• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

    Παγόβουνα με ρίγες: Απίστευτο κι όμως αληθινό!

    Στη φύση δεν αρέσει η μονοτονία αλλά αντιθέτως έχει μια τάση προς την ποικιλομορφία. Τα παγόβουνα που σχηματίζονται στους πόλους αποτελούν άλλη μια επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος.
    Πέρα από τα συνηθισμένα λευκά παγόβουνα που όλοι γνωρίζουμε, είναι δυνατό κάποιος να παρατηρήσει στους πόλους και παγόβουνα με πολύχρωμες ρίγες. Όχι. Δεν σας κάνω πλάκα! Αυτός ο παράξενος χρωματισμός οφείλεται σε φυσικές διεργασίες.
    Καθώς το νερό λιώνει και ξαναπαγώνει με την πάροδο του χρόνου, χώμα και άλλα σωματίδια παγιδεύονται ανάμεσα στα νέα στρώματα του πάγου κι έτσι δημιουργούνται πολύχρωμες ρίγες στην επιφάνειά του.
    Και φυσικά οι ρίγες αυτές είναι δυνατό να πάρουν διάφορες αποχρώσεις. Όταν παγιδεύεται νερό ανάμεσα σε στρώματα πάγου και παγώνει τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνουν να σχηματιστούν φυσαλίδες αέρα, εμφανίζονται μπλε ρίγες στην επιφάνεια. Όταν τα παγόβουνα αποκοπούν και πέσουν στον ωκεανό, φύκια ή άλλα υλικά που βρίσκονται στο νερό μπορούν να τους χαρίσουν ρίγες σε πράσινη ή κίτρινη απόχρωση.
    Αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να δείτε αυτά τα περίφημα παγόβουνα με ρίγες θα πρέπει να κατευθυνθείτε νότια προς την Ανταρκτική.

    apocalypsejohn.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ