Προς τη Γη κατευθύνεται ο γιγαντιαίος αστεροειδής Apophis είναι, η σύγκρουση του οποίου με τον πλανήτη μας θεωρητικά είναι πιθανή το 2036. Αν αυτό συμβεί, τότε οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Ο Apophis θα προκαλέσει μεγαλύτερες καταστροφές από ότι ο μετεωρίτης της Tunguska στη Σιβηρία. Αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Ροσκόσμος) Βιτάλι Νταβίντοφ:
Εάν θα υπάρξει σύγκρουση της Γης και του Apophis ή όχι, θα γίνει γνωστό με ακρίβεια το 2029. Τότε ο αστεροειδής, ο οποίος επίσης περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, θα πλησιάσει τον πλανήτη μας σε πολύ μικρή απόσταση, περίπου 30 χιλιάδες χιλιόμετρα. Για τους ανθρώπους ο μέγιστος κίνδυνος από αυτήν την προσέγγιση θα είναι οι διακοπές στις τηλεοπτικές μεταδόσεις, γιατί ακριβώς σε τέτοια απόσταση από τη Γη βρίσκονται οι γεωστατικοί δορυφόροι. Ωστόσο μπαίνοντας στο πεδίο βαρύτητας της Γης, ο Apophis μπορεί να αλλάξει την τροχιά του και μετά από επτά χρόνια, όταν θα γίνει η επόμενη προσέγγιση, μπορεί να συμβεί η καταστροφή, προειδοποιεί ο ειδικός στις διαστημικές απειλές του Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Σεργκέι Nαρογένκοφ:
Το μέγεθος του αστεροειδούς «Αpophis» εκτιμάται σήμερα ότι είναι περίπου 230-300 μέτρα. Κατά την πτώση ενός παρόμοιου ουράνιου σώματος στη Γη θα προκληθεί καταστροφή περιφερειακής κλίμακας. Όταν πέφτει σε μια σκληρή επιφάνεια ο αστεροειδής μπορεί να επιφέρει καταστροφές σε απόσταση έως και 100 χιλιομέτρων από το σημείο της πτώσης. Επιπλέον, βέβαια, είναι οι σεισμοί έως επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αν ο Apophis πέσει στο νερό, τότε θα προκληθεί τσουνάμι.
Οι ειδικοί ήδη από τώρα ασχολήθηκαν με το ζήτημα πώς να απομακρυνθεί από τους ανθρώπους η απειλή του Apophis. Οι επιλογές είναι πολλές. Μπορεί να βαφτεί η μία πλευρά του αστεροειδή με λευκό χρώμα. Το λευκό χρώμα αντανακλά το φως, επομένως οι ακτίνες του ήλιου θα ζεσταίνουν ανισομερώς την επιφάνεια του Apophis, πράγμα που σε τελική ανάλυση θα αλλάξει την τροχιά της πτήσης του. Μπορεί επίσης να ανατιναχθεί ο αστεροειδής. Όμως και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος τα μικρά κομμάτια του, σαν οβίδες, να διαπεράσουν την ατμόσφαιρα και οι συνέπειες για τη Γη να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Η πιο ρεαλιστική εκδοχή είναι να τεθεί σε λειτουργία ένας «ελκυστήρας», το οποίο θα τραβήξει πίσω του τον αστεροειδή, θεωρεί ο Σεργκέι Nαρογένκοφ:
Πρόκειται για ειδική συσκευή, η οποία τοποθετείται δίπλα στο ίδιο το σώμα του αστεροειδούς, η οποία προκαλεί μικρές διαταραχές στην τροχιά του. Κατευθύνοντας τη συσκευή, μπορείτε ελαφρώς να μετακινήσετε τον αστεροειδή, ώστε να αποφευχθούν οι επικίνδυνες τροχιές. Δηλαδή να φροντίσουμε ώστε ο αστεροειδής να περάσει το σημείο της σύγκρουσης με τη Γη, είτε λίγο νωρίτερα, είτε λίγο αργότερα.
Όμως το πρόγραμμα αυτό πρέπει ήδη να ξεκινήσει τώρα, γιατί για την υλοποίησή του θα απαιτηθεί χρόνος. Το 2029, όταν οι πιθανότητες σύγκρουσης της Γης και του Apophis θα εκτιμηθούν με μεγαλύτερη βεβαιότητα, θα είναι πολύ αργά να στείλουμε έναν «ελκυστήρα», προειδοποιεί ο επιστήμονας.
Πάντως δεν συμμερίζονται όλοι οι ειδικοί αυτήν την άποψη «πανικού». Το αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής Τσιολκόφσκι Γιούρι Kαράς πιστεύει ότι οι άνθρωποι απειλούνται από πιο ουσιαστικούς διαστημικούς κινδύνους.
Γ.Καράς:
Σε απόσταση μερικών χιλιάδων ετών φωτός μακριά μας υπάρχει ένα δυαδικό άστρο, που περιστρέφεται γύρω από κάποιο κοινό κέντρο μάζας. Και υπάρχει η πιθανότητα ότι θα εκτοξεύσει μια δέσμη ακτίνων Χ. Εάν η δέσμη αυτή χτυπήσει τη Γη θα είναι σαν να κάνουμε ακτινογραφίες κάθε δευτερόλεπτο για αρκετά χρόνια. Πώς σας φαίνεται αυτή η προοπτική; Ο κίνδυνος μάλιστα είναι ρεαλιστικός και να προφυλαχθούμε από αυτόν είναι πολύ δύσκολο. Στο βαθμό, που απέχει αρκετές χιλιάδες έτη φωτός από εμάς, δεν μπορούμε να εργαστούμε προληπτικά.
Υπάρχει και μια τρίτη άποψη. Με παρόμοιες ιστορίες φρίκης μας τρομάζουν οι επιστήμονες για να επιτύχουν αύξηση της χρηματοδότησης του διαστημικού τομέα. Παρ’ όλ’ αυτά η πιθανότητα σύγκρουσης του Apophis με τη Γη αξιολογείται αυτή τη στιγμή ως μία στις 250 χιλιάδες. Δεν είναι και το πιθανότερο πράγμα που θα συμβεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.