ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Ροσκόσμος) προτίθεται να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ExoMars», δηλαδή στην οργάνωση δύο ερευνητικών αποστολών προς τον Άρη το 2016 και το 2018. Την επίσημη ανακοίνωση σχετικά με αυτό το θέμα η υπηρεσία θα την κάνει στις αρχές Μαρτίου, μετά τις συνομιλίες της με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.
To «ExoMars» θα γίνει ρωσο-ευρωπαϊκό σχέδιο, καθώς πρόσφατα αποχώρησαν από αυτό οι Αμερικανοί, λόγω μείωσης του προϋπολογισμού της NAΣΑ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «ExoMars» σχεδιαζόταν να αποσταλούν στον Άρη δύο σκάφη, το 2016 και το 2018. Και οι δύο εκτοξεύσεις έπρεπε να γίνουν με αμερικανικούς πυραύλους «Άτλας-5». Το περασμένο φθινόπωρο η ΝΑΣΑ κατέστησε σαφές ότι με τον πύραυλο για το 2016 θα υπάρξουν προβλήματα και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Ζαν-Ζακ Ντορντέν προσκάλεσε τη Ρωσία στο «ΕxoMars». Μάλιστα η συμμετοχή της δεν θα περιοριστεί μόνο στην παροχή του φέροντος πυραύλου «Προτόν», αλλά η ρωσική πλευρά θα γίνει τρίτο πλήρες μέλος του σχεδίου, θα διεξαγάγει τα δικά της πειράματα και θα εμπλουτίσει ουσιαστικά την αποστολή, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας. Έως πρόσφατα υπήρχε η εκτίμηση ότι η εκτόξευση του 2018 θα γίνει παρ’ όλ’ αυτά με τη βοήθεια αμερικανικού πυραύλου, όμως η ΝΑΣΑ αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά το σχέδιο για τον Άρη. Μας μίλησε ο γραμματέας του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αλεξάντρ Ζαχάροφ:
«Η συμμετοχή της ΝΑΣΑ διαρκώς θύμιζε εκκρεμές: πότε συμφωνούσαν, πότε αρνούνταν και ξανά συμφωνούσαν. Στο τέλος αρνήθηκαν εντελώς. Τους περιέκοψαν τον προϋπολογισμό για το Διάστημα, γι’ αυτό και δεν επαρκούσαν τα χρήματα».
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό, μεταξύ των ρωσικών συσκευών, οι οποίες θα καταστεί δυνατό να τοποθετήσουν στο «ΕxoMars», μπορεί να είναι νετρονικοί ανιχνευτές για την αναζήτηση νερού. Οι ειδικοί μας κατασκεύασαν έναν τέτοιο ανιχνευτή για έναν μεγάλο αυτοκινούμενο σταθμό της ΝΑΣΑ, ο οποίος τώρα πετά προς τον Άρη. Στη Ρωσία είναι επίσης καλά ανεπτυγμένοι οι μηχανισμοί των σκαφών προσεδάφισης, είπε ο Αλεξάντρ Ζαχάροφ:
«Н συμμετοχή μας εκεί μπορεί να αφορά στη δημιουργία του συστήματος προσεδάφισης - οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν είχαμε ξανά προσεδαφιστεί στον Άρη - αλλά και σε επιστημονικά πειράματα. Το σκάφος τροχιάς σχεδιάστηκε από αυτούς, όπως και το σκάφος προσεδάφισης, αλλά με τη συμμετοχή της Ρωσίας. Συνολικά το «ExoMars» θα είναι διώροφο. Το 2016 θα εκτοξευθεί το πειραματικό σκάφος για την προετοιμασία της διαδικασίας προσεδάφισης. Γι’ αυτό και δεν θα διαθέτει μεγάλο αριθμό επιστημονικού εξοπλισμού. Το 2018 θα πετάξει ήδη ένα ολοκληρωμένο σκάφος μετακίνησης στο έδαφος του Άρη με πλήρη εξοπλισμό».
Το σκάφος τροχιάς θα χαρτογραφήσει τα σημεία, όπου από τα βάθη του πλανήτη εκλύεται στην ατμόσφαιρα μεθάνιο και άλλα αέρια. Προκαλεί ιδιαίτερη περιέργεια στους επιστήμονες η προέλευση του μεθανίου: ηφαιστειακή δραστηριότητα στον Άρη δεν υφίσταται, οπότε γεννιέται η υποψία για ύπαρξη άλλης πιθανής πηγής, κάποιους υποθετικούς μικροοργανισμούς. Βασική αποστολή του σκάφους μετακίνησης στον Άρη θα είναι ακριβώς η αναζήτηση πρώιμων μορφών ζωής. Συνολικά η αποστολή του «ΕxoMars» θα βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα την εξέλιξη του πλανήτη, αλλά και να αποτιμήσουμε το μέγεθος των κινδύνων, τους οποίους θα αντιμετωπίσουν οι επανδρωμένες αποστολές περί τα μέσα του αιώνα μας.
greek.ruvr.ru
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.