• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κυριακή 8 Απριλίου 2012

    Συνέλαβαν τη Ρένα Πετζετάκι

    Συνέλαβαν τη Ρένα Πετζετάκι

    Συνελήφθη χθες το πρωί στο Αιγάλεω Αττικής από αστυνομικούς του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η Ειρήνη-Φανή (Ρένα) Πετζετάκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πλαστικών «Πετζετάκις ΑΕ», για οφειλές στο Δημόσιο.Σε βάρος της 59χρονης έχουν βεβαιωθεί χρέη που ανέρχονται στο ποσό των 158.190,48 ευρώ.
    Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Οι κατηγορίες που τη βαρύνουν αφορούν τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει και μετά την τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν. 3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».Πρόκειται για το δεύτερο μέλος της οικογένειας Πετζετάκι που συλλαμβάνεται. Στην «τσιμπίδα» της Οικονομικής Αστυνομίας είχε πιαστεί στις 15 Νοεμβρίου 2011 ο πρόεδρος της Βιομηχανίας Ελαστικών και Πλαστικών, 47χρονος Γιώργος Πετζετάκις για χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. ευρώ. Μετά την απολογία του στον εισαγγελέα είχε αφεθεί ελεύθερος.
    Η Ειρήνη-Φανή είναι αδερφή του Γιώργου Πετζετάκι. Γνωστή στην κοσμική Αθήνα, η δυναμική επιχειρηματίας βρίσκεται στη διεύθυνση της εταιρείας πλαστικών τα τελευταία χρόνια.

    Η άλλοτε κραταιά βιομηχανία πλαστικών ξεκίνησε το 1960 από τον Αριστόβουλο Πετζετάκι. Ηταν ένας ικανός χημικός μηχανικός που είχε το όραμα και τη δυνατότητα να φτάσει ψηλά. Και τα κατάφερε: κατοχύρωσε μία από τις πρώτες πατέντες, τους σωλήνες από σκληρό πολυαιθυλένιο PVC με το όνομα Heliflex, πατέντα πολύ χρήσιμη για τις βιομηχανίες του είδους.Αυτό απογείωσε τα κέρδη της εταιρείας και το όνομά της ακούστηκε στα πέρατα του χρόνου. Για πολλά χρόνια, το όνομα «Πετζετάκις» ήταν συνώνυμο της βιομηχανικής καινοτομίας και της τεχνολογικής πρωτοπορίας. Οι «Financial Times» τον είχαν κατατάξει στους κορυφαίους εφευρέτες του κόσμου.
    Οι καινοτομίες συνεχίστηκαν, για να εκχωρηθούν στη συνέχεια σε κολοσσούς όπως η Goodyear, η Pirelli και η Dunlop με μεγάλα κέρδη. Η πρώτη ελληνική πολυεθνική εταιρεία λειτουργούσε με βάση την Αθήνα, αλλά με θυγατρικές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότιο Αφρική.
    Την ίδια στιγμή, όμως, μνημειώδης ήταν η σχέση του ιδιοκτήτη και «ιθύνοντα νου» της εταιρείας με τους εργαζομένους του: τους γνώριζε όλους με τα μικρά τους ονόματα, διατηρούσε φιλικές σχέσεις μαζί τους και τους άφησε ποσοστό της επιχείρησης όταν πολύ νωρίς έφυγε από τη ζωή. Ηταν μόλις 50 ετών. Τελικά την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του Γιώργος.Καθοριστική χρονιά για τον Ομιλο ήταν το 1990, όταν ύστερα από 30 χρόνια έληξε η παγκόσμια αποκλειστικότητα της πατέντας που είχε εφεύρει και κατοχυρώσει ο ιδρυτής του.
    Παρά τα σχέδια αναδιάρθρωσης του δανεισμού και τις άλλες προσπάθειες που έγιναν, η πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια εικόνα κατάρρευσης. Σε αυτά σοβαρό ρόλο έπαιξαν και οι νομικές εκκρεμότητες με ελβετική εταιρεία που θα τη χρηματοδοτούσε.
    Τον Ιούλιο του 2010, η ελβετική εταιρεία είχε διορίσει δικό της διοικητικό συμβούλιο. Αφού η χρηματοδότηση δεν έγινε, ο Γ. Πετζετάκις ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης ως υπεύθυνης για τη δεινή κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Η παραίτηση δεν έγινε, με το επιχείρημα ότι η χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί.Οι ζημιές

    Ορκωτοί λογιστές που «μπήκαν» για να ελέγξουν την εταιρεία συνέταξαν παρατηρήσεις, προσδιορίζοντας τη συσσώρευση των ζημιών για το 2010 σε 189 εκ. ευρώ για τη μητρική και σε 229 εκ. ευρώ για τον Ομιλο.
    Οι εργαζόμενοι έχουν στο παρελθόν κάνει επίσχεση εργασίας για οφειλόμενες αμοιβές, ενώ και η εταιρεία ουσιαστικά βρέθηκε κάποια περίοδο σε αργία εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας.
    Τον περασμένο Ιανουάριο, ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
    Πηγή: ΕΘΝΟΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απόψεις των αναρτήσεων δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τις δικές μας.

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

    ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Από το Blogger.

    ΣΕΝΑΡΙΑ