• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

    Ο Μπερίσα… ονειρεύεται τα σύνορα της Αλβανίας στην Πρέβεζα!


    Μια ζωή ανθέλληνας ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Πάνω στον πανικό του να διατηρήσει τη δημοφιλία του, επαναφέρει στο προσκήνιο έναν αρρωστημένο αλυτρωτισμό, λέγοντας αυτή τη φορά πως «οι σημερινοί Αλβανοί  έχουν χωρισθεί σε πέντε χώρες».
    Έτσι, θέτει και μειονοτικό θέμα, ώστε να μπορεί να πατήσει σε αυτό και να θέσει αργότερα και εδαφικό.
    Άλλωστε, κατά τον Αλβανό πολιτικό, «τα σύνορα της Αλβανίας ξεκινούν από την Πρέβεζα». Εκείνος το είπε, εξαναγκάζοντας τον Έλληνα ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο, να ακυρώσει προγραμματισμένη επίσκεψή του στα Τίρανα, με αφορμή τις εκδηλώσεις εκεί, για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας.
    Αλυτρωτισμοί της κακιάς ώρας 
    Τι ακριβώς φέρεται να είπε ο Σαλί Μπερίσα, στη διάρκεια της 49ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο:
    «Αν κοιτάξετε το χάρτη της Ευρώπης δεν βρίσκεται άλλη χώρα η οποία να περιβάλλεται από τη θάλασσα και άλλες πέντε χώρες, όπως είναι η Αλβανία, όπου οι σημερινοί Αλβανοί  έχουν χωρισθεί σε πέντε χώρες.
    Πιστεύω ότι μέσα από τη διαδικασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το θέμα είναι ασήμαντο, ωστόσο είναι επικίνδυνο με την ιδέα ότι οι Αλβανοί παραμορφώνονται σε πέντε έθνη σε πέντε διαφορετικές χώρες μεταξύ τους. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό ενδέχεται αν δημιουργήσει και να προκαλέσει αντιδράσεις…Πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε πέντε διαφορετικά κράτη. Είναι ένα έθνος που χωρίζεται  σε πέντε κράτη, ένα από αυτά είναι και η Ελλάδα. Αλλά θέλουμε να κοιτάξουμε στο μέλλον ωστόσο μας εμποδίζει η αλβανοφοβία, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία».
    Θύμισες...
    X 1
    Και γύρισα πολλά χρόνια πίσω... Και θυμήθηκα τι έχουν υποστεί οι αδελφοί μας στη Βόρειο Ήπειρο. Και κοίταξα τις φωτογραφίες μου με τον φυλακισμένο στα μπουντρούμια του Χότζα, Ανδρέα Μαρτίνο, έναν άνθρωπο-πρότυπο για τους Έλληνες πατριώτες. Και ξεφύλλισα και πάλι το βιβλίο του Βορειοηπειρώτη Ελληνοδιδάσκαλου Μηνά Σπ. Παππά, «Σαράντα έξι χρόνια στα κάτεργα του Εμβέρ Χότζα (1945-1991)» (Αθήνα 1997), αλλά και το βιβλίο του Αθανάσιου Β. Καλουδιώτη «Η αιχμαλωσία μου στην Αλβανία του Χότζα» (Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, Αθήνα 2003).
    Αλλά, και το βιβλίο του Νίκολας Μπέθελ, «Η προδοσία» (Ελληνική Ευρωεκδοτική, Αθήνα 1990), με θέμα το πώς «ο αρχικατάσκοπος Φίλμπυ εμπόδισε την ανατροπή του Εμβέρ Χότζα και τη λύτρωση των Βορειοηπειρωτών».
    Και θυμήθηκα και τον μακαριστό Σεβαστιανό, αλλά και τους αγώνες μας τότε στο πλευρό της ΣΦΕΒΑ. Και τι δεν μπόρεσα να θυμηθώ: μια αλβανική συγνώμη για τους δεκάδες χιλιάδες των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου που δολοφονήθηκαν, διώχτηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, ή σκοτώθηκαν, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τον αλβανικό κομμουνιστικό «παράδεισο». Το μόνο που θυμάμαι, ήταν διώξεις κατά της Ομόνοιας, «απαλλοτριώσεις» ελληνικών εδαφών στη Βόρειο Ήπειρο, αλυτρωτικά θέματα και «απαιτήσεις» για λογαριασμό των συνεργατών των ναζί τσάμηδων. Επίσης, εγκληματικότητα...
    Δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να υπολογίσει, πόσοι Έλληνες έχασαν τη ζωή τους στα χέρια Αλβανών κακοποιών, ούτε πόσοι Αλβανοί είναι φυλακισμένοι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας μας. Μάλιστα, τις ημέρες που η επαρχία Πωγωνίου δέχεται σε καθημερινή βάση επιδρομές από Αλβανούς κακοποιούς, συνιστά απίστευτη πρόκληση να βγαίνει ο ανθέλληνας Μπερίσα και να λέει αυτά που λέει. Αλλά, όταν κανείς δεν τον καταγγέλλει... Και θυμήθηκα τους τότε «παρατηρητές» του κόμματός του, αρχές δεκαετίας του ’90, ρακένδυτους και συνεσταλμένους, να παρακολουθούν γεμάτοι περιέργεια, τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και της DEMYC.
    Πάντα εχθρός της Ελλάδας
    Ο Σαλί Μπερίσα τότε, πήρε μεγάλες βοήθειες από την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα. Χωρίς τη στήριξη της Αθήνας, η χώρα του δεν θα είχε μπει πουθενά. Και ο Αλβανός πολιτικός ανταπέδωσε τη βοήθεια στους Έλληνες, με τη δίκη-παρωδία της Ομόνοιας, «μαχαιρώνοντας» όσους τον στήριξαν.
    Αργότερα, κατάλαβε το λάθος του και άλλαξε φαινομενικά ρότα, συνεχίζοντας όμως να υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις, σε κάθε ευκαιρία. Όμως, ο πρώην ξυπόλυτος, το ανδρείκελο αυτό των Αμερικανών, τώρα τα έχει βάλει με τους πάντες: Έλληνες, Σέρβους, σκοπιανούς, Μαυροβούνιους, αλλά και Ρώσους. Ο αδιέξοδος σοβινισμός αυτός της κακιάς ώρας, δεν θα τον βγάλει πουθενά, αλλά, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει τη χώρα του και αυτόν σε βαριά ήττα. Και ας μη νομίζει ότι η συμμετοχή της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί πανάκεια... 
    Νίκος Χιδίρογλου

    http://www.elora.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ