• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

    Εκδήλωλη Μνήμης της βύθισης του ΨΑΡΑ (D-98) το 1941

    Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης ΠΝ, την Κυριακή 22 Απριλίου 2012, παρέστη στην εκδήλωση Μνήμης της βύθισης του Α/Τ ΨΑΡΑ, που πραγματοποιήθηκε στον όρμο Πάχης Μεγάρων με τη συμμετοχή του ΤΠΚ ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ. Το αντιτορπιλικό ΨΑΡΑ βυθίσθηκε μαχόμενο, την Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου του 1941, στην περιοχή του κόλπου των Μεγάρων, όπου ήταν αγκυροβολημένο με άλλα πλοία του Στόλου, από πλήγματα γερμανικών βομβαρδιστικών με συνολικές απώλειες 37 ανδρών του πληρώματος.
    Το A/T τύπου DARDO παραγγέλθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στα ιταλικά ναυπηγεία Odero στη Sestri Ponente Genova το 1930. Καθελκύσθηκε το 1932 και παραλήφθηκε τον Μαϊο του 1933. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του 1940-41 σαν συνοδευτικόν νηοπομπών. Το πλήρωμα του αποτελείτο από 166 άνδρες. Είχε εκτόπισμα 1.350 τόνους και ταχύτητα 40 κόμβους.
    Ο οπλισμός μετά τον εκσυγχρονισμό του αποτελείτο από: Τρία πυροβόλα 120 χιλιοστών, τρία Α/Α πυροβόλα 40 χιλιοστών, δύο πυροβόλα Oerlikon 20 χιλιοστών, τρεις Τ/Σ 21 ιντσών, συσκευή Α/Υ τύπου 127, αφετήρα βομβών βάθους και δύο βομβοβόλα.
    Επεχείρησε κατά την διάρκεια του πολέμου τρεις επιδρομές στα στενά του Οτράντο στις 15 Νοεμβρίου 1940, 15-16 Δεκεμβρίου 1940 και 4-5 Ιανουαρίου 1941. Στις 11 Μαρτίου, ενώ ευρίσκετο 11 ν.μ. ΝΔ της Φαλκονέρας με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Π. Κώνστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι προξένησε σοβαρές ζημίες σε ιταλικό υποβρύχιο.
    Στις 20 Απριλίου 1941 το πλοίο ήταν στα Μέγαρα έχοντας διαταγή να είναι σε ετοιμότητα για άμεσο απόπλου. Την ίδια ημέρα με το σήμα 1432 διετάχθη, όπως αποπλεύσει επειγόντως και ενταχθεί στην συμμαχική νηοπομπή ΑS26, η οποία θα απέπλεε το απόγευμα. Πριν προφτάσει, να αποπλεύσει, δέχτηκε σφοδρή αεροπορική επίθεση από 15 βομβαρδιστικά τύπου Ju-87 της γερμανικής 4ης Αεροπορικής Στρατιάς της Λούφταβε, στις 6 το βράδυ, περίπου. Το ΨΑΡΑ εβλήθη από δύο βόμβες με πολλούς νεκρούς και τραυματίες (37 νεκροί εκ των οποίων ο ένας ναυτόπαις 16 χρονών), η δε πρώρα του πλοίου αποκόπηκε.
    Κατακλύσθηκαν αμέσως τα πρωραία διαμερίσματα και το πρωραίο λεβητοστάσιο. Το προσωπικό του πλοίου επέδειξε ακμαιότατο ηθικό και άριστη διαγωγή εμπνεόμενο από τον κυβερνήτη του, τον Αντιπλοίαρχο Κώνστα Π. Μέχρι τις τελευταίες στιγμές έβαλε εναντίον των εφορμούντων αεροσκαφών με όλα τα διαθέσιμα πυροβόλα, ενώ ο Κυβερνήτης προσπαθούσε να το ρυμουλκήσει προς τα αβαθή. Από τα αντιαεροπορικά πυρά του αντιτορπιλικού κατερρίφθησαν τρία Ju-87.
    Εναντίον των Ju-87 έδρασαν και βρετανικά καταδιωκτικά τύπου Hurricane , που εκτελούσαν τις τελευταίες επιχειρήσεις τους στον ελλαδικό χώρο. Από τη δράση των έξι βρετανικών Hurricaneκατερρίφθησαν άλλα πέντε Ju-87.
    Η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το A/T ΨΑΡΑ μετά τους βομβαρδισμούς ήταν τέτοια, που δεν επέτρεπε καμία ελπίδα σωτηρίας, παρά τις προσπάθειες του Κυβερνήτη για ρυμούλκησή του προς την ακτή. Έτσι στις 7 περίπου το βράδυ της 20ης Απριλίου 1941, ημέρα Κυριακή του Πάσχα, το A/T ΨΑΡΑ καταβυθίστηκε σε απόσταση 500 μέτρων περίπου από την ακτή των Μεγάρων. Το προσωπικό πρόλαβε και εγκατέλειψε το πλοίο λίγα λεπτά πριν τη βύθιση του, αφού προηγουμένως αφαίρεσε τα εμβλήματα της πρύμνης και πήρε μαζί του τα αρχεία και τα εμπιστευτικά.
    Γενική υπήρξε η εκτίμηση και η αναγνώριση του λαμπρού τρόπου, με τον οποίο το προσωπικό του πλοίου αντιμετώπισε την αεροπορική επίθεση και το τραγικό τέλος. Ήταν πράγματι αντάξιο των παραδόσεων του Ελληνικού Ναυτικού το υψηλό φρόνημα, το οποίο επέδειξαν κατά τη σκληρή δοκιμασία ο Κυβερνήτης, οι Αξιωματικοί, οι Υπαξιωματικοί και το πλήρωμα του ηρωικού Αντιτορπιλικού, το οποίο καθ' όλη την έντονη πολεμική του δράση μόνο επιτυχίες είχε.
    Αντάξια του ηρωικού τέλους του αντιτορπιλικού είναι και η σελίδα, που έγραψε δύο (2) ημέρες μετά το πλήρωμά του, με τον τρόπο που ακολούθησε τον Κυβερνήτη του Αντιπλοίαρχο Κώνστα Π. στην Αίγυπτο για να συνεχίσουν τον αγώνα. Το προσωπικό του πλοίου, αφού τακτοποίησε τα θέματα των τραυματιών και των φονευθέντων συγκεντρώθηκε στο Γυμνάσιο Μεγάρων, όπου παρέμεινε μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 22 Απριλίου 1941. Τότε ο Κυβερνήτης κάλεσε τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς και το πλήρωμα και τους είπε, πως αυτός θα αναχωρούσε για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, προκειμένου να συνεχίσει τον αγώνα και ότι αυτοί είναι ελεύθεροι να τον ακολουθήσουν ή να μείνουν στην πατρίδα, τιθέμενοι στη διάθεση του Υπουργείου Ναυτικών. Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και το αθάνατο ελληνικό πνεύμα έκαναν και πάλι το θαύμα τους. Όλοι ανεξαιρέτως, πλην του υπάρχου, με ενθουσιασμό και βαθύτατη πίστη ακολούθησαν το παράδειγμα του Κυβερνήτη τους. Πήγαν μαζί του στην Αίγυπτο, για να συνεχίσουν τον αγώνα.
    Χάρη στην υπέρτατη θυσία αυτών των ανθρώπων απολαμβάνουμε εμείς το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, που είναι η ελευθερία του:


    fox2magazine

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ