• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

    Θησαυροί στον βυθό της Ρόδου

    Το κλιμάκιο των πέντε ατόμων που αναχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής από τη Ρόδο, προχώρησε σε εκτεταμένες έρευνες στον βυθό του εμπορικού λιμανιού της Ρόδου…
    πάνω και γύρω ακριβώς από τα κουφάρια των δύο αρχαίων βυθισμένων πλοίων, τα οποία είχαν εντοπιστεί το 2007 και 2008 αντίστοιχα.

    Τα πρώτα ευρήματα που είχαν εντοπιστεί στη Ρόδο, τον Νοέμβριο του 2007 και τον Ιανουάριο του 2008 αντίστοιχα σύμφωνα με πληροφορίες (ποτέ δεν ανακοινώθηκε κάτι επισήμως) αντιστοιχούσαν σε έναν αμύθητο θησαυρό: 3.000 χρυσά νομίσματα, αμφορείς, σπαθιά και μικρά κανόνια και όπλα…
    Η σπουδαιότητα των αρχαίων ναυαγίων
    Σχετικά με τα δύο αυτά αρχαία ναυάγια σε άρθρο της η δρ. Καλλιόπη Πρέκα-Αλεξανδρή πρώην προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων αναφέρει τα εξής:
    «Τον Νοέμβριο του 2007 ο κ. Βασίλης Μαντικός, επαγγελματίας δύτης, υπέδειξε το σκαρί ενός ξύλινου πλοίου σε βάθος 13-15 μ.
    Το σκάφος αυτό, καταχωμένο και αφανές επί αιώνες, ήρθε στο φως από τις περιδινήσεις που προκαλούν οι προπέλες των μεγάλων πλοίων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται τελείως εκτεθειμένο στην επιφάνεια του βυθού.
    Το σκαρί έχει σωζόμενο μήκος 20 μ., πλάτος 4 μ. και το ξύλο, από το οποίο είναι κατασκευασμένο χρονολογήθηκε στα εργαστήρια του Δημόκριτου με τη μέθοδο του άνθρακα, μεταξύ του 1200 και του 1300 μ.Χ. την εποχή δηλαδή της Ιπποτοκρατία.
    Για το δεύτερο αρχαίο ναυάγιο, η κ. Πρέκα Αλεξανδρή γράφει:
    «Στις αρχές του 2008 ο κ. Β. Μαντικός υπέδειξε στην Εφορεία δεύτερο ναυάγιο στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου, κοντά στη θαλάσσια περιοχή που είχε βρεθεί και το πρώτο. Τον Μάρτιο, κλιμάκιο της υπηρεσίας επισκέφθηκε το νησί, προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη του ναυαγίου.
    Κατά την διάρκεια της έρευνας επιβεβαιώθηκε η ακρίβεια της ύπαρξης. Το δεύτερο σκαρί που βρέθηκε, δεν ήταν διατηρημένο σε τόσο καλή κατάσταση. Δίπλα του αποκαλύφθηκαν αμφορείς, πρόχοι, οθωμανικές καπνοσύριγγες και εμπρηστικές, πιθανώς, χειροβομβίδες».
    Στις έρευνες που έγιναν στο δεύτερο ναυάγιο, βρέθηκαν τα 3.000 χρυσά οθωμανικά, κυρίως, νομίσματα που προέρχονται πιθανώς από τρίτο ναυάγιο του 17ου – 18ου αιώνα. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν ακόμη καρφιά, αμφορείς, πρόχοι και πιθανολογείται ότι υπάρχουν και άλλα δύο βυζαντινά ναυάγια.(epanastasi)




    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ