• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

    Γενετικά μεταλλαγμένος σολομός στα ράφια των σούπερ μάρκετ

    Γενετικά μεταλλαγμένος σολομός θα πωλείται στα σούπερ μάρκετ των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και την απόφασή της ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν θέτει περιβαλλοντικούς κινδύνους.
    Στην απόφαση αντιτάχθηκε η αντιπροσωπεία των βουλευτών και γερουσιαστών της Πολιτείας της Αλάσκα.
    Στη διάθεση γενετικά μεταλλαγμένου σολομού αντέδρασαν επίσης ενώσεις καταναλωτών, καθώς επίσης περιβαλλοντικές οργανώσεις και αλιείς.
    Ο σολομός της συγκεκριμένης εταιρείας είναι ένα γενετικά τροποποιημένο ψάρι το οποίο αναπτύσσεται καθ’ όλο το έτος σε ρυθμό κατά πολύ ταχύτερο του φυσικού σολομού.
    Η κατανάλωσή του έχει επιτραπεί εδώ και αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ, ωστόσο με την απόφαση της FDA αίρονται οι περιβαλλοντικές ενστάσεις που εμπόδιζαν τη διάθεση του επονομαζόμενου «FrankenFish» στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
    Οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως ο σολομός της AquAdvantage απαιτεί πολύ μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από τον φυσικό σολομό και η ανάπτυξή του θα μπορούσε να εξαντλήσει τις πηγές της τροφής αυτής από τους βιότοπους του είδους.
    Παράλληλα, η κριτική επικεντρώνεται στο γεγονός ότι μόνο 95% των σολομών έχει στειρωθεί με το 5% να θέτει κίνδυνο διασταυρώσεων με το φυσικό είδος.
    Τέλος, οι επικριτές επισημαίνουν ότι δεν προβλέπεται ειδική σήμανση για το σολομό όπως συμβαίνει για λαχανικά και ζωοτροφές στις ΗΠΑ, ενώ αυξάνεται η αλεργιογόνος επίδραση του προϊόντος. Η FDA δέχτηκε τα περιβαλλοντικά μέτρα που έλαβε η εταιρεία AquaBounty που παράγει το σολομό.
    Πηγή: econews.gr
    http://troktiko.eu

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ