Σήμερα στις Βρυξέλλες πρόκειται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου με ειδική πτήση για τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.
Μετά την 01:00 ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου με τους δανειστές της.
Στη διάρκεια της συνεδρίας οι πολιτικοί αρχηγοί έτυχαν και ενημέρωσης από την αντιπροσωπεία της τρόικας η οποία βρίσκεται στην Κύπρο.
Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.
Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ.
Στις 19:00 είναι προγραμματισμένη η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με αποκλειστικό θέμα τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Παράλληλα μέσα στο βράδυ εμπλοκή σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις διαπραγματεύσεις των κυπριακών αρχών με την τρόικα για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.
Η εμπλοκή οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ειδικότερα της εκπροσώπου του στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου, η οποία φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στην ίδια διευθέτηση για την Τράπεζα Κύπρου που ίσχυσε για τη Λαϊκή Τράπεζα.
Η Ντελκουλέσκου εμμένει στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.
Σύμφωνα με μια πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την άτεγκτη στάση του ΔΝΤ το ερώτημα που τίθεται είναι ποια στάση θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης συνέχισε μέχρι αργά το βράδυ τις διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Εκβιασμοί
Όλες οι πληροφορίες χθες το βράδυ συνέτειναν στην επίτευξη συμφωνίας με κούρεμα ύψους 20% σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη Τράπεζα Κύπρου, ένα χαμηλό τέλος 1-2% στις υπόλοιπες καταθέσεις της ίδιας τράπεζας και «εισφορά» ύψους 4% σε όλες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε όλα τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Λίγο πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου έθεσε θέμα συγχώνευσης του υγιούς μέρους της Λαϊκής Τράπεζας με την Τράπεζα Κύπρου και ανάληψη εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου της υποχρέωσης αποπληρωμής των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που άντλησε τους τελευταίου μήνες από τον ELA (Emergency Liquidity Assistance) η Λαϊκή Τράπεζα για να διατηρήσει τη ρευστότητά της. Αυτό ο όρος θεωρήθηκε απαράδεκτος από την Λευκωσία, καθώς ισοδυναμεί με κατάρρευση της Τράπεζας Κύπρου και συνεπακόλουθη πτώχευση της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.