• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

    Η ατζέντα του Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική

    Συγκεκριμένες θέσεις για τα τρία μεγάλα «αγκάθια» της εξωτερικής πολιτικής θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι στην Αθηναΐδα.
    Η ατζέντα του Τσίπρα για την εξωτερική πολιτική

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να οριοθετήσει ένα ηγετικό προφίλ παρουσιάζοντας την δική του στρατηγική απέναντι σε εξαιρετικής σημασίας θέματα όπως οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, η οριοθέτηση των ΑΟΖ και το «Σκοπιανό».
    Να σημειωθεί ότι πέραν των συγκεκριμένων ζητημάτων, ο κ. Τσίπρας θα αποσαφηνίσει τις θέσεις του κόμματος και για τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας.
    Ειδικότερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι προτίθενται να «καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας» και εξηγούν ότι η δική τους ήπια προσέγγιση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «άρση του casus belli, παραπομπή τουθέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και από την πρόταση για την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλισμών των δύο χωρών προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των λαών τους».
    Να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε μια προσπάθεια να «καθησυχάσει» μερίδα της κοινωνίας που θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από αντεθνικές θέσεις.
    Επιπροσθέτως, η πρόταση του κόμματος για τις ΑΟΖ δεν απέχει από αυτές των υπολοίπων κομμάτων καθώς τάσσεται υπέρ της οριοθέτησης της με βάση το διεθνές δίκαιο και τηΣύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
    Για την κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού σχεδιάζουν μάλιστα να ενεργοποιήσουν όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες.
    Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με το σκεπτικό ότι δεν κατάφεραν να λύσουν το «Σκοπιανό».
    Όμως η πρόταση που θα παρουσιάσει δεν θα διαφέρει από την πάγια εθνική πολιτική , δηλαδή αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ