σκοπό να τηρούνται οι κανόνες. Σας θυμίζει κάτι αυτή η περιγραφή ; Επίσης όπως φαίνεται το Ελληνικό Κράτος από την αρχή της ίδρυσης του δεν είχε σκοπό την δημιουργία εγχώριου πλούτου, αλλά τον διαμοιρασμό της εξωτερικής βοήθειας στους κομματικούς στρατούς. Από αυτό και μόνο εξηγείται γιατί ποτέ δεν δημιουργήθηκαν οι πραγματικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης οικονομίας.
Επομένως το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν έχει σκοπό την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων μας, αλλά τη διαχείριση τους και κυρίως την διατήρηση των προνομίων του μέσα από τις οθωμανικές δομές του κράτους. Οι κομματικοί στρατοί είναι η βάση τους και τα εύκολα δανεικά ο αιμοδότης τους. Ο βρόγχος του κράτους Λεβιάθαν που πνίγει την κοινωνία και την οικονομία, είναι εκείνος που τους δίνει την δύναμη τους. Πρέπει λοιπόν να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στις εξαγγελίες τους για την “ανάπτυξη” και τον “εκσυγχρονισμό” οι οποίες γίνονται τόσο συχνά όσο σπάνια υλοποιούνται.
Πριν λίγο καιρό ένας γνωστός μου περιέγραφε πόσο μπροστά από εμάς στη διαχείριση των δημοσίων έργων είναι η … Αλβανία όπου οι διαγωνισμοί γίνονται ηλεκτρονικά με αδιάβλητο τρόπο. Από την άλλη βλέπουμε με τα υπάρχοντα χάλια μας να σκίζονται όλοι για την επανεκκίνηση των “μεγάλων έργων” τα οποία συνήθως είναι οδικοί άξονες. Αυτό είναι το όραμα για την “ανάπτυξη” τον 21ο αιώνα όπου το iPhone 5 υπολογίζεται ότι θα αυξήσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,5%. Ας είμαστε λοιπόν προσγειωμένοι, η ανάπτυξη την οποία επαγγέλονται οι αυτόκλητοι σωτήρες μας θα είναι μόνο λογιστική, η ανεργία θα μειωθεί ελάχιστα και οι νέες λεωφόροι θα χρησιμεύουν για την μεταφορά των κινεζοποιημένων Ελλήνων στις φάμπρικες που θα φτιάξουν οι “νέοι επενδυτές”.
Γιώργος Χαρκοφτάκης
manamachine
manamachine
filologos10.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.