• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

    Αυξάνεται δραματικά η στάθμη της θάλασσας- Κινδυνεύουν πολλές μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις

    Η επίδραση του ανθρώπου στις μεγάλες κλιματικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη δεν θα μπορούσε να έχει άλλη πιο σημαντική ένδειξη από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
    Και τα μαντάτα είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά, καθώς διαπιστώνεται μία απίστευτη επιτάχυνση της ανόδου τα τελευταία χρόνια σε σχέση με όλα όσα προηγήθηκαν τα προηγούμενα 2.800 χρόνια.

    Μια ομάδα διεθνών επιστημόνων οι οποίοι έψαξαν σε αρκετές περιοχές του πλανήτη για την κατάσταση των υδάτων τους προηγούμενους αιώνες και χιλιετίες, και παρατήρησαν ότι μέχρι το 1880 και την βιομηχανική επανάσταση, η πιο γρήγορη άνοδος των υδάτων δεν ξεπερνούσε τα 3 με 4 εκατοστά ανά αιώνα.

    Όμως τα πράγματα άλλαξαν δραματικά μέσα στον 20 αιώνα, όπου η στάθμη ανέβηκε κατά 14 ολόκληρα εκατοστά. Μάλιστα η επιτάχυνση είναι ιδιαίτερα έντονη τα τελευταία χρόνια, καθώς από το 1993 έχει παρατηρηθεί άνοδος της τάξης των 30 εκατοστών. Ενώ σύμφωνα με μία νέα μελέτη που ήρθε που έγινε γνωστή, η άνοδος μέχρι το 2100 θα κυμανθεί από τα 28 έως τα 131 εκατοστά, ανάλογα με το πόσα πράγματα θα κάνει ο άνθρωπος σε ότι αφορά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες η θάλασσα ανέβηκε τόσο πολύ όχι μόνο λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας στον πλανήτη αλλά και στην εκτεταμένη χρήση υδρογοναθράκων ως καύσιμο. Κάτι που είναι και η τάση στα χρόνια που ζούμε, με το 2015 να ήταν το θερμότερο στην ιστορία του πλανήτη, και τον Ιανουάριο του 2016 να συνεχίζει και αυτός την ανοδική πορεία των δυσάρεστων ρεκόρ.

    Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και η θάλασσα ανέβει άλλα 45 εκατοστά, πολλές πόλεις θα αντιμετωπίσουν προβρλήματα, ιδίως στις εποχές που θα υπάρχουν έντονες καταιγίδες. Αν πάντως οι χώρες καταφέρουν να εφαρμόσουν την Συνθήκη του Παρισιού που υπογράφηκε πέρσι και μπορέσουμε να κρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη κάτω από τον 1 βαθμό στον αιώνα μας, τότε είναι εφικτό η στάθμη της θάλασσας να ανέβει σε «λογικά» επίπεδα, κάπου μεταξύ 28 και 56 εκατοστών.

    pronews.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ