• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

  Μας «δουλεύει» άγρια ο Κατρούγκαλος: Δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις

  ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕΤΡΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ATM, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ

  Με το ΕΚΑΣ ήδη «πετσοκομμένο» και τις επικουρικές συντάξεις «ψαλιδισμένες», ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε και σήμερα, Κυριακή (04/09/2016) στη γνωστή επωδό ότι «ενόσω η Αριστερά είναι κυβέρνηση, δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις».
  Φανερά ενοχλημένος, ο κ. Κατρούγκαλος παρενέβη το πρωί στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, για να απαντήσει στον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα ότι από τον Οκτώβριο έρχονται νέες οριζόντιες περικοπές 6% σε κύριες συντάξεις, ιδίως στις συντάξεις χηρείας.

  «Καμία παλαιά κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά σημείωσε πως οι νέες συντάξεις θα επανυπολογιστούν με βάση το νέο σύστημα, «αλλά», όπως είπε, «αυτό δεν θα είναι άμεσο».
  Από την πλευρά του, πάντως, ο Γιάννης Βρούτσης επικαλέστηκε εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, η οποία ήρθε «κρυφά» παραμονές Δεκαπενταύγουστου στη Βουλή και «η κυβέρνηση τη φυλάει για μετά τη ΔΕΘ».
  Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο «τσεκούρι» για συνολικά 265.000 συνταξιούχους, ενώ ο ίδιος προσδιόρισε τις περικοπές περί τα 140 εκατ. ευρώ.

  Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Βρούτση αναφέρει τα εξής:
  «Με την ελπίδα να περάσει στα "ψιλά" ο υπουργός Εργασίας εξέδωσε παραμονές Δεκαπενταύγουστου εγκύκλιο για τη δεύτερη, μέσα σε ένα χρόνο μείωση των κύριων συντάξεων, μέσω της αύξησης των εισφορών του ΕΟΠΥΥ. Η μείωση αφορά 265.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν επιπλέον σύνταξη χηρείας ή δεύτερη κύρια σύνταξη.
  Είναι πλέον "ηλίου φαεινότερο” γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέκοψε σκόπιμα, από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι σήμερα, τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του συστήματος "ΗΛΙΟΣ". Για να συσκοτίσει τις μειώσεις των συντάξεων, που με αποκλειστικά δική της ευθύνη έφερε, ως αποτέλεσμα της δήθεν εξάμηνης διαπραγμάτευσης το 2015.
  Σημειωτέον, ότι τα στοιχεία εξακολουθούν να παράγονται κάθε μήνα και χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες, χωρίς όμως να δημοσιοποιούνται.
  Υπενθυμίζεται, ότι το πληροφοριακό σύστημα "ΗΛΙΟΣ" που λειτούργησε από τον Ιούνιο του 2013, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, καθώς όχι μόνο νοικοκύρεψε, αλλά καθάρισε από το ασφαλιστικό σύστημα της πατρίδας μας δεκάδες χιλιάδες "μαϊμού” συντάξεις, εξοικονομώντας –σε ετήσια βάση- πάνω από 350 εκατ. ευρώ υπέρ των συνταξιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων.
  Εκτός, όμως, των αλλεπάλληλων -μέχρι σήμερα- άδικων και αχρείαστων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σε μερίσματα και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, έρχεται από το τέλος του μήνα νέα οριζόντια μείωση 6%, σε 265.000 περίπου συνταξιούχους που λαμβάνουν επιπλέον σύνταξη χηρείας ή δεύτερη κύρια σύνταξη από διπλές εισφορές που έχουν καταβάλει. Φυσικά, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αντί να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του συστήματος "ΗΛΙΟΣ", για το πόσους αφορά η νέα μείωση, αλλά και την ετήσια απώλεια εισοδήματος που προκαλείται, προσπαθεί –για ακόμη μια φορά- να αποπροσανατολίσει με ασύστολα ψέματα.
  Προκλητικά παραποιεί την αλήθεια και εξαπατά συνειδητά τους συνταξιούχους, επιλέγοντας το ψέμα και επενδύοντας στο σκοταδισμό.
  Η πραγματικότητα, όμως, δεν αλλάζει και παρά την αναβολή της εφαρμογής της μείωσης των κύριων συντάξεων κατά 6% για μετά τη ΔΕΘ, αλλά και την προσπάθεια συσκότισης είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθεί η νέα μείωση με επεξεργασία στοιχείων του συστήματος "ΗΛΙΟΣ" (Ιανουάριος 2015).
  pinak
  Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον πίνακα 1 που ακολουθεί (με στοιχεία συντάξεων Ιανουαρίου 2015), η νέα μείωση αφορά περίπου 265.000 συνταξιούχους, που λαμβάνουν και σύνταξη χηρείας ή/και δεύτερη κύρια σύνταξη από ίδιο δικαίωμα.
  Συμπερασματικά, λοιπόν, και κατά προσέγγιση, έχοντας μεσολαβήσει πάνω από 18 μήνες από τον Ιανουάριο του 2015, οι συνταξιούχοι που θα θιγούν στο τέλος Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουν τους 265.000. Η μέση ετήσια μείωση που θα υποστούν θα είναι περίπου 530 ευρώ και η συνολική μείωση των συντάξεων θα πλησιάσει τα 145 εκατ. ευρώ!
  Συνολικά δε, το τέχνασμα της κυβέρνησης για την περικοπή των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών του ΕΟΠΥΥ, που όμως δεν αποδίδονται, θα ξεπεράσει τα 855 εκατ. ευρώ το έτος. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 η αύξηση των εισφορών από 4% σε 6% στις κύριες και από 0% σε 6% στις επικουρικές οδηγεί σε περικοπή 710,5 εκατ. ευρώ (532,5 εκ για τις κύριες και 178 εκ για τις επικουρικές), στο οποίο θα προστεθούν άλλα 145 περίπου εκατ. ευρώ με βάση την τελευταία εγκύκλιο.
  Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, χωρίς ίχνος ντροπής, εξακολουθούν και δηλώνουν ότι οι συντάξεις δεν μειώνονται... αλλά αυξάνονται!
  Την αλήθεια, όμως τη βιώνουν οι συνταξιούχοι και ο ελληνικός λαός στις τσέπες τους».


  newsbomb.gr

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

  Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  Από το Blogger.

  ΣΕΝΑΡΙΑ