Ασπίδα στην καρδιά προσφέρουν τα καρύδια, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές
από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Σύμφωνα τα αποτελέσματα της μελέτης τους, τα καρύδια – είτε υπό μορφή καρπών,μπορούν να οδηγήσουν στον περιορισμό των επιπέδων χοληστερόλης του οργανισμού και στην ενίσχυση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή τους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συχνή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών ή του ελαίου τους, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα μακροπρόθεσμα. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές στερόλες και βιταμίνη Ε, ουσίες γνωστές για την προστατευτική δράση που χαρίζουν στον οργανισμό.
«Η κατανάλωση μιας χούφτας καρυδιών θα μπορούσε να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων» υπογραμμίζει η καθηγήτρια διατροφολογίας δρ Πένι Κρις-Εθερτον. «Για παράδειγμα, η κατανάλωση καρυδιών ή καρυδέλαιου τέσσερις φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό».
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 15 εθελοντές με υψηλή χοληστερόλη, οι οποίοι δοκίμασαν τέσσερις διαφορετικές θεραπείες κατά της χοληστερόλης – την κατανάλωση 85 γρ. ολόκληρων καρυδιών, έξι γρ. φλούδας καρυδιών, 34γρ. καρυδόψιχας από την οποία είχαν αφαιρεθεί τα λιπαρά και 51 γρ. (περίπου τρεις κουταλιές της σούπας) καρυδέλαιο.
Οι ερευνητές προχώρησαν στην παρακολούθηση των βιολογικών δεικτών των εθελοντών μισή ώρα μετά την κατανάλωση των παραπάνω, ενώ επανέλαβαν την ίδια θεραπεία μια, δύο, τέσσερις και έξι ώρες αργότερα.
Βάσει των ευρημάτων φάνηκε, ότι το καρυδέλαιο που εντοπίζεται και στα ολόκληρα καρύδια, «θωράκιζε» τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή του.
fotovoltos.gr
από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Σύμφωνα τα αποτελέσματα της μελέτης τους, τα καρύδια – είτε υπό μορφή καρπών,μπορούν να οδηγήσουν στον περιορισμό των επιπέδων χοληστερόλης του οργανισμού και στην ενίσχυση της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή τους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συχνή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών ή του ελαίου τους, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα μακροπρόθεσμα. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, φυτικές στερόλες και βιταμίνη Ε, ουσίες γνωστές για την προστατευτική δράση που χαρίζουν στον οργανισμό.
«Η κατανάλωση μιας χούφτας καρυδιών θα μπορούσε να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων» υπογραμμίζει η καθηγήτρια διατροφολογίας δρ Πένι Κρις-Εθερτον. «Για παράδειγμα, η κατανάλωση καρυδιών ή καρυδέλαιου τέσσερις φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό».
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 15 εθελοντές με υψηλή χοληστερόλη, οι οποίοι δοκίμασαν τέσσερις διαφορετικές θεραπείες κατά της χοληστερόλης – την κατανάλωση 85 γρ. ολόκληρων καρυδιών, έξι γρ. φλούδας καρυδιών, 34γρ. καρυδόψιχας από την οποία είχαν αφαιρεθεί τα λιπαρά και 51 γρ. (περίπου τρεις κουταλιές της σούπας) καρυδέλαιο.
Οι ερευνητές προχώρησαν στην παρακολούθηση των βιολογικών δεικτών των εθελοντών μισή ώρα μετά την κατανάλωση των παραπάνω, ενώ επανέλαβαν την ίδια θεραπεία μια, δύο, τέσσερις και έξι ώρες αργότερα.
Βάσει των ευρημάτων φάνηκε, ότι το καρυδέλαιο που εντοπίζεται και στα ολόκληρα καρύδια, «θωράκιζε» τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες από την κατανάλωσή του.
fotovoltos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.