• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

    ΠΙΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ…

    ΠΙΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ…
    Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή του Star «στον ενικό» και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.
    Λίγο πριν συναντήσει τους επικεφαλής των Θεσμών, ο Κατρούγκαλος μίλησε για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων, τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, την ανεργία, τις συντάξεις και για όλα τα ανοιχτά θέματα του υπουργείου του.
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΨΕΜΑΤΑ
    TWEET ΚΑΤΡΟΓΚΑΛΟΥ
    Ο υπουργός Εργασίας, αφού υποστήριξε πως όλα τα Ταμεία είναι ελλειμματικά, ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, καθώς αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα τόνισε, ότι από το νέο ασφαλιστικό θα θιγούν περισσότερο τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
    «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι… εταίροι φταίνε για το ασφαλιστικό»
    Στο ερώτημα «δεν ξέρατε προεκλογικά την κατάσταση του ασφαλιστικού;», ο κ.Κατρούγκαλος υποστήριξε πως «ο αρχικός μας σχεδιασμός δεν ευοδώθηκε από τις εξελίξεις μετεκλογικά». «Η δημοκρατία στην Ευρώπη δεν λειτούργησε, όπως λειτουργεί στην Ελλάδα… Πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε συμφωνία με τους εταίρους χωρίς λιτότητα», πρόσθεσε ο υπουργός .
    Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την οικονομία, ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
    «Είναι δικός μας νόμος το Ασφαλιστικό, δεν είναι μετάφραση από τους Θεσμούς»
    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα νομοσχέδιο με ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους, και υπογράμμισε πως «είναι δικός μας νόμος, δεν μας τον έφεραν από έξω, δεν είναι μετάφραση από τους θεσμούς. Είναι ένα νομοσχέδιο με τις αρχές της Αριστεράς που αποσκοπεί στον εξορθολογισμό». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε αναγκαστικό συμβιβασμό.
    «Δεν ξέρω ότι το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις συντάξεις. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή»
    Στην ερώτηση «αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μειώσεις στις συντάξεις», ο υπουργός Εργασίας είπε πως «οι μόνες βεβαιωμένες πληροφορίες που έχω είναι από τους ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτοί αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης μας. Το ΔΝΤ έχει διαφορετική λογική, έναν ακραίο φιλελευθερισμό. Μέχρι τώρα πάντως δεν έχω τέτοια ενημέρωση από το Ταμείο». Ο κ.Κατρούγκαλος παραδέχτηκε όμως πως «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή ούτως ή άλλως».
    «Αν μας πιέσει το ΔΝΤ θα απευθυνθούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
    Σε άλλο ερώτημα, «τι θα κάνει η κυβέρνηση, αν οι δανειστές επιμείνουν στις μειώσεις συντάξεων;» ο κ.Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «θα τιμήσουμε τις υπογραφές μας, αν δεν γίνουν σεβαστές οι «κόκκινες γραμμές» μας. Το Ταμείο θέλει να ενισχύσει την ανταποδοτικότητα, εμείς δεν θέλουμε να σταματήσουμε την διαπραγμάτευση σε διμερές επίπεδο, γι’ αυτό και ζητήσαμε την ανάμειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις συνομιλίες μας με τους εταίρους».
    «Έχουμε αντιπροτάσεις, αν μας ζητήσουν μειώσεις συντάξεων»
    Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει αντιπροτάσεις στην περίπτωση που οι δανειστές ζητήσουν μειώσεις στις συντάξεις, χωρίς όμως να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του.
    «Είμαι στρατιώτης της πολιτικής της κυβέρνησης»
    Στην ερώτηση «θα παραιτηθείτε αν παραβιαστεί αυτή η «κόκκινη γραμμή» και μειωθούν τελικά οι συντάξεις;», ο Κατρούγκαλος απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα με ένα ναι ή ένα όχι, και τόνισε ότι «είμαι στρατιώτης της πολιτικής της κυβέρνησης, δεν είμαι δεμένος στην καρέκλα μου. Δίνουμε μάχες, δεν κάνω προσωπική πολιτική».
    «Δεν είμαστε μνημονιακή κυβέρνηση, αλλά θα υπηρετήσουμε το μνημόνιο»
    Ο υπουργός Εργασίας σε άλλο σημείο, χαρακτήρισε «ατομική βόμβα» το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών, ενώ τόνισε ότι «δεν είμαστε μνημονιακή κυβέρνηση». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «θα υπηρετήσουμε το μνημόνιο που υπογράψαμε».
    «Έχουμε κάνει αναλογιστική μελέτη. Ο καθένας θα πληρώνει ανάλογα με τα εισοδήματα του»
    Ο Κατρούγκαλος επανέλαβε αρκετές φορές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν ούτε οι κύριες, ούτε οι επικουρικές συντάξεις, ωστόσο όπως είπε «αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να συγκρατήσουμε την συνταξιοδοτική δαπάνη».
    Σύμφωνα με τον υπουργό, «τα ελλείμματα λειτουργούν ως βαρίδια και δεν θα έρθει ανάπτυξη αν δεν τα συγκρατήσουμε».
    Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα στείλει την αναλογιστική μελέτη των ασφαλιστικών ταμείων σε ειδικό όργανο της ΕΕ, όταν θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Σε ερώτημα αν γνωρίζει τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης, ο υπουργός απάντησε θετικά.
    «Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές)» επανέλαβε και πρόσθεσε «το νέο σύστημα θα βασίζεται σε ίδιους κανόνες για όλους όσον αφορά στις εισφορές, και σε όμοιους κανόνες για όλους σχετικά με την απονομή των συντάξεων. Αυτό που γινόταν μέχρι τώρα ήταν άδικο, θα πρέπει να πληρώνει ο κόσμος ανάλογα με τα εισοδήματα του».
    «Κερδισμένοι όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ»
    Ο Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι με το νέο ασφαλιστικό, «όποιος έχει εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ θα είναι ωφελημένος».
    Ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι τα μεγάλα εισοδήματα επιβαρύνονται πολύ με το νέο ασφαλιστικό, ωστόσο όπως εξήγησε «γι’αυτούς θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, αφού η ασφαλιστική εισφορά θεωρείται έξοδο και εκπίπτει από τα έσοδα».
    «Τα ελλείμματα των Ταμείων θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό»
    Ο Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα σε ταμεία, όπως το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ, παραδέχτηκε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τα ελλείμματα, γιατί θα έπρεπε οι συντάξεις να πάνε στα 300 ευρώ». Όπως εξήγησε «ο προϋπολογισμός θα καλύψει τα τερατώδη ελλείμματα».
    Σύμφωνα με τον κ.Κατρούγκαλο, η ελπίδα θα έρθει μόνο αν μειωθεί η ανεργία. «Όλα τα ταμεία είναι ελλειμματικά. Τα βάζουμε όλα σε ένα ταμείο για να ελέγξουμε τα ελλείμματα», πρόσθεσε.
    «Δεν είναι παράλογο να συνδυάζονται το ασφαλιστικό και το φορολογικό»
    Όταν ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας να σχολιάσει την τελευταία απαίτηση των Θεσμών να μπει στο τραπέζι της πρώτης αξιολόγησης και το φορολογικό, ο Κατρούγκαλος δήλωσε πως «το φορολογικό δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη αξιολόγηση, ωστόσο δεν είναι παράλογο να συνδυάζονται ασφαλιστικό και φορολογικό».
    «Οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους γιατί φοβούνται ότι θα έρθουν νέα μέτρα γι’ αυτούς»
    Μιλώντας για τους αγρότες, ο υπουργός επανέλαβε ότι όλοι όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα (πχ πάνω από 60000 ευρώ) τα συμφέροντα τους όντως θίγονται με το νέο ασφαλιστικό.
    Σύμφωνα με τον κ.Κατρούγκαλο, οι περισσότεροι από τους αγρότες που είναι στις κινητοποιήσεις βγήκαν στους δρόμους, γιατί φοβούνται ότι θα έρθουν κι άλλα μέτρα γι’ αυτούς .
    «10 ευρώ παραπάνω δεν θα καταστρέψουν κανέναν αγρότη»
    «Ειδικά για τους αγρότες, δεν εφαρμόζουμε τους ίδιους κανόνες με τους άλλους, θα θεωρήσουμε ότι βγάζει το 80% από αυτό που βγάζει ο ανειδίκευτος εργάτης. 10 ευρώ παραπάνω δεν θα καταστρέψουν κανέναν αγρότη» πρόσθεσε ο Κατρούγκαλος.
    Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι «το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω από 2500 ευρώ».
    «Θέλουμε να πάρουμε ειδικά μέτρα για τους αγρότες, οι αγρότες όμως, πρέπει όπως όλοι οι έλληνες να πληρώνουν φόρους» ξεκαθάρισε, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα έχει ευνοϊκές ρυθμίσεις γι’ αυτούς.
    «Δεν θα δεχθούμε εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη»
    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του στο Star Channel ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει εθνική σύνταξη για όλους. «Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη» τόνισε, ωστόσο διευκρίνισε πως «παραμετρικές αλλαγές μπορούμε να δεχτούμε στα πάντα».
    Σύμφωνα με τον κ.Κατρούγκαλο, «η πρόταση της κυβέρνησης είναι για εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με 15 έτη ασφάλισης, με το ποσό αυτό να αποτελεί βάση της σύνταξης». Ξεκαθάρισε πως οι όποιες υποχωρήσεις της κυβέρνησης δεν θα είναι σε «ουσιώδη κριτήρια», αν και παραδέχθηκε ότι παλιότερα οι δανειστές εμφάνιζαν αντιρρήσεις, ζητώντας εισοδηματικά κριτήρια.
    «Μπορούμε να κερδίσουμε και τέταρτες εκλογές»
    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ.Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κερδίσει και τέταρτες εκλογές.
    «Δεν θα κοπεί το εφάπαξ»
    Ο κ.Κατρούγκαλος διευκρίνισε πως ήταν προσωπική του γνώμη η …ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν θα κοπεί το εφάπαξ».
    Σε άλλο σημείο ο Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι «ενιαίοι κανόνες θα εφαρμοστούν και στο ασφαλιστικό των ένστολων».
    Υποστήριξε πάντως πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το ασφαλιστικό, ενώ έκανε πολλές φορές λόγο για «παραπληροφόρηση».

    «Όποιος έχει εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, κερδίζει» επανέλαβε, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνέντευξη.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ