• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

    Η τρόικα μας “κόβει” και τα καλοκαίρια

    Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μοναδικό στον πλανήτη. Αυταπόδεικτο, αφού τα τελευταία πενήντα χρόνια αποτελεί το πλέον “εξαγώγιμο” προϊόν της χώρας μας και τη μοναδική, ίσως, εγγυημένη πηγή εσόδων για το διαχρονικά όπως αποδεικνύεται -μπατιριμένο κράτος μας.



    Βέβαια, το καλοκαίρι δεν αποτελεί περίοδο απόλαυσης μόνο για τους ξένους επισκέπτες, μας που έρχονται να βιώσουν τον μοναδικό συνδυασμό ήλιου, θάλασσας και ενός τρόπου ζωής, που όμοιός του δεν υπάρχει ακόμη και σε χώρες με ακριβώς ίδιες κλιματολογικές και γεωμορφολογικές συνθήκες.

    Είναι και για εμάς τους – μεταπολεμικούς – Έλληνες ένα ισχυρό βίωμα που ριζώνει στην ψυχή μας από τη στιγμή που αρχίζουμε ως νήπια να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Είναι το αίσθημα της ανάτασης που σου προκαλεί η μεγάλη διάρκεια της ημέρας, τα ελάχιστα ρούχα που φοράς, ο ζεστός αέρας που αναπνέεις, η βραδιά που απολαμβάνεις στο μπαλκόνι σου, η θάλασσα που κολυμπάς, οι λίγες ή οι περισσότερες μέρες που περνάς στις διακοπές – πλουσιοπάροχα ή φτωχικά – αλλά, σε κάθε περίπτωση, μακρυά από τη ρουτίνα της αδυσώπητης καθημερινότητάς σου.

    Αυτά τα χαρακτηριστικά του ελληνικού καλοκαιριού λειτουργούσαν ως αντίδοτο στα μικρά ή τα μεγάλα προσωπικά προβλήματα του καθενός. Το “παυσίλυπο” που έκανε πιο υποφερτούς τους πόνους, τους οποίους εξ ορισμού προκαλεί η ίδια η ζωή.

    Με αυτό το βίωμα μεγαλώναμε, λοιπόν, και μ΄ αυτό πορευόμασταν περιμένοντάς το από τον Μάρτη, όπως τουλάχιστον επέτασσε και η σχετική παροιμία.

    Και μετά ήρθε η Τρόικα…

    Με τις μικρές ή τις μεγάλες τραυματικές αλλαγές που προκάλεσε στις συνθήκες, όχι μόνο της δικής μας ζωής αλλά και των ζωών των αγαπημένων μας, των φίλων μας, των συγγενών μας, των συναδέλφων μας. Συρρίκνωσε μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα -και σαν να μην έφτανε αυτό, συρρίκνωσε ακόμη και τις προσδοκίες μας για την επόμενη μας ημέρα, την κάθε καινούργια ημέρα που μας ξημερώνει.

    Κατάφερε να μικρύνει ακόμη και τα καλοκαίρια μας φέρνοντας το φθινόπωρο όλο και πιο κοντά, αφού ο κάθε Ιούνιος των τελευταίων τριών ετών δεν είναι παρά η αρχή της αντίστροφης μέτρησης για τα νέα χαράτσια, τις νέες περικοπές και τις νέες απολύσεις του Σεπτέμβρη.

    Φέτος, μάλιστα, η Τρόικα έχει σκοπό να πάει ένα βήμα παραπέρα , οδηγώντας μέσ’ το κατακαλόκαιρο χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενους στον πολικό παγετό της ανεργίας και της ανέχειας.

    Οι στόχοι της είναι ξεκάθαροι. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η κινητικότητα των εργαζομένων στο δημόσιο μέσα στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που εκβιαστικά, πλέον, θέτει θα κόψουν κυριολεκτικά το φετινό καλοκαίρι από το ημερολόγιο πολλών Ελλήνων που θα προστεθούν, με τη σειρά τους, στις εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών τους οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια τη μόνη εποχή που βιώνουν είναι ο βαρύς χειμώνας…


    http://www.aixmi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ