Χάρη στο νέο βιονικό εμφύτευμα οφθαλμού που συνδέεται με κάμερα ένας άνδρας ήταν σε θέση να δει ξανά τη σύζυγό του μετά από 10 χρόνια τύφλωσης.
Το προσθετικό εμφύτευμα αμφιβληστροειδούς αποτελείται από ένα μικρό ηλεκτρονικό τσιπ το οποίο τοποθετείται στο πίσω μέρος του οφθαλμού και στέλνει σήματα απευθείας στο οπτικό νεύρο. Με αυτό τον τρόπο παρακάμπτει τα κατεστραμμένα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή του ανθρώπου.
Ο Allen Zderad που ζεις στη Μινεάπολη των ΗΠΑ έπασχε από μια γενετική πάθηση που ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, κατά την οποία τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που συγκεντρώνουν το φως σταδιακά πεθαίνουν. Αν και πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο αντιμετωπίζουν προβλήματα μείωσης μόνο της νυχτερινής όρασής τους, κάποιοι άλλοι χάνουν την όραση τους εντελώς.
Μετά από 10 χρόνια σχεδόν ολικής τύφλωσης, ο Zderad κατάφερε να συνεχίσει τη δουλειά του ως ξυλουργός, χάρη στην αίσθηση της αφής και την αντίληψη των χωρικών σχέσεων. Όμως, ήταν ουσιαστικά τυφλός και δεν μπορούσε να δει τη σύζυγό του, ούτε τα εγγόνια του. Μπορούσε να διακρίνει μόνο λαμπερά φώτα.
Ο οφθαλμίατρος Raymond Iezzi είχε αναλάβει τη θεραπεία του εγγονού του Zderad που πάσχει από την ίδια νόσο. Όταν λοιπόν ο νεαρός ανέφερε πως ο παππούς του είχε σχεδόν τυφλωθεί από την ασθένεια, ο γιατρός ζήτησε να τον εξετάσει.
Εκείνη την περίοδο, ο Iezzi, είχε αναλάβει την κλινική δοκιμή ενός βιονικό εμφυτεύματος της εταιρείας Second Sight. Ο Zderad έγινε ο πρώτος ασθενής του γιατρού που υποβλήθηκε στην εγχείρηση.
Αν και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια καταστρέφει τους φωτοϋποδοχείς του ματιού, ο υπόλοιπος αμφιβληστροειδής, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του οπτικού νεύρου που στέλνουν φωτεινά σήματα στον εγκέφαλο, παραμένει υγειής. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε τη λειτουργία των φωτοϋποδοχέων που έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο Iezzi.
Τον Ιανουάριο, ο οφθαλμίατρος εμφύτευσε ένα μικρό ηλεκτρονικό τσιπ στο πίσω μέρος του δεξιού οφθαλμού του Zderad από το οποίο εξέρχονται 60 ηλεκτρόδια που συνδέονται με ένα ζευγάρι γυαλιά τα οποία φοράει για να βλέπει. Τα γυαλιά διαθέτουν μια μικροσκοπική κάμερα στη γέφυρα της μύτης και είναι συνδεδεμένα με έναν μικρό υπολογιστή που εφαρμόζει στη ζώνη του Zderad.
Η κάμερα φωτογραφίζει τον περιβάλλοντα χώρο και στη συνέχεια στέλνει τις εικόνες στον υπολογιστή, που μεταφράζει την εικόνα σε φωτεινά σήματα και τα στέλνει μέσω ενός ασύρματου πομπού στα ηλεκτρόδια που συνδέονται με το μάτι του ανθρώπου. Τα ηλεκτρόδια, με τη σειρά τους, μεταδίδουν τα φωτεινά σήματα στο οπτικό νεύρο, το οποίο αναμεταδίδει τις πληροφορίες στον εγκέφαλο.
Μόλις ενεργοποιήθηκε το εμφύτευμα ο Zderad έπιασε τα χέρια της συζύγου του, την οποία μπόρεσε να δει για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία. Ακόμα, μπόρεσε να δει τη σιλουέτα του σε ένα παράθυρο. Ωστόσο, το σύστημα δημιουργεί μικρές αναλαμπές φωτός, και όχι κανονικές εικόνες, επομένως ο Zderad θα χρειαστεί φυσικοθεραπεία μέχρι να μπορέσει να ερμηνεύσει καλύτερα τα φωτεινά σήματα που προέρχονται από το εμφύτευμα οφθαλμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.