• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

    Ερχεται «καυτό» φθινόπωρο. Ολα όσα προβλέπει το νέο μνημόνιο

    Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο περιγράφονται αναλυτικά όλα όσα θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα.

    Παρουσιάζοντας την ακτινογραφία του μνημονίου κεντρικό σημείο είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης καθώς αναφέρεται ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα καθοριστούν τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας.
    Από αυτούς, ένα σημαντικό μέρος θα απολυθεί.
    Η περίοδος της διαθεσιμότητας μειώνεται από τους 12 στους 8 μήνες. Σε αυτήν θα ενταχθούν φέτος 25.000, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εξ αυτών, οι 4.000 θα πρέπει να απολυθούν μέσα στο 2013, ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014.
    Επίσης, προβλέπονται ρητά και προσλήψεις. Συγκεκριμένα, θα γίνεται μία πρόσληψη για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί είτε στο πλαίσιο πειθαρχικής δίωξης (επίορκος, πλαστά πιστοποιητικά κ.λπ.), είτε λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης του φορέα στον οποίο εργαζόταν, για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί εθελοντικά από το πλαίσιο της κινητικότητας και για όσους αποχωρούν επειδή έληξε η οκτάμηνη περίοδος κινητικότητας.
    Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014 εάν τον Σεπτέμβριο διαπιστωθεί ότι με τον ενιαίο φόρο δεν εξασφαλίζεται η είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων.
    Επίσης στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά για πιθανή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων το 2014. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στην περίπτωση που αποφασισθεί η μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος θα πρέπει να αποδώσει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,9 δισ. αντί των 2,7 δισ. που θα πρέπει να αποφέρει, εάν διατηρηθεί ως έχει ο φόρος μεταβίβασης.
    Οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων θα εξισωθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου με τις εμπορικές τιμές. Συγκεκριμένα το Μνημόνιο προβλέπει ότι: α) τον Ιανουάριο του 2015 θα διαμορφωθούν οι τιμές ζώνης προκειμένου να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, β) τον Ιανουάριο του 2016 θα εναρμονισθούν οι αντικειμενικές αξίας των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.
    Επίσης, σημειώνεται ότι από τις αρχές Αυγούστου οι φορολογικές αρχές θα έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.
    Τράπεζες. Το Μνημόνιο ορίζει ότι έως τον Μάρτιο του 2014 θα πρέπει να πωληθεί σημαντικό ποσοστό της Eurobank και μάλιστα σε διεθνή επενδυτή. Ουσιαστικά αποκλείει οριστικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναβίωσης του σχεδίου συγχώνευσης της Eurobank με την Εθνική. Επίσης, ορίζεται ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κινήτρων ώστε ο διεθνής επενδυτής να επιδιώξει να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας σε βάθος χρόνου.
    Η κυβέρνηση δεσμεύεται να καλύψει τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ. «Για να αντισταθμίσουμε κάποιες από τις καθυστερήσεις θα αυξήσουμε τα μερίδια των λιμανιών που θα πουληθούν και θα επιταχύνουμε τους διαγωνισμούς», αναφέρεται. Σύμφωνα με τους πίνακες του Μνημονίου, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις περιορίζονται φέτος στα 1,6 δισ. ευρώ. «Ο στόχος μας για το 2013 παραμένει η πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, όπως και η πώληση άλλων μικρότερων επιχειρήσεων και πολλών ακινήτων», αναφέρεται.
    Τέλος, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει καταρτίσει λεπτομερή λίστα φαρμακευτικών προϊόντων που θα μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων.
    Πηγή: iefimerida.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ