• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

    Το Άγιο Πνεύμα και η Ελληνική Γλώσσα!..



    Τι υποστηρίζουν διάφοροι ερευνητές και τι απεκάλυψε στην διακεκριμένη Ελληνίδα δημοσιογράφο κ Έλενα Ακρίτα η διάσημη Ελληνίδα πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός κ Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, που αναφέρει ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε το Άγιον Πνεύμα κατά την ώραν της Επιφοιτήσεως ήταν ελληνική !..
    Η Αγία Τριάς.
    ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, σήμερα!. Μεγάλη η εορτή για την χριστιανοσύνη και ιδιαίτερα για τον Ελληνισμό, όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτώνται: «Τι είναι η Πεντηκοστή;». Κοντολογίς: Τι σημαίνουν οι εορτές της Αγίας Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος;

    Η εορτή της Πεντηκοστής είναι μία Χριστιανική εορτή, που συμπίπτει με την 50ή ημέρα από το Πάσχα, σε ανάμνηση της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι «ομοθυμαδόν επί το αυτό», και οι οποίοι το δέχτηκαν με τη μορφή «γλωσσών ωσεί πυρός».

    Το όνομα «Πεντηκοστή», που σημαίνει πεντηκοστή ημέρα, είχε δοθεί αρχικά σε μιαν αγροτική εορτή της εβραϊκής θρησκείας, που λεγόταν «των Εβδομάδων», κατά την οποία προσφέρονταν στον Γιαχβέ οι απαρχές της συγκομιδής σε ανάμνηση της παράδοσης του μωσαϊκού νόμου στο όρος Σινά (που θεωρούνταν ότι έγινε 50 ημέρες μετά την έξοδο από την Αίγυπτο, η οποία εορταζόταν με το Πάσχα).

    Aργότερα, όμως, οι Έλληνες χριστιανοί ερμήνευσαν την Πεντηκοστή ως χρονολογία τη αρχής της νέας Εκκλησίας και, κατά συνέπεια, του νέου Νόμου, που αντικατέστησε τον παλαιό.
    Κατά την Δευτέρα της Πεντηκοστής, «αυτό το Πανάγιον και Ζωοποιόν και Παντοδύναμον εορτάζομεν Πνεύμα, τον ένα της Τριάδος Θεόν, το ομότιμον και ομοούσιον και ομόδοξον τω Πατρί και τω Υιώ», όπως ψάλλουμε στην Εκκλησία μας.
    Αξίζει, όμως, τον κόπο, με την ευκαιρία της σημερινής εορτής, να αναφέρουμε δύο σημαντικά στοιχεία, που δείχνουν την διαχρονική σύμπλευση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας:
    α) Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν συνήθιζαν να προσκυνούν («ουκ είθισται τοις Έλλησι προσκυνέειν»). Το ίδιο ακριβώς πιστεύει και η Εκκλησία μας!
    Όπως διαβάζουμε μέσα στους Κανόνες, όπως ο 20ός της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, ο 90ός της Έκτης, ο 15ος του αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας και ο 91ος του Μ. Βασιλείου, απαγορεύεται να προσευχόμαστε γονυκλινείς τόσον κατά τις Κυριακές όλου του έτους, όσον και κατά το διάστημα των 50 ημερών του Πεντηκοσταρίου!
    β) Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει παλαιότερα στην ΕΤ-1 η σοφή Ελληνίδα ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός, Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, στην καταξιωμένη Ελληνίδα δημοσιογράφο Έλενα Ακρίτα, είχε αναφέρει ότι το Άγιο Πνεύμα μίλησε ελληνικά στους συγκεντρωμένους, δεδομένου ότι μόνον σ’ αυτήν την γλώσσα θα μπορούσαν να καταλάβουν τότε όλοι οι αλλοεθνείς, που βρέθηκαν εκεί, δεδομένου ότι η κοινή ελληνική ήταν η μόνη η οποία μιλιόταν εις την Παλαιστίνη – και όχι μόνον!..
    Εάν, λοιπόν, όλα αυτά τα υποστηρίζει μία σοφή και διεθνώς ανεγνωρισμένη Ελληνίδα πανεπιστημιακός, που γνωρίζει την Ελληνική Ιστορία όσο λίγοι Έλληνες συνάδελφοί της, εμείς «τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων;».
    Αλλά δεν έχουμε μονάχα αυτά τα στοιχεία. Όποιος διαβάσει το βιβλία μας: «Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός», θα διαπιστώσει ότι ο γράφων αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο με τον ομώνυμο τίτλο: «Μιλούσε ο Χριστός ελληνικά;». Κάτι για το οποίο χύθηκε πολύ μελάνη τα τελευταία χρόνια και ιδίως από της εκδόσεως αυτού του έργου.

    «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του ανθρώπου» , είχε πει ο Χριστός αντικρίζοντας τους Έλληνες. «Ήλθε η ώρα που θα δοξαστεί ο Υιός του ανθρώπου», εννοώντας ασφαλώς το γεγονός ότι το κήρυγμά Του, μέσω της ελληνικής γλώσσης, θα διαδοθεί προς πάσα την Οικουμένη!... Κι αυτό τιμά όχι μόνον τους Έλληνες, αλλά και ολόκληρο τον Ελληνισμό!
    Χρόνια Πολλά!...
     Με σεβασμό και τιμή
     ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ