• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

    ΕΡΧΕΤΑΙ Η «ΔΡΑΚΟΥΛΕΣΚΟΥ» : Ποιά είναι η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα που έχει «πιει το αίμα» των Κυπρίων

    Την έχουν αποκαλέσει… Δρακουλέσκου ή «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο». Είναι η Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία «αναβαθμίστηκε» και από την τρόικα της Κύπρου αναλαμβάνει την τρόικα της Ελλάδας που ξεκινά δουλειά τις επόμενες ημέρες.
    Αλλαγές αναμένονται στο κλιμάκιο του ΔΝΤ στη χώρα μας ύστερα από την αποχώρηση του κ. Ρίσι Γκογιάλ, που έρχεται ως αποτέλεσμα της στάσης τους κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής πλευράς.
    Τον κ. Γκογιάλ τον οποίον τόσο στελέχη των θεσμών όσο και Έλληνες αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως «αυστηρό τεχνοκράτη που δεν συνήθιζε να δείχνει ευελιξία» αντικαθιστά η κα Ντέλια Βελκουλέσκου επικεφαλής του ΔΝΤ για το πρόγραμμα της Κύπρου αλλά και «παλαιά γνώριμη» της Ελλάδας αφού ασχολούνταν με την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία προτού εφαρμοστεί το πρώτο Μνημόνιο, το 2010.
    Στο πλαίσιο των εκθέσεων που συνέτασσε το Ταμείο για την Ελλάδα στην προ-μνημονίων εποχή, η Βελκουλέσκου ήταν εκ των συντακτών έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί το καλοκαίρι του 2009.Την έκθεση αυτή συνυπέγραφε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπ. Τράα.
    Η νέα επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα θεωρείται «έμπειρη τεχνοκράτης». Πάντως, στην Κύπρο τη θυμούνται για το «σκληρό» της πρόσωπο, ενώ σε ό,τι αφορά στα προηγούμενα προγράμματα της Ελλάδας, είχε σημαντική εμπλοκή στην κατάρτισή τους, και ειδικά στον τομέα των «μεταρρυθμίσεων».
    Το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου»
    Η Βελκουλέσκου, με τα αυστηρά ταγιέρ και το παγωμένο χαμόγελο χαρακτηρίστηκε κατά καιρούς ως «πολύ σκληρή» από τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, που στα ρεπορτάζ τους έφτασαν στο σημείο να πουν ότι «βασάνιζε» τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
    Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σημειώνει μάλιστα ότι ήταν στην Κύπρο που της έδωσαν το ιδιαίτερο παρατσούκλι «Δρακουλέσκου» που συνδυάζει το επώνυμο της με το όνομα του «συμπατριώτη» της κόμη Δράκουλα.
    Σπουδές στην Αμερική
    Η Ντέλια Μοράου γεννήθηκε το 1975 και είναι τραγική ειρωνεία ότι το όνομά της που παραπέμπει στην Δηλία Αρτέμιδα, φανερώνει την αγάπη των γονιών της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
    Το 1992 πήρε το απολυτήριό της από το Γκεόργκε Λαζάρ, γνωστό επί Τσαουσέσκου ως το λύκειο που προτιμούσαν τα παιδιά της νομενκλατούρας του Βουκουρεστίου. Επιβραβεύθηκε για τις επιδόσεις της όταν κέρδισε μια υποτροφία για τις ΗΠΑ, στο γυναικείο κολέγιο Ουίλσον, από όπου και αποφοίτησε το 1997.
    Εκείνα τα χρόνια γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο Βίκτορ Βελκουλέσκου, φοιτητή τότε στη σχολή Βιολογίας του Stanford. Σήμερα ο δρ. Βελκουλέσκου είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Ρουμάνους επιστήμονες.
    Η καριέρα της στο ΔΝΤ
    Παρόλο που έγινε μητέρα τριών παιδιών, δεν σταμάτησε να εργάζεται πάρα πολλές ώρες και να συγγράφει έρευνες σε θέματα μακροοικονομίας. Οι πρώτες μελέτες που δημοσίευσε αφορούσαν σε χώρες της Καραϊβικής ενώ πρόσφατα μετέφερε το πεδίο των μελετών της στην Ευρώπη, δημοσιεύοντας την μελέτη «Δομικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: Μαθήματα από άλλες Χώρες» καθώς και μια σειρά δοκιμίων για θέματα συντάξεων και ενέργειας.
    Η Βελκουλέσκου έχει τη φήμη της «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας του περιεχομένου των εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει. Από το 2002 έως το 2011 έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες με θέματα όπως η σύνδεση της γήρανσης του πληθυσμού με τα προβλήματα των ασφαλιστικών Ταμείων.
    Η Ρουμάνα του ΔΝΤ θεωρείται ο ιθύνων νους για το σχέδιο σταδιακής απόλυσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μνημόνιο. Για την κρίση εντός της ΕΕ εκπόνησε το 2010 την μελέτη «Μερικοί δυσάρεστοι αριθμητικοί δείκτες για τα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης».
    Η «κόντρα» με μέλη της Κυπριακής κυβέρνησης
    Κατά την διάρκεια των συναντήσεων της Τρόικα με την κυπριακή κυβέρνηση μνημειώδες έχει μείνει περιστατικό με την Κύπρια υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους και τη Ρουμάνα εκπρόσωπο του ΔΝΤ.
    Συγκεκριμένα, όταν η Κύπρια υπουργός Εργασίας ζήτησε να μιλήσουν για μέτρα αύξησης των εσόδων του δημόσιου, αλλά όχι για περικοπές σε μισθούς, η Ρουμάνα εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου της απάντησε ότι στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης υπήρξαν περικοπές κατά 25%. Η κυρία Χαραλάμπους ξεσπάθωσε, απαντώντας της: «γι΄ αυτό και γεμίσαμε με μετανάστες από τη χώρα σας»!
    Αλλά και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις που του άσκησε η ρουμάνα οικονομολόγος του ΔΝΤ κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν άντεξε τις απαιτήσεις τις. Φέρεται μάλιστα να της είπε «Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου», ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως πάνω στα νεύρα του πέταξε και μια καρέκλα!

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ