Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε: Τίποτα πιο καλαίσθητο και κομψό από την παράδοση. Τίποτα πιο αξιοθρήνητο από την άρνησή της
Στη μεγάλη φωτογραφία βλέπουμε νέες γυναίκες με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές που δήλωσαν με την παρουσία τους στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ποιοι είναι τα αφεντικά στη χώρα και ποιοι δεν πρέπει να διανοηθούν να χαρίσουν εθνική κληρονομιά σε πληθυσμιακές κουρελούδες ιστορικών πορτοφολάδων και υπαλλήλων του Σόρος. Το συλλαλητήριο ήταν ειρηνικό, αλλά οι προθέσεις όσων έλαβαν μέρος ήταν πολεμικές. Γι’ αυτό και οι φορεσιές που παραπέμπουν στις εποχές που απονέμαμε δίκαιο με το σπαθί μας. Το μήνυμα ελήφθη από τους παραλήπτες. Γι’ αυτό φρύαξαν.
Σε πολλές εκδηλώσεις όπου είναι προσκεκλημένος εμφανίζεται με την κλασική σκοτσέζικη φορεσιά, το κιλτ. Φυσικά, στην πατρίδα του, ουδείς έχει σκεφτεί να τον χαρακτηρίσει γραφικό. Εδώ στην Ελλάδα, όμως, θα κινδύνευε από ασχημομούρικα σούργελα που κρώζουν τσαλακωμένες λέξεις και έχουν χιούμορ ψυγειοκαταψύκτη να τον κάνουν μέρος σε παρακμιακό σκετς αντεθνικού χαρακτήρα. Από την άλλη, αυτή η αγέλη ανθελληνικών και συμπλεγματικών υαινών ερεθίζεται μόνο στη θέα αντικειμένων, συμβόλων, ενδυμάτων και εικόνων που αφορούν το έθνος μας. Τα αίτια δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, διότι αυτή η νόσος του μισελληνισμού μάλλον δεν θεραπεύεται και σχετίζεται με την αντιπάθεια και τα συμπλέγματα κατωτερότητος που έχουν οι ίδιοι οι φορείς της ασθένειας. Περαστικά τους. Οι Ελληνες δεν πρόκειται να δώσουν λογαριασμό για τις εθνικές ενδυμασίες που επιλέγουν να φορούν. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι σύντομα σκοπεύουν να ζητήσουν λογαριασμό. Για όλα.
Παναγιώτης Λιάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.