• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

    Διάσημοι ηθοποιοί της αρχαιότητας

    Του Κυριάκου Βελόπουλου

    Οι ηθοποιοί στην Αρχαία Ελλάδα ήταν... διάσημοι αστέρες.

    Ένας από τους διασημότερους υποκριτές της αρχαιότητας ήταν ο Θέσπης. Γεννημένος στον Αθηναϊκό δήμο της Αιγιήδας Φυλής συστηματοποίησε την εμφάνιση ενός ηθοποιού με μονωδία, όταν ψάλλονταν διάφοροι διθύραμβοι τιμητικά για το Διόνυσο. Καθιέρωσε μόνιμες και θελημένες μονωδίες με καθορισμό του ρόλου στο έργο που ανέβαινε¨ έτσι δημιούργησε τον πρώτο υποκριτή που συνεχώς είχε <<άλλο πρόσωπο>>, αφού άλλαζε μάσκες. Από τον Θέσπη όλοι οι Τραγωδοί έμαθαν, και ο Φρύνιχος αλλά και ο Αισχύλος, οι οποίοι ενσάρκωναν οι ίδιοι τους πόλους που έγραφαν¨ φαίνεται ωστόσο ότι αυτοί ήταν και οι σκηνοθέτες των θεατρικών παραστάσεων.

    Αίσωπος: Πατέρας του γνωστού μυθοποιού Αισώπου, ο οποίος ίσως ξεπερνούσε πολλές φορές τα όρια της υποκριτικής και έπαιρνε τη θέση του προσώπου που υποδυόταν, με συνέπεια να φθάνει στα όρια της ψυχοπαθολογίας. Σε ένα έργο που πρωταγωνιστούσε έφθασε να σκοτώσει έναν συμπρωταγωνιστή του που υποδυόταν τον ρόλο του Θυέστη.
    Αρχέλαος: Ένας από τους αρχαιότερους ηθοποιούς με τεράστια υποκριτική δεινότητα. Σύμφωνα με τον Λουκιανό, όταν στα Άβδηρα ο Αρχέλαος υποδύθηκε τον ρόλο του Περσέα, οι θεατές για πολλές μέρες έπαθαν κυριολεκτικά υστερία, με συνέπεια επί πολλές μέρες να τριγυρνούν στους δρόμους της πόλεως σαν υπνωτισμένοι, κάνοντας τις κινήσεις του Αρχέλαου προσπαθώντας να τον μιμηθούν!
    Καλλιπίδης: Ο εξαίρετος αυτός ηθοποιός είχε σαγηνεύσει με την φυσική του ομορφιά όλο τον γυναικείο πληθυσμό των Αθηνών, με συνέπεια να γίνει το ερωτικό σύμβολο της εποχής του. Αυτό έκανε τον Καλλιπίδη να συμπεριφέρεται με έπαρση ωραιοπάθειας, όπως σήμερα πολλοί ηθοποιοί - stars λειτουργούν.
    Κλέανδρος - Μινίσκος: Δύο ηθοποιοί που εκτιμούσε ιδιαίτερα ο μεγάλος τραγωδός Αισχύλος.
    Νεοπτόλεμος: Μια μορφή του θεάτρου με τεράστιο ειδικό βάρος, κυρίως λόγω της εξαιρετικής του μόρφωσης, κάτι που τον έκανε διάσημο μεταξύ των Αθηναίων. Ο ίδιος δέχθηκε το <<χρίσμα>> από την πόλη του και πήγε στην Μακεδονία, στον Φίλιππο, ως πρεσβευτής για να επιτευχθεί ειρήνη. Εκτιμώντας ο Φίλιππος το χάρισμα του του ζήτησε να πραγματοποιήσει σειρά θεατρικών παραστάσεων, σε μια από τις οποίες ο Φίλιππος βρήκε οικτρό θάνατο από τον Παυσανία.
    Πώλος: Ο Μάνος Κατράκης της αρχαιότητας, αφού ακόμα και σε ηλικία 70 ετών γοήτευε τους Αθηναίους. Ήταν ο ηθοποιός που σε αυτή την ηλικία και επί τέσσερις ημέρες πρωταγωνιστούσε σε οχτώ τραγωδίες.
    Στρατοκλής:  Ο Κώστας Χατζηχρήστος της αρχαιότητας. Ηθοποιός κωμωδιών ή σατυρικών έργων με ιδιαίτερη χαρακτηριστική φωνή και εκπληκτικές κινήσεις. Κοντός, με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, που τον βοηθούσε στους ρόλους που αναλάμβανε, με συνέπεια να αγαπιέται από τους θεατές έντονα.
    Φιλωνίδης: Σύγχρονος του Αριστοφάνη, δραματουργός της κωμωδίας, αλλά και ηθοποιός. Από την συγγραφική του δουλειά διασώθηκαν ελάχιστα αποσπάσματα, ενώ ο Αριστοφάνης του εμπιστευόταν πολλά από τα έργα του.



    Απόσπασμα από περιοδικό Ελληνόραμα 
    Τεύχος 5 2004

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ