• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

    Στο τραπέζι της τρόικας εργασιακά και μισθολογικό

    Οι υποτιθέμενες "γκάφες" Βρούτση-Μέργου δίνουν "πάσα" στους τροϊκανούς...

    Δύο "γκάφες" μέσα σε μία εβδομάδα από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είναι πολλές - και μάλλον όχι τυχαίες.
    Την ύπαρξη κρυφής ατζέντας για τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς στα μισθολογικά και τα εργασιακά, υποδηλώνουν η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΥΠΟΙΚ ότι ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός και οι προηγηθείσες δκηλώσεις του υπουργού Εργασίας για περιορισμο του δικαιώματος απεργίας. Μπροστά στη θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει, η κυβέρνηση ανακρούει πρύμναν. Ομως το θέματα έχουν ήδη τεθεί επί τάπητος, το έδαφος προλειαίνεται και η τρόικα έχει πάρει την "πάσα" για να διατυπώσει επισήμως πλεον σχετικές προτάσεις-απαιτήσεις.

    Αλλωστε, η πρόβλεψη για μείωση των κατώτατων αμοιβών εργασίας περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο, ενώ για την "ανάγκη" περιορισμού των δυνατοτήτων κήρυξης απεργιών είχαν γίνει πολλές επισημάνσεις στο παρελθόν από τους ανθρώπους του ΔΝΤ.

    Με τις - υποτιθέμενες - "γκάφες" του υπουργού Εργασίας και του γγ του ΥΠΟΙΚ, τα θέματα των αμοιβών εργασίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων επανέρχονται στο προσκήνιο.

    Ακροθιγώς ή ανοιχτά μπορούν να συζητηθούν πλέον κατά την επικείμενη επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας και στις άτυπες διαβουλεύσεις που θα συνεχισθούν τους επόμενους μήνες.

    Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει ρητά ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα γίνονται παρεμβάσεις-αλλαγές στο σύστημα προσδιορισμού των ελάχιστων αμοιβών εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Συγκεκριμένα, στο σκέλος που αναφέρεται στη μεταρρύθμιση του συστήματος καθορισμού των μισθών, το νέο Μνημόνιο αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
    «Από το πρώτο τρίμηνο του 2014 η Κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτερου μισθού, με σκοπό πιθανές βελτιώσεις πάνω στην απλότητά του και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση της απασχόλησης και της μάχης έναντι της ανεργίας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

    Η κυβέρνηση δεν ήθελε βέβαια να ανακινηθεί τώρα το θέμα, καθώς η πολιτική και κοινωνική συγκυρία δεν της επιτρέπει να προλειάνει το έδαφος. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι οι δηλώσεις του κ. Μέργου ήταν άκαιρες. Υπάρχουν όμως και στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου που θεωρούν ότι καλώς ετέθη το θέμα, ώστε η κυβέρνηση αφ' ενός να μπορεί να διαψεύδει και αφ' ετέρου η κοινή γνώμη να προετοιμάζεται.

    Βουλευτές και κομματικά στελέχη εκτιμούν πάντως ότι ηθελημένη ή όχι, η "γκάφα" του γγ του ΥΠΟΙΚ αποκαλυψε ότι το θέμα των κατώτατων μισθών υπάρχει στην κυβερνητική ατζέντα και στις επιλογές της τρόικας. Θα τεθεί λοιπόν επί τάπητος επισήμως τους επόμενους μήνες, όταν οι δημοσιονομικές και οι οικονομικές εξελίξεις διαμορφώσουν πρόσφορο κλίμα





    http://planet-greece.blogspot.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ