• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

    Τι κοινό έχει ο εγκέφαλός μας με τον Benjamin Button;

    Ο ανθρώπινος εγκέφαλος γίνεται πιο νέος και πιο δραστήριος σε κάποιους τομείς καθώς μεγαλώνουμε. Για ορισμένες λειτουργίες του, μάλιστα, η εξέλιξη είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ηλικία του υποστηρίζουν οι ερευνητές.
    Αν νομίζετε ότι καθώς γερνάτε, το ίδιο συμβαίνει και με τον εγκέφαλό σας μάλλον κάνετε λάθος! Κάθε άλλο: ορισμένα μέρη του ανθρώπινου εγκεφάλου ωριμάζουν με την πάροδο του χρόνου όπως το παλιό καλό κρασί και –σύμφωνα με τους ερευνητές- χρειάζονται δεκαετίες μέχρι να φθάσουν στο ζενίθ της λειτουργικής τους ικανότητας.
    Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες ο εγκέφαλος μας δεν βρίσκεται στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του όταν είμαστε νέοι, όπως πολλοί θα πίστευαν, αλλά αποκτά σταδιακά την ικανότητα να μπορεί να αξιοποιήσει μεγάλο μέρος του δυναμικού του καθώς γερνάμε.
    Η δυνατότητα μας, για παράδειγμα, να αξιολογούμε τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων παρουσιάζει το peak της, πολύ αργότερα στη δεκαετία των 40 ή των 50.
    Από παλιότερη έρευνα είχε βρεθεί ότι η μνήμη, οι νοητικές ικανότητες και η κατανόηση μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται ακόμα και από την ηλικία των 45 ετών. Το εύρημα αυτό είχε έρθει σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι η νοητική εξασθένηση δεν ξεκινά πριν από την ηλικία των 60 ετών, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
    Η ερευνήτρια, Archana Singh-Manoux, του νοσοκομείου Paul-Brousse στο Παρίσι είχε δηλώσει τότε ότι «οι νοητικές λειτουργίες, σε φυσιολογικούς, υγιείς ενήλικες, ξεκινούν να εξασθενούν νωρίτερα σε σχέση με αυτό που εκτιμούσαμε παλαιότερα.
    Τώρα τα νέα ευρήματα ανατρέπουν αυτά τα δεδομένα. Ανάλογα με την ηλικία γινόμαστε καλύτεροι σε κάποιους τομείς και χειρότεροι σε κάποιους άλλους, ενώ γινόμαστε τελείως νωθροί σε κάποιους άλλους, αναφέρει ο Joshua Hartshorne από το τμήμα εγκεφαλικών και νοητικών λειτουργιών του MIT και συγγραφέας της μελέτης.
    Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο journal Psychological Science, βρήκε ότι διαφορετικά στοιχεία του που αφορούν π.χ. την αφηρημένη σκέψη φθάνουν στο peak των δυνατοτήτων τους σε διαφορετικές ηλικίας και μάλιστα μερικές από αυτές πολύ μετά τα 40.
    Δεν υπάρχει προφανώς κάποια ηλικία που να βρίσκεται κανείς στο μάξιμουμ όλων των εγκεφαλικών του δυνατοτήτων στους περισσότερους τομείς, πόσω μάλλον σε όλους, αναφέρει η ψυχίατρος Laura Germine που συμμετείχε στη μελέτη.

    Αυτό το γνωρίζατε;

    Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη η καλή φυσική κατάσταση καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου, ενώ  η κακή φυσική κατάσταση κάνει τον εγκέφαλο να γερνάει πρόωρα. Αν, λοιπόν, θέλετε να κρατήσετε νέο τον εγκέφαλό σας καθώς μεγαλώνετε δεν έχετε παρά να σηκωθείτε από τον καναπέ!

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ