Το μνημείο, που άφησαν πίσω τους οι Πέρσες, μετατρέπεται σε διεθνούς σημασίας ιστορικό χώρο, ο οποίος θα παρέχει αναψυχή και ιστορική γνώση στους επισκέπτες. Το κοίλο έδαφος κατά μήκος της διαδρομής από τα Νέα Ρόδα στην Τρυπητή, στις παρυφές του Αγίου Ορους, πλημμυρίζει συχνά σε περιόδους ισχυρής βροχόπτωσης και μεγάλου κυματισμού.
Η εικόνα μεταφέρει νοερά τον υποψιασμένο επισκέπτη στην περίοδο των μηδικών πολέμων, 2.500 χρόνια πριν, και στη διώρυγα που διάνοιξε ο Ξέρξης στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθω, για να διευκολύνει την προέλαση του στόλου του στον ελλαδικό χώρο. Ο πιο προσεκτικός θα διακρίνει ακόμη και σήμερα ορατά σημεία από το σκάμμα του μοναδικού μνημείου που άφησαν οι Πέρσες σε ευρωπαϊκό έδαφος και σήμερα βρίσκεται θαμμένο στον "λαιμό" της χερσονήσου.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το "πράσινο φως" για την ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής, εγκρίνοντας ομόφωνα τη σχετική προμελέτη που κατέθεσε ο Δήμος Αριστοτέλη, όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος». Το έργο, έχει προϋπολογισμό 10 περίπου εκατομ. ευρώ. Το 492 π.Χ. ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος είδε τον πανίσχυρο στόλο του να τσακίζεται σε θαλασσοταραχή στα ανοιχτά της χερσονήσου του Αθω και επέστρεψε άπραγος, εγκαταλείποντας το σχέδιό του για εκστρατεία κατά της Ελλάδας.
Δέκα χρόνια μετά -και αφού είχε μεσολαβήσει η δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα στον Μαραθώνα- ο βασιλιάς Ξέρξης βρήκε τον τρόπο να αποφύγει την ίδια πανωλεθρία, δίνοντας την εντολή για τη διάνοιξη διώρυγας στο στενότερο σημείο του Αθω. Όπως περιγράφει ο Ηρόδοτος, το 480 π.Χ. η διώρυγα ήταν έτοιμη σε διαστάσεις που επέτρεπαν την ταυτόχρονη διέλευση δύο τριήρων και ο στόλος πέρασε από αυτήν στη μεγαλύτερη και τελευταία του προσπάθεια κατάκτησης των Ελλήνων, που κατέληξε στην ήττα της Σαλαμίνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.