Η παρακολούθηση ταινιών και τηλεοπτικών σειρών είναι μια δραστηριότητα πολύ συνηθισμένη στις μέρες μας.
Ο λόγος που μας αρέσουν οι ταινίες είναι επειδή μας δίνουν την ευκαιρία να ζήσουμε διάφορες καταστάσεις, έστω και από τα μάτια του πρωταγωνιστή, τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ζήσουμε ποτέ στη ζωή μας. Είτε είναι ταινία δράσης, κωμωδία, δράμα, θρίλερ ή περιπέτεια, πάντα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την φαντασία μας και να αναρωτηθούμε το τι θα κάναμε αν ήμασταν και εμείς εκεί, αν ήμασταν δηλαδή και εμείς μέρος της ιστορίας. Ή πως θα αντιδρούσαμε αν κάτι παρόμοιο με αυτό που βλέπαμε, συνέβαινε στη ζωή μας, πως θα μας επηρέαζε και πως θα το αντιμετωπίζαμε. Πολλές φορές παρακολουθούμε ταινίες για να ξεφύγουμε για λίγο από την βαρετή και μονότονη καθημερινότητά μας και να μπούμε μέσα στον κόσμο της ταινίας στην οποία όλο και κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει. Χανόμαστε μέσα σ'έναν ψεύτικο κόσμο για να αποφύγουμε αυτόν στον οποίο ζούμε ήδη. Και επειδή δεν μπορούμε ξαφνικά να σταματήσουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας ή να αποφασίσουμε να βγούμε έξω από την "αίθουσα" όπως σε μια ταινία, καταλήγουμε να αναζητούμε παρηγοριά μέσα σε ψεύτικα σενάρια που υπάρχουν μόνο στην φαντασία των ανθρώπων.
Καμιά φορά, οι ταινίες μπορούν να μας μάθουν μερικά πράγματα πάνω σε κάποιο θέμα ή για τη ζωή γενικότερα. Όταν για παράδειγμα βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να αδικείται μέσα στην ταινία, πάντα παίρνουμε το μέρος του ακόμα και αν όλοι οι άλλοι φανταστικοί χαρακτήρες είναι εναντίον του. Το κάνουμε επειδή ξέρουμε όλη την αλήθεια και θέλουμε στο τέλος της ταινίας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Δεν το κάνουμε όμως και τόσο συχνά στην καθημερινότητά μας. Συνήθως βλέπουμε τους ανθρώπους γύρω μας επιφανειακά και δεν δίνουμε πολύ σημασία στο γεγονός ότι όπως ο ήρωας της ταινίας, έτσι και αυτοί μπορεί να έχουν τα δικά τους προβλήματα. Δεν παίρνουμε τόσο πρόθυμα το μέρος τους και πολλές φορές τους παρεξηγούμε όταν κάτι μας φαίνεται λάθος. Καταλήγουμε να συμπεριφερόμαστε όπως όλοι εκείνοι οι χαρακτήρες που ήταν εναντίον του πρωταγωνιστή, μόνο και μόνο επειδή δεν γνωρίζουμε όλη την αλήθεια.
Γιατί όμως δεν βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση των συνανθρώπων μας τόσο πρόθυμα, όσο το κάνουμε για τους ψεύτικους χαρακτήρες; Ίσως επειδή, όταν αφορά τις ταινίες, δεν παίρνουμε κανένα ρίσκο στην απόφασή μας να πάρουμε το μέρος κάποιου, αφού ούτως ή άλλως δεν θα αλλάξει κάτι. Με μία λέξη, έχουμε ευθυνοφοβία. Δεν μας αρέσει να μας κρίνουν, οπότε χρησιμοποιούμε το σκεπτικό πως "αν δεν παίξω, δεν μπορώ να χάσω". Το κακό με αυτή τη νοοτροπία είναι πως αν δεν παίξεις, ούτε να κερδίσεις μπορείς. Δυστυχώς, υπάρχουν καταστάσεις στη ζωή από τις οποίες δεν μπορείς απλά να ξεφύγεις και αναγκάζεσαι να διαλέξεις πλευρά. Το μόνο που μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε την σωστή απόφαση είναι η γνώση. Όση περισσότερη γνώση έχεις, τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες να κάνεις την σωστή επιλογή και να βγεις νικητής.
ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
19 αὕτη δέ ἐστιν ἡ κρίσις, ὅτι τὸ φῶς ἐλήλυθεν εἰς τὸν κόσμον, καὶ ἠγάπησαν οἱ ἄνθρωποι μᾶλλον τὸ σκότος ἢ τὸ φῶς· ἦν γὰρ πονηρὰ αὐτῶν τὰ ἔργα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.