Στην δεκαετία του '80 επέστρεψε to XAA με την καθοδική διάσπαση των 1000 μονάδωνη Οδός Αθηνών, καθώς οι 998 μονάδες, αποπληθωρισμένες και με εξαίρεση ορισμένων εταιρειών που μπήκανε μετά του 2000, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Μότορ Όιλ, η MIG. αυτή τη στιγμή βρίσκεται πρακτικά κοντά στις 500 μονάδες!
Το ανησυχητικό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης ποοδευτικά άρχισε να καταρρέει και έφτασε μεσημέρι για να καταγράχει απώλειες πάνω από 2% για να κλείσει τελικά στις 998,24 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 6%. Αυτό σημαίνει ότι το -6% δεν ήταν αποτέλεσμα πανικού, αλλά ουσιαστικών αποεπενδυτικών κινήσεων.
Κατάρρευση για τη μετοχή του ΟΤΕ, που έχασε 10,85%. Πτώση 8,09% για τη μετοχή της ΔΕΗ. Στα 4,06 ευρώ η Εθνική, έχασε 4,96%. Κατάρρευση 8,89% για την ΟΠΑΠ και 8,70% για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κατάρρευση και για τη MIG με 7,76%. Πάνω από 4% η πτώση σε Eurobank, Τράπεζα Κύπρου, Βιοχάλκο. Πτώση 6,67% για την Μυτιληναίος και 5,13% για την Jumbo.Στα 84 εκατ. ευρώ ανήλθε ο συνολικός τζίρος.
Όπως έδειξε η εικόνα της αγοράς, πολλές τραπεζικές μετοχές θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε reserve split των μετοχών τους προκειμένου να αυξήσουν την τιμή τους, με συνέπεια οι μέτοχοι να χάσουν χρήματα- όπως συνέβη πολλάκις με τις εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη.
Στο κόκκινο βρέθηκαν τη Δευτέρα και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Από το Τόκιο μέχρι τη Νέα Υόρκη, τα διεθνή χρηματιστήρια υφίστανται μεγάλες πιέσεις τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της λειτουργίας τους μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ, την περασμένη Παρασκευή.
Ο δείκτης RTS στο χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε με πτώση 7,84%, στις 1.657,77 μονάδες. Ο δείκτης Misex έκλεισε με πτώση 5,5% στις 1.499,79 μονάδες.
Στη Γουόλ Στριτ, η πτώση συνεχίζεται και λίγη ώρα μετά το άνοιγμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones είχε πέσει στις 11.089,50 μονάδες, μειωμένος κατά 355,11 μονάδες ή 3,10%, ενώ ο δείκτης Nasdaq έχανε 101,93 μονάδες (4,03%), περιοριζόμενος στις 2.430,48 μονάδες.
Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης Dax 30 έπεσε κάτω από τις 6.000 μονάδες, για πρώτη φορά από την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Στις 17:35 ο δείκτης βρισκόταν στις 5.974,98 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 4,19%.
Στο Μιλάνο οι απώλειες ήταν μικρότερες αλλά σημαντικές, με το δείκτη FTSE Mib να πέφτει στις 15.621 μονάδες (2,54%). Ωστόσο οι μετοχές των μεγάλων βιομηχανιών καταποντίζονταν, με τη μετοχή της Pirelli να πέφτει στα 5,2 ευρώ (-10,96%) και της Φίατ στα 6,8 ευρώ (-9,81%).
Ο δείκτης CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού υποχωρούσε στις 3.144,69 μονάδες, χάνοντας 133,87 μονάδες ή 4,08% ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 στις 17:29 (ώρα Ελλάδας) βρισκόταν στις 5.082 μονάδες, μειωμένος κατά 164,47 μονάδες ή -3,19%.
Το κακό δεν πρόκειται να σταματήσει και ήδη έχουν αρχίσει και εφράζονται φόβοι μήπως η αστάθεια επεκταθεί και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Οι αυτοκρατορίες στις μεγάλες κρίσεις καταφεύγουν σε μεγάλους πολέμους...
---------------------------------------------------------------------------------------------------(Αρχικό κείμενο): Νέα, "σκοτεινή" εποχή στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές ξεκινά σε λίγες ώρες, με επαπειλούμενο χρηματιστηριακό Αρμαγεδώνα, λόγω της υποβάθμισης, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, της αμερικανικής οικονομίας από την S&P.
Όλοι αναμένουν με τρόμο το άνοιγμα των ασιατικών και στη συνέχεια των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Μια πρώτη γεύση πήραμε ήδη με τα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής να βρίσκονται στο "κόκκινο". Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας έκλεισε το Σάββατο με πτώση μεγαλύτερη του 5%, του Ντουμπάι -3,69%, του Αμπου Ντάμπι -2,53%.
Όσο για το ελληνικό χρηματιστήριο θα το δούμε να δοκιμάζει τις αντοχές του στο επίπεδο των 1000 μονάδων.Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες, εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ διεθνών αξιωματούχων σχετικά με την αντιμετώπιση των εξελίξεων. Μέσα σε μια μέρα υπήρξε τηλεφωνική συνδιασκεψη των G8 και των G20, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να συζητήσει το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
Πηγή της ΕΚΤ ανέφερε πως ο διοικητής της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επιθυμεί να ληφθεί σήμερα η τελική απόφαση για την αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων με στόχο να χαλιναγωγηθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ είχε σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ανησυχία τις σχετικές εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέδωσαν σήμερα μια κοινή ανακοίνωση, με την οποία επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, ώστε να διευκολυνθεί η επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.
degensenet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.