• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

    Ξέρετε Πως Η Γη Γίνεται Ελαφρύτερη?



    Η Γη γίνεται ελαφρύτερη κατά 50.000 τόννους ελαφρύτερη κάθε χρόνο ενώ 40.000 τόννοι από διαστημική σκόνη πέφτει στην επιφάνεια του πλανήτη μας στην ίδια περίοδο. Γιατί χάνουμε τόσο πολύ βάρος? Θα εκπλαγείτε.
    Τουλάχιστον, ποτέ δεν το σκέφτηκα και με έκπληξη άκουσα τις αιτίες στο ραδιόφωνο του BBC 4. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των  Δρ. Chris Smith και τον φυσικό του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ Dave Ansel η γη χάνει 50.000 τόννους κάθε χρόνο παρά τους 40.000 τόννοι από διαστημική σκόνη που πέφτει στην επιφάνεια του πλανήτη μας στην ίδια περίοδο. Οι αιτίες είναι:
    Η Γη κερδίζει 40.000 τόννους από σκόνη κάθε χρόνο, τα απομεινάρια της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος, που έλκεται από την βαρύτητα μας και γίνεται μέρος της ύλης του πλανήτη μας. Ο πλανήτης μας είναι στην πράξη φτιαγμένος  από αστρόσκονη.
    Η NASA λέει πως η Γη κερδίζει περίπου 160 τόννους ύλης κάθε χρόνο από την άνοδο της θερμοκρασίας. "αν προσθέσουμε ενέργεια στο σύστημα, η μάζα αυξάνει", λόγω της θερμοδυναμικής.
    Φυσικά  οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν μεταβάλλουν την μάζα της γης.
    Ο πυρήνας της γης χάνει ενέργεια με την πάροδο του χρόνου. Είναι σαν ένας τεράστιος πυρηνικός αντιγραστήρας που καίει κάυσιμα. Λιγότερη ενέργεια σημαίνει λιγότερη μάζα, 16 τόννοι λιγότεροι κάθε χρόνο. Δεν είναι πολύ.
    Ορίστε λοιπόν η μεγάλη απώλεια μάζας: περίπου 95.000 τόννοι υδρογόνου και 1.600 τόνοι ηλίου διαφέυγουν από την Γη κάθε χρόνο. Τα δύο στοιχεία είναι πολύ ελαφριά ώστε να συγκρατηθούν από την βαρύτητα , και έτσι χάνονται στο διάστημα.
    Το αποτέλεσμα, χονδρικά 50.000 τόννοι κάθε χρόνο. Που είναι περίπου 0.000000000000001% λιγότερη μάζα κέθε χρόνο.
    Θα πρέπει να ανησυχούμε μήπως η Γη εξαφανιστεί σταδιακά? Ασφαλώς όχι. Και δεν πρέπει να ανησυχούμε για την απώλεια υδρογόνου. Υπάρχει αρκετό και θα χρειαστούν τρισεκατομμύρια χρόνια για να εκλείψει.
    Από την άλλη η κατάσταση με το Ήλιο είναι διαφορετική. Αντιπροσωπεύει το 0.00052% του όγκου της ατμόσφαιρας, αλλά κυρίως προκύπτει από το φυσικό αέριο με μια διαδικασία που λέγεται κλασματική απόσταξη. Το Ήλιο γίνεται σπάνιο στον πλανήτη μας. Μάλιστα ο βραβευμένος με Νόμπελ Robert Richardson είπε πως κάποτε τα μπαλόνια των γενεθλίων με ήλιο θα στοιχίζουν 100 δολάρια, και πολέμησε την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να πουλήσουν το απόθεμα Ηλίου μέχρι το 2015 για να διατηρηθεί η τιμή χαμηλά.
    Μάλλον είχε δίκιο, αν σκεφτούμ πως το Ήλιο είναι κρίσιμο για συσγκευές όπως οι μαγνητικοί τομογράφοι, όπου χρησιμοποιείται στην ψύξη των υπεραγώγιμων μαγνητών και στην δημιουργία κρυστάλλων πυριτίου και γερμανίου και στην παραγωγή τιτανίου και ζιρκόνιου.
    Πηγή:gizmodo

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ