• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

    Κατάργηση κλαδικών συμβάσεων ζητά η τρόικα – Πιέζει για νέες περικοπές στο δημόσιο

    Της Αργυρώς Μαυρούλη
    Πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο την περαιτέρω μείωση των μισθολογικών απολαβών στον ιδιωτικό τομέα, άσκησε το κλιμάκιο της τρόικας χθες σε συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Οι ελεγκτές, αφού επισήμαναν ότι οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις δεν «προχωρούν» με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ζήτησαν από την κυβέρνηση εναλλακτικά σενάρια που θα προβλέπουν μείωση των αποδοχών, ζητώντας έμπρακτα αποτελέσματα και μάλιστα, ένας από την αντιπροσωπεία έθεσε ακόμη και θέμα κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων στη χώρα.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κουτρουμάνης παρουσίασε τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2011, τα οποία δείχνουν την ραγδαία άνοδο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην εξάλειψη των γραφειοκρατικών προβλημάτων που εμποδίζουν την άμεση σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.

    Συγκεκριμένα, εντός Σεπτεμβρίου με νομοθετική παρέμβαση θα υπάρξει κατάργηση των κατάθεσης αιτιολογικής μελέτης σχετικά με την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ), αλλά και επιτάχυνση ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων μέσω ταχύτερης έκδοσης αποφάσεων από 6 μήνες που είναι τώρα σε 1,5 μήνα.

    Ακόμη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει στην επαναδιατύπωση και αυστηροποίηση των όρων και των προϋποθέσεων για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του εκάστοτε κλάδου. Στις σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται ένα σύστημα κριτηρίων που θα πιστοποιεί με πιο αντικειμενικό τρόπο την προβλεπόμενη από το Νόμο υποχρεωτική εκπροσώπηση του 51% των εργαζομένων για την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης. Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει στον περιορισμό της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, σε αντιστάθμισμα της κατάργησης που ζητεί η Τρόικα.

    Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν υπογραφεί μόλις 10 ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ έως τις 30 Μαΐου εκκρεμούσαν στο Πρωτοδικείο 112 αιτήσεις δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων.

    ΕΟΠΥΥ
    Εντός 15 ημερών αναμένεται η τρόικα να αξιολογήσει την οργάνωση του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συμβεβλημένων γιατρών και τις αποδοχές τους από τον Οργανισμό, δεδομένου ότι με την πρόταση του υπουργείου Εργασίας, η μισθοδοσία μειώνεται κατά 50 εκ. ευρώ, στα 450 εκ. ευρώ. Επιπλέον, με την διατήρηση 21.000 γιατρών από τους 32.000 γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι σήμερα, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών για τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, η λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου, θα υπάρξει και αλλαγή του κανονισμού αναπηρίας του ΙΚΑ. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, το νέο κέντρο θα εστιάσει στην κατεύθυνση της πιστοποίησης της αναπηρίας και δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα διοικητικά ποσοστά αναπηρίας για τη χορήγηση των συντάξεων.

    Αναλογιστικές μελέτες
    Σε ό,τι αφορά τις αναλογιστικές μελέτες, ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε πως η διενέργειά τους αφορά το σύνολο των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., γίνονται με ενιαία κριτήρια (έτος βάσης το 2010 και επτά εναλλακτικά μακροοικονομικά σενάρια) και για τη χώρα μας, αναμένεται να επιβεβαιώσουν την επιβίωση του συστήματος, με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, δηλαδή τη μείωση κάτω από το 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

    Η αξιολόγηση για τις ελληνικές μελέτες θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου και ένα μήνα νωρίτερα, θα γίνει ο προέλεγχος. Αφορά όχι μόνο τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τις κύριες.  Όσον αφορά τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι η πρώτη λίστα θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες για την πλειοψηφία των ειδικοτήτων.

    Συνολικά, σημείωσε ότι αναμένεται 2,95 δισ. ευρώ πλεόνασμα στο ασφαλιστικό σύστημα συνολικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένουν τα προβλήματα στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, εξαιτίας της ύφεσης στο 4,5% και της ανεργίας στο 16,5%.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε πως σε ό,τι αφορά κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για οφειλέτες προς το ΙΚΑ, τον Ιούλιο παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση με ρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν άμεσα επιστολές προς τους οφειλέτες που χρωστούν από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

    Πιέζουν για νέες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου
    Η εξοικονόμηση πόρων στον δημόσιο τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα και των εκπροσώπων της τρόικας, τη Δευτέρα.

    Ο κ. Ρέππας υποστήριξε ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση 2,2 δισ. ευρώ έως το 2015, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω περικοπές λόγω αποχωρήσεων.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέππας ανέφερε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι αναμένονται 112.000 αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού και 40.000 αποχωρήσεις έκτακτου προσωπικού.

    Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στο θέμα των προσλήψεων. Ο κ. Ρέππας είπε ότι τηρείται πιστά το 1/10 για το 2011, ενώ και για τους συμβασιούχους είπε ότι εφαρμόζεται πιστά η μείωση κατά 50% σε σχέση με το 2010.

    Για την εργασιακή εφεδρεία ο κ. Ρέππας ενημέρωσε τους εκπροσώπους της τρόικας ότι ο υπουργός Οικονομικών και ο κατά περίπτωση υπουργός με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καταλήξουν πώς θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο με τους νέους φορείς και να καθορίσουν το πλεονάζον προσωπικό.

    Αμέσως, με αξιολόγηση του ΑΣΕΠ θα δοθεί σειρά προτεραιότητας στο πλεονάζον αυτό προσωπικό για να διεκδικήσει μία θέση στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% και σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε ποσοστό κατά 30%. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όπως είπε, είναι έτοιμο.

    Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν διατύπωσαν ενστάσεις ή παρατηρήσεις.

    Ήδη ο κ. Ρέππας, αμέσως μετά τη συνάντηση, έκανε γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών προωθεί από την πλευρά του «ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους» και ξεκαθάρισε ότι το νέο μισθολόγιο θα συνδεθεί με το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο.

    «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ενταγμένη στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης», επεσήμανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «αφού περιλαμβάνει ουσιαστική αξιολόγηση των υπαλλήλων και διευκόλυνση της κινητικότητας στο Δημόσιο με ανοιχτές διαδικασίες».

    Ο υπουργός εξήγησε ότι σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί, καταστρώθηκε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που οριοθετούν και την πολιτική της Κυβέρνησης. Αφού ανέφερε ότι «μέχρι τώρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για ένα κράτος με διαφάνεια, πλέον προχωρούμε γρηγορότερα για ένα κράτος που δεν θα είναι σπάταλο, γραφειοκρατικό και εχθρικό προς τις επιχειρήσεις και τον πολίτη».

    «Η δημόσια διοίκηση είναι μοχλός για την ανάπτυξη», τόνισε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος παρουσία των υφυπουργών κ. Ντίνου Ρόβλια και κ. Παντελή Τζωρτζάκη, ενημέρωσε το απόγευμα στο γραφείο του τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης Matthias Mors, Klaus Masuch και Mark Flanagan για τις προτεραιότητες του υπουργείου.


    Δείτε πόσο περικόπτονται τα επιδόματα στο Δημόσιο



    real

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ